Cum comparați și îmbinați fișierele text pe Linux

Configurare noua (How To)

Situatie

Compararea fișierelor text pe Linux se poate face cu ajutorul aplicatiei Diffuse, care reprezinta un instrument de comparare și de îmbinare a textului, cu o interfață grafică ușor de utilizat, care poziționează cele două fișiere text unul lângă altul.

Solutie

Elementul cheie al acestui instrument software este reprezentat de abilitățile sale de evidențiere care detectează automat diferențele dintre cele două fișiere. În plus, Diffuse poate detecta formatul fișierului și poate utiliza un alt set de metode de evidențiere. De exemplu, în imaginea următoare, puteți vedea două versiuni diferite ale unui fișier XML. Diffuse arată diferitele „părți” cu portocaliu, precum și punctele exacte de diferență cu roșu.

Puteți schimba formatul prin meniul de opțiuni „Format” situat în panoul de sus. Meniul de opțiuni „Merge” permite un set de opțiuni de îmbinare sau copiere de la stânga la dreapta sau invers. Pentru o navigare mai ușoară și mai rapidă a diferențelor, în special în fișierele mai lungi, puteți utiliza tastele rapide ctrl+săgeata sus sau ctrl+săgeata în jos care corespund cu „afișați diferența anterioară” și respectiv, „vezi diferența următoare”.

Există multe codecuri de text acceptate și puteți chiar să configurați un director de depozit local prin meniul de setări „Edit/Preferences/Version Control” pentru a permite Diffuse să importe fișiere din Git, CVS, Bazaar sau Dosarul Mercurial. Desigur, puteți importa și fișiere text simple apăsând butonul „deschideți un fișier” situat în partea stângă sus a fiecărei zone de document.

LibreOffice

Primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să deschideți prima versiune a fișierului cu LibreOffice. Apoi mergeți la panoul de sus și alegeți opțiunea „Editați/Comparați documentul”. Acest lucru va deschide un dialog de gestionare a fișierelor care vă va permite să alegeți versiunea actualizată a fișierului și la selectarea acesteia, vi se va oferi diferențele și un dialog de control.

Pentru un control și mai bun, puteți utiliza fila „Filtru”. Acest lucru vă permite să afișați editările dintr-un anumit editor, să alegeți anumite acțiuni (inserare, ștergere, modificări de format, modificări de tabel) sau chiar să specificați o anumită perioadă de timp și să afișați doar modificările care au avut loc în această perioadă. Acest lucru este util în special pentru editorii șefi care doresc să verifice rezultatele muncii de editare în colaborare.

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(1 din 1 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?