Situatie
Parolele vă protejează de cei care vor să vă fure conturile sau să spioneze tot ce se întâmplă în ele. De aceea, trebuie să vă protejați toate conturile cu parole cu adevărat puternice și unice. De asemenea, trebuie să stocați parolele în siguranță.
Din păcate, chiar și cea mai puternică parolă nu poate garanta că contul dvs. este ferit de infractori. Există mai multe modalități de a compromite o parolă. Hackerii pot fura datele dvs. direct de la furnizorul de servicii online (ceea ce se întâmplă mult mai des decât credeți). Cineva poate instala pe dispozitivul dvs. un program care înregistrează fiecare tastă pe care o apăsați pe tastatură (inclusiv toate parolele dvs.). O persoană insistentă vă poate sparge parola sau vă poate convinge să o dezvăluiți. La fel, parola poate fi văzută de pe o cameră ascunsă, în timp ce o introduceți.
Iată de ce trebuie să utilizați autentificarea cu doi factori (2FA) pentru a vă proteja conturile online importante. Atunci când este activată autentificarea cu doi factori, pentru a accesa contul, trebuie să vă identificați prin două modalități. Astfel, pe lângă introducerea parolei (primul factor), trebuie să furnizați și cea de-a doua parte de date (al doilea factor) pentru a vă confirma identitatea. În general, 2FA oferă încă un nivel de protecție pentru conturile dvs. online, menținându-le în siguranță chiar și atunci când parolele dvs. sunt compromise.
Solutie
Majoritatea conturilor online permit utilizatorilor să aleagă una din trei categorii de factori suplimentari de autentificare:
- Ceva ce știți: informații pe care doar dvs. le cunoașteți, cum ar fi codul PIN sau răspunsul la întrebarea de securitate pe care ați ales-o.
- Ceva ce aveți: un obiect fizic pe care ar trebui să-l aveți pentru a accesa conturile online. Acesta poate fi un dispozitiv de securitate (un mic dispozitiv hardware) sau smartphone-ul dvs. care poate fi utilizat pentru a primi coduri de autentificare prin SMS sau aplicații speciale de autentificare.
- Ceva ce sunteți: ceva unic de pe corpul dvs., precum amprenta digitală, fața sau retina ochiului.
Ce factor secundar ar trebui să alegeți
Este foarte dificil de recomandat cea mai potrivită metodă 2FA, care funcționează pentru fiecare utilizator. În cele din urmă, ar trebui să alegeți reieșind din propria situație, ținând cont de riscuri și de gradul de confort. Vă vom oferi câteva sfaturi Pentru a vă ajuta să faceți o alegere informată:
- Întrebările de securitate sunt comode pentru că trebuie să memorați doar câteva răspunsuri la întrebările alese. Cu toate acestea, infractorul poate găsi cu ușurință aceste răspunsuri (de exemplu, numele de domnișoară al mamei dvs.) sau vă poate păcăli ca să-i oferiți aceste date.
- Dispozitivele de securitate (cheile de tip U2F) reprezintă una dintre cele mai sigure metode de 2FA, cu condiția că sunt protejate fizic. Marele dezavantaj al unor asemenea dispozitive constă în faptul că ele trebuie cumpărate, iar pentru conectarea lor s-ar putea să aveți nevoie de adaptoare. În plus, de fiecare dată când vreți să vă conectați, trebuie să aveți la dvs. dispozitivul de securitate. Prin urmare, mereu există riscul unui furt sau al unei pierderi.
- SMS-urile sunt foarte comode, deoarece acestea vin instant pe telefonul dvs. mobil. Totuși, aceasta este una dintre cele mai puțin sigure metode 2FA, deoarece SMS-urile pot fi cu ușurință redirecționate de o persoană interesată sau interceptate de către furnizorul dvs. de servicii mobile.
- Aplicații pentru autentificare reprezintă una dintre cele mai sigure și comode metode 2FA. Atunci când asociați o asemenea aplicație cu contul dvs. online, aceasta generează parole temporare și coduri numerice, care trebuie introduse imediat după introducerea parolei dvs. de bază. Aceste parole sau coduri nu pot fi interceptate așa de ușor precum SMS-urile. Însă siguranța unor asemenea aplicații depinde de siguranța dispozitivului dvs. mobil. Pentru a le menține în siguranță, trebuie să vă asigurați că și aplicația, dar și telefonul dvs. sunt protejate cu parole puternice. Experții recomandă următoarele aplicații pentru autentificarea cu doi factori: Aegis, Authy, Google Authenticator și LastPass Authenticator. Oricare ar fi opțiunea aleasă, asigurați-vă că păstrați în siguranță codurile unice de rezervă pentru fiecare cont pe care l-ați asociat cu o aplicație pentru autentificarea cu doi factori. Veți avea nevoie de aceste coduri pentru a accesa conturile în cazul în care veți pierde telefonul cu aplicația pe el.
- Datele biometrice, precum amprenta digitală, fața sau vocea sunt foarte comode, dar nu atât de sigure, precum pare. Din păcate, multe servicii online populare nu propun opțiunea biometrică de 2FA. În plus, mulți utilizatori nu vor să le utilizeze, deoarece, spre deosebire de parole, datele biometrice furate nu pot fi schimbate. Odată sparte, acestea rămân sparte pentru totdeauna. Serviciile online pot, de asemenea, vinde datele biometrice părților terțe fără consimțământul dvs.
Leave A Comment?