Diferenta dintre USB 2.0 si USB 3.0

Configurare noua (How To)

Situatie

Pentru ca cererea pentru memorii USB compatibile cu USB 3.0 este in crestere, m-am gandit sa-ti prezint care este diferenta intre USB 3.0 si USB 2.0.

Dar sa incepem cu un mic istoric. USB este, de fapt, o interfata standard de conectare a perifericelor la PC-uri.care a aparut in 1996. Pana la data aparitiei acestui standard, conectarea perifericelor se facea prin porturi paralele si seriale.

Lansarea USB 2.0 din aprilie 2000 produce insa o schimbare majora pentru aproape un deceniu. Acum utilizatorii au posibilitatea de a-si conecta usor la calculatoare diferite componente. Se poate ajunge teoretic pana la viteze de transfer de 480 MB/s.

Cu timpul, cei 480 MB/s au devenit insuficienti. Din aceasta cauza se anunta spre finalul anului 2008, implementarea standardului USB 3.0. Se ajunge la o crestere a ratei de transfer de aproape 10 ori, pana la 5 Gb/s.

Am sa-ti prezint mai jos o mica diagrama cu diferentele principale dintre USB 2.0 si USB 3.0. Suplimentar am sa fac si o descriere ale acestora.

Solutie

Compatibilitatea:
USB 3.0 este compatibil cu USB 2.0. Deci poti sa-ti conectezi stick-ul USB vechi la un port USB 3.0 si acesta va functiona. Dar va fi limitata viteza de transfer datorita standardului USB 2.0 pe baza caruia functioneaza stick-ul USB vechi.

Viteza de tranfer:

Este raportul dintre cantitatea de date transmise și timpul de transmisie.

Transfer bi-directional:

Se permite, in acelasi timp, atat copierea de pe device-ul USB 3.0 cat si copierea pe acesta.

Alimentare::

Se refera la puterea care este transferata prin cablu sau port pentru alimentarea unui periferic. O mai mare putere inseamna, de fapt, un timp de incarcare mai mic. Perifericele care consuma mai mult sunt avantajate de cresterea puterii USB 3.0.

Pe de alta parta, standardul USB 2.0 alimenteaza in mod continuu, pe cand USB 3.0 poate opri alimentarea perifericului daca acesta nu este folosit.

O alta diferenta este legat de numarul de pini. USB 2.0 foloseste patru pini, pe cand USB 3.0 mai are nevoie de inca cinci pini. Doar asa poate asigura o viteza de transfer mult mai mare decat a standardului USB 2.0. Si forma conectorilor USB au fost modificata pentru a face fata pinilor suplimentari.

De remarcat ca Windows Xp nu suporta USB 3.0. doar Windows Vista, Windows 7 si 8. Linux suporta USB 3.0 de la versiunea 2.6.31

Interesant este ca Apple nu a oferit compatibilitate USB 3.0 foarte repede si ca unii producatori si-au dezvoltat singuri drivere USB 3.0.

Este cazul producatorul  LaCie care a dezvoltat singur o compatibilitate USB 3.0 pentru ca produsele sale USB 3.0 sa poata functiona pe Mac.

Apple a introdus totusi in vara anului 2012 compatibilitatea USB 3.0 pentru linia Mac, incapand cu sistemul de operare OS X Mountain Lion 10.8.

Nu pot sa scriu un articol legat de USB fara sa amintesc de riscul pierderii datelor. Orice device USB care este legat de transferul de date poate sa piarda date daca „decuplarea” lui nu se face corespunzator.

Exista trei metode prin care iti minimizezi riscul pierderii datelor.

1. Verificarea daca  ” write caching ” este off

2. Acorda atentiei Led-ului indicator.

3. Deconecteaza perifericul cu  „Safely remove/eject device”

.1. Pentru a verifica „write cachingul” trebuie sa deschizi „Device Manager-ul” si cu butonul pe „USB Device” alegi „Select Properities” ca in figura urmatoare:

Urmeaza un click pe tabul „Policies”. Trebuie sa ai selectata optiunea „Quick Removal”,  pentru a reduce riscul pierderii datelor.

2. Urmareste atent ledul indicator. La unele periferice USB, ledul palpaie atunci cand transfera date. Nu decontecta perifericul daca ledul palpaie.

3. Cu siguranta stii deja despre „Safely remove/eject device” dar am atasat totusi cateva imagini sugestive.

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(6 din 24 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?