Ce protocoale de rutare putem folosi in Packet Tracer si cateva cuvinte despre ele

Configurare noua (How To)

Situatie

Dorim sa facem cateva laboratoare in Packet Tracer si nu stim ce protocoale de rutare putem folosi.

Solutie

Pasi de urmat

Accesam router-ul Cisco cu un terminal cum ar fi “Putty” , alegem tipul de conexiune permisa (ssh, telnet, etc) si ne logam pe el.

1

Introducem comanda “enable”, apoi parola daca este securizat modul privilegiat.

Comanda “configure terminal” ne duce in modul de configurare global.

Daca scriem comanda “router” urmata de un “space” si apoi un “?” ca in poza de mai jos ne va arata toate protocoale de rutare suportate de simulatorul de retea.

2

O sa le luam in ordine alfabetica, cum le avem mai sus.

BGP (Border Gateway Protocol) – este cel mai important protocol de rutare. Se foloseste pe Internet si este unul dintre cele mai complexe protocoale. Cel mai mult este folosit de “Internet Service Providers”

Urmatoarele 3 protocoale sunt denumite “Interior Gateway Protocols” se pot folosi doar in interiororul unui domeniu autonom (retea locala).

EIGRP (Enhanced Interior Gateway Routing Protocol) – este protocolul dezvoltat de “Cisco”, pana acu ceva timp era proprietar, adica putea sa fie folosit doar pe echipamentele lor. Acum insa este “open” si il putem folosi si pe alte echipamente de retea.

OSPF (Open Shortest Path First) – Un alt protocol “open” care concureaza oarecum cu EIGRP si cu IS-IS (Intermediate System-to-Intermediate System). Este inteligent, functioneaza rapid.

RIP (Routing Information Protocol) – cel mai simplu si putin inteligent protocol de rutare, se foloseste doar in retele mici (maxim 15 hopuri).

 

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(34 din 78 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?