Situatie
Oferirea gratuită a ceva valoros este întotdeauna atractivă în marketing, iar infractorii profită de acest lucru. Site-urile care le oferă utilizatorilor opțiunea de a genera gratuit carduri cadou pentru companii cunoscute – ca iTunes, Google Play, Amazon sau Steam nu sunt ceva nou.
De exemplu, aplicații legitime ca Tokenfire și Swagbucks cumpără coduri de card de la producători, iar apoi le oferă clienților drept recompensă pentru anumite activități. Infractorii au identificat, se pare, popularitatea unor astfel de site-uri și au decis să înșele utilizatorii, folosind un algoritm simplu.
Cum se identifică e-mailurile și mesajele frauduloase
Escrocii încearcă să copieze e-mailuri și mesaje text de la companii legitime pentru a te păcăli să le dai informații personale și parole. Semnele de mai jos te pot ajuta să identifici e-mailuri de phishing:
- Adresa de e-mail sau numărul de telefon al expeditorului nu se potrivește cu numele companiei de la care se pretinde a proveni.
- Adresa de e-mail sau numărul de telefon pe care l-au folosit pentru a te contacta este diferit de cel pe care l-ai dat companiei respective.
- Un link dintr-un mesaj arată corect, însă URL-ul nu se potrivește cu site-ul web al companiei.
- Mesajul arată în mod semnificativ diferit de alte mesaje pe care le-ai primit de la companie.
- Mesajul solicită informații cu caracter personal, cum ar fi un număr de card de credit sau parola contului.
- Mesajul este nesolicitat și conține un fișier atașat.
Dacă ți se solicită să descarci software
Descarcă conținut de pe internet cu multă precauție. Unele conținuturi descărcabile găsite pe internet pot să nu conțină software-ul pe care îl pretind sau să conțină software la care nu te aștepți sau pe care nu îl dorești. Aici pot fi incluse aplicații care solicită instalarea de profiluri de configurare care îți pot controla dispozitivul. Dacă sunt instalate, software-urile necunoscute sau nedorite pot deveni intruzive și agasante și chiar pot deteriora computerul tău și îți pot fura datele.
Exemple de posibile tentative de fraudă/înșelăciune cu care vă puteți confrunta:
- Vi se solicită informații confidențiale (precum CNP, serie și număr de buletin, conturi bancare, parole) pentru că ați câștigat un premiu, pentru anumite verificări în baza de date sau pentru ați fi răsplătită fidelitatea;
- Sunteți rugați să efectuați o plată bancară pentru a putea intra în posesia premiului;
- Vi se solicită să vă prezentați la ghișeul unei bănci pentru a intra în posesia premiului;
- Vi se solicită să reîncărcați cartele preplătite pentru a intră în posesia premiului.
Solutie
Raportează e-mailurile de phishing
Când este identificat un e-mail care ar putea fi suspect sau de phishing, e posibil să ți se afișeze un avertisment sau e-mailul să fie mutat în Spam.
Ce trebuie sa faci:
- Să vă asigurați că într-adevăr ați participat la un concurs cu premii
- Să cereți mai multe detalii cu privire la concursul/evenimentul/campania în urmă căruia/căreia ați fi putut câștiga bani sau orice alt premiu care presupune din partea dvs.achitarea unui avans;
- Să nu comunicați informații personale confidențiale (precum CNP, serie și număr de buletin,
- Să nu faceți plăți bancare către beneficiari pe care îi cunoașteți doar prin telefon;
- Dacă identificați o tentativă de fraudă/înșelăciune, vă rugăm să va adresați organelor de Poliție.
Leave A Comment?