Cum sa activati, sa dezactivati si sa personalizati AutoPlay la Windows 10

Configurare noua (How To)

Situatie

Cand introduceti in calculator un dispozitiv detasabil precum un CD, DVD sau card de memorie, se va deschide des fereastra de “AutoPlay”. AutoPlay detecteaza tipul de disc sau media pe care l-ati introdus in calculator si efectueaza automat orice actiune cereti. Dar daca aceasta optiune vi se pare deranjanta, la Windows 10 puteti dezactiva foarte simplu AutoPlay.

Solutie

Pasi de urmat

Activati sau dezactivati AutoPlay in meniul Setari

Deschideti aplicatia “Settings”, si dati click pe icon-ul “Devices”.

In partea stanga, dati click pe AutoPlay si setati on/off (pornit/oprit) optiunea “Use AutoPlay for all media and devices”(Utilizati AutoPlay pentru toate dispozitivele media). Odata oprita aceasta optiune, nu va mai aparea niciodata fereastra de AutoPlay.

Totusi, puteti lasa pornit AutoPlay si sa il personalizati. De sub optiunea “Choose AutoPlay Defaults”, selectati actiunea pe care doriti sa o execute AutoPlay pentru fiecare tip de dispozitiv sau media conectate, fie flash drive, card de memorie sau smartphone. Pentru fiecare aveti optiuni precum “Open folder to view files”(Deschideti folderul pentru a vizualiza fisierele), “Import photos or videos”(Importati poze sau video), “Configure this drive for backup”(Configurati acest drive pentru backup), sau, desigur –“Take no action”(Nu executati nicio actiune). Astfel, puteti “dezactiva” AutoPlay pentru anumite tipuri de dispozitive, setandu-l sa nu execute nicio actiune, dar il puteti lasa pornit pentru alte dispozitive.

De asemenea, puteti tine apasata tasta “Swift” cand introduceti un dispozitiv pentru a deschide o notificare AutoPlay, indiferent de setarile prestabilite.

Activati sau dezactivati AutoPlay in Control Panel

Aplicatia “Settings” din Windows 10 va permite sa configurati AutoPlay pentru anumite tipuri de media, dar nu pentru toate. Daca vreti un control mai amanuntit asupra altor dispozitive precum CD-uri, DVD-uri, discuri Blu-ray sau SuperVideo, e recomandat sa editati setarile pentru AutoPlay din Control Panel.

Deschideti Control Panel si din lista “icon view”, dati click pe icon-ul “AutoPlay”.

Bifati (sau debifati) casuta “Use AutoPlay for all media and devices” pentru a porni sau opri AutoPlay. Daca doriti, setati actiunea prestabilita pentru fiecare tip de media sau dispozitiv listat mai jos. Veti gasi aceleasi optiuni ca si in aplicatia Settings precum “Open folder to view files”, “Import photos or videos, “Configure this drive for backup”, sau “Take no action”. In partea de jos a paginii este un buton “Reset all defaults” (Resetati toate optiunile implicite) pentru a readuce setarile in starea lor initiala.

Fereastra AutoPlay este aproape identica pentru Windows 7, Windows 8.1, si Windows 10. La Windows 7 aveti o lista cu toate tipurile de media pentru care puteti seta AutoPlay. La Windows 8.1 si Windows 10, aveti aceeasi lista, dar cu mai multe tipuri de media disponibile pentru configurare. Spre exemplu, puteti stabili actiunile AutoPlay pentru drivere detasabile si camera, lucruri neincluse la Windows 7.

Dezactivati AutoPlay folosind Group Policy Editor

Majoritatea utilizatorilor pot dezactiva AutoPlay din Settings sau Control Panel, si nu au nevoie de alte optiuni. Totusi, daca aveti Windows 10 Pro si doriti sa dezactivati AutoPlay pentru mai multi utilizatori ai aceluiasi calculator, il puteti opri din Group Policy Editor.

Apasat “Win +R” pentru a deschide fereastra “Run” si scrieti “gpedit.msc”. Sub meniul “Computer Configuration > Administrative Templates > Windows Components”, dati click pe “AutoPlay Policies”.

In partea dreapta unde aveti detalii, dati dublu click pe “Turn off AutoPlay” pentru a deschide fereastra Properties. Dati click pe “Enabled”, apoi selectati “All drives” din caseta “Turn off AutoPlay” pentru a dezactiva AutoPlay pentru toate dispozitivele sau alegeti “CD-ROM and removable media drives” pentru a dezactiva AutoPlay pentru aceste tipuri de media.

Tip solutie

Permanent

Plan de restaurare in caz de nefunctionare

Este foarte simplu sa dezactivati AutoPlay, dar daca aveti rabdare sa il configurati, poate fi foarte util. De mentionat ca cea mai sigura optiune este sa setati AutoPlay pe “Ask me everytime” daca doriti sa tineti AutoPlay pornit. In acest fel, nimic nu se va deschide automat.

Voteaza

(10 din 18 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?