Unde raportam incidentele informatice si cum facem acest lucru? Recomandari

Rezolvare problema (Fix IT)

Situatie

Incidentele informatice au aparut inca din anul 1988 cand a aparut primul worm, denumit Morris, care se replica de sute de ori pe orice sistem intalnea in mediul online. Infectase atunci peste 6000 de calculatoare.

Atunci a luat nastere CERT, prima organizatie care se va ocupa de prevenirea de astfel de incidente in viitor. De atunci si pana in prezent, precum si ultimele evenimente aparute, precum pandemia si razboiul, au dus la o accelerare a nevoii de securitate cibernetica, existand chiar sanctiuni foarte mari pentru companii daca nu raporteaza bresele de securitate.

Backup

Pentru prevenirea unui incident informatic, care poate afecta unul sau sute de calculatoare, totul porneste de la niste simple reguli pe care orice utilizator trebuie sa le cunoasca si sa le aplice, atat in mediul business cat si in mediul privat.

  • Sa nu foloseasca parole simple (ex: 123456789, Admin, Password) ;
  • Sa isi faca update-urile de sistem si programe la timp;
  • Sa nu apese pe link-uri sau sa urmeze instructiunile primite pe cai neoficiale (ex: sms, adrese de e-mail din cadrul yahoo /gmail) ;
  • Sa nu intre pe pagini web ce nu tin de activitatea sa;
  • Sa raporteze imediat cum e sesizat, pierderea sau furtul unui echipament (ex.: telefon /laptop /tableta);
  • Sa nu foloseasca dispozitive proprii (unitati de stocare externe, memory stick-uri) – daca e cazul, vor fi furnizate dispozitive encriptate si securizate;
  • Sa nu se comunice userul si parola/ indicat sa se foloseasca un sistem MDM pentru limitarea accesului;

Solutie

Orice problema/ incident/ infectare se raporteaza de indata coordonatorului activitatii cat si departamentului IT, apoi se va scoate acel sistem din retea (daca e posibil/ in functie si de gravitate). In departamentul IT functioneaza mai multe echipe, cum ar fi echipa de networking, de security, specializati sa identifice/ monitorizeze /raspunda la orice incident informatic.

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(10 din 26 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?