Care sunt criteriile dupa care trebuie sa alegem o placa video dedicata?

Configurare noua (How To)

Situatie

Esti in situatia cand trebuie sa alegi o placa video si ca sa alegi bine  trebuie sa sti cateva detali inainte de achizitie.

Solutie

Pasi de urmat

Placile video au fost dezvoltate pe un anumit standard pentru a fi compatibile cu placa de baza.

  • Model/serie GPU – placile video au un procesor grafic, aproximativ ca cel de la procesor doar ca se numeste Graphics processing unit. De obicei, doua placi care au acelasi GPU se vor comporta asemanator. Totusi, de cand s-au nisat componentele de calculator este posibil ca unii integratori sa modifice unii parametri.
    • Pixel Pipelines – parte din placa video care transforma informatia din pixeli. Este strans legata de viteza de redare a imaginii. De exemplu, daca avem o placa video cu 8 pixel pipelines putem sa procesam de doua ori mai multa informatie fata de o placa cu 4 pixel. Sigur, acum placile video pot ajunge chiar si pana la 3072 pixel pipelines. Daca veti folosi placa video pentru randat sau pentru modelare, trebuie sa luati in calcul si aceasta optiune. Este in stransa legatura cu Shader Model, de care vom vorbi in randurile urmatoare.
    • Shader Model – in jocuri se cere si aceasta optiune. La fel ca si la directx, cu cat este mai noua, cu atat este mai bine. Practic Shader Model sunt niste instructiuni (Vertex, Geometry, Pixel) folosite de OpenGL si Direct3D care ajuta la utilizarea efectelor grafice.

 

  • Memoria Video – si aici, cu cat avem mai multa memorie video, cu atat este mai bine
  •  dar atentie ca aceasta unealta se poate transforma intr-o strategie de marketing. Memoria RAM a placii video este cu adevarat folositoare cand avem mai multe monitoare sau avem rezolutii foarte mari. Ca sa va dati seama, eu am ales o placa video pe 320 BITI(BUS) si cu 1.28 RAM, cu care tin doua monitoare FULL HD, adica o rezolutie de aproximativ 3850×1920. Asadar, nu are rost sa investiti foarte mult in RAM-ul placii video. In momentul de fata 1 GB mi se pare arhisuficient. Si, ca sa intelegeti mai bine despre ceea ce vorbesc, magazinele se bazeaza pe faptul ca lumea se uita la cata memorie are placa video, dar nu se uita si la ce BUS sau ce frecventa are aceasta. O placa video cu BUS 512 si cu 1 GB VRAM va fi mai rapida ca o placa video cu BUS 256 si 4 GB VRAM.
  • Racirea – probabil cel mai important lucru cand vine vorba de o placa video. Fara o racire adecvata va puteti „praji” componentele. Racirea este de doua tipuri: activa sau pasiva. Cea pasiva este construita dintr-un radiator de mari dimensiuni, iar cea activa are un radiator mai mic, dar langa acesta avem si un ventilator care ne asigura racirea. S-a demonstrat faptul ca placile cu racire activa au temperaturile mult mai mici, dar de cele mai multe ori sunt mult mai zgomotoase. Conteaza foarte mult cum a realizat asamblarea producatorul.racire-activa-versus-pasiva

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(9 din 36 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?