Ce NAS sa alegi pentru storage acasa

Configurare noua (How To)

Situatie

Spatiile de stocare de date devin din ce în ce mai puține în 2020, o sa vorbesc despre cum sa alegi sa cumperi cel mai bun nas storage pentru acasa, pentru stocarea datelor pe serverul personal.

Tehnologia avansează destul de repede, telefoanele mobile fac fotografii de înaltă rezoluție, asta înseamna că fotografiile și filmările cu telefonul vor avea nevoie de spatii de stocare din ce în ce mai mari. A venit vorba sa vorbesc despre soluții de stocare a datelor in propriul CLOUD, si anume despre N.A.S server. O soluție din ce în ce mai populara și în Romania și din ce în mai dezbătut topicul pe forumuri ” cel mai bun nas server pentru acasă în 2020″.

Este o soluție viabila pentru familiile care au nevoie de spațiu de stocare foarte bine optimizat pentru a stoca datele acumulate. Sunt foarte multe beneficii când optați pentru un astfel de server personal pentru acasă pentru înmagazinarea datelor.

Accesul la N.A.S  din toata lumea

acces nas din toata lumea 2019

Într-o era digitala precum este prefigurata în prezent, în 2020, mobilitatea înseamnă economie de timp. Principalul beneficiu al unui server NAS instalat acasă este ca va putea fi accesat de oriunde din lume. Așadar, indiferent ca vrei sa muti un film făcut cu cea mai buna drona din vacanta direct pe serverul tău NAS  de acasă, asta înseamnă mobilitate și dinamism. Pentru asta este conceput acest device. Poți să îți înregistrezi filmele online seriale pe netflix direct pe serverul NAS de acasă, în timp ce tu ești la capătul opus al planetei.

Dar, pot sa pun datele pe un SSD Extern, de ce să cumpăr și un server NAS?

În schimb, poți opta pentru acest server. După cum numele îl evidențiază (network attached storage) , acesta poate stoca date foarte mari pe rețea, datele vor fi stocate pe HDD-uri sau SSD-urile care compun device-ul. Așadar, puteți opta pentru servere de stocare cu capacități foarte mari de stocare a datelor personale.

Ce mai poti face cu cel mai bun nas?

Din moment ce iei în considerare să stochezi datele pe server acasă, trebuie să știi și felul în care vrei să ai control asupra lui. Asta va decide cât de performant vrei să fie, ce capacitate de stocare vrei să aibă pentru a ști ce NAS sa alegi în 2020.

Fiecare categorie de persoane are nevoi diferite. Ele nu sunt utilizate doar pentru uz domestic. Mai pot fi utilizate și la servici, în cazul în care vreți să dați accesul angajaților unor anumite tip de fișiere/date, veți avea opțiunea să alegeți exact ce fișiere vreți să fie „vizibile (share-uite)” cu angajații.

Alte capabilități sunt posibile cu aplicațiile softului: server mail, server VPN, stație de supraveghere (conectare camere de supraveghere) , etc.

Soluție de backup pe nas server!

Poate aveți nevoie să faceți backup-uri de la un laptop sau desktop pc direct pe N.A.S.

Toate aceste funcții vor avea nevoie de componente din ce în ce mai performante pentru a face față serverul, va fi nevoie de un procesor performant, memorie ram mare și evident spațiu de stocare în funcție de nevoi. Toate acestea se calculează în baza device-urilor totale care vor folosi serverul NAS  de acasă.

Ghid Alegere cel mai bun NAS: unități de stocare

ghid alegere cel mai bun nas server pentru acasa

Din moment ce device-ul/serverul NAS este la baza doar o carcasa ce conține unități de stocare a datelor și un procesor cu memorie ram și placa de retea, serverele NAS pot varia în funcție de câte HDD-uri sau SSD-uri pot fi montate în el. Dar și de performanțele celorlalte componente.

Cele mai ieftine NAS -uri contin doar 2 bays pentru doua unitati de stocare si pot ajunge sa stocheze pana la 6 sau mai multe hdd-uri.

Ce nu pot sa recomand!

Serverele NAS cu un singur HDD! Nu este deloc safe, să vă puneți datele personale pe un singur spațiu de stocare. Vă trebuie redundanță cât mai mare, doar vorbim în cele din urma de un server special conceput pentru a păstra datele personale foarte sigur.

Cele mai bune și populare servere N.A.S sunt cele cu 2 sau 3 spatii de stocare.

Atenție!

Pentru a avea redundanță, trebuie să aveți conectate spatii de stocare în oglinda (mirror), din 2 hard disk-uri, conectate RAID, veți beneficia de spațiul unui singur HDD, celalalt va asigura redundanța sistemului. În caz că unul se defectează, celalalt va avea și el aceleași date stocate, deci nu veți pierde datele în cazul în care un spațiu de stocare se va defecta.

Ce NAS sa cumpăr? Cu HDD-uri incluse sau fără?

Unele modele de server nu au inclus în preț și spațiile de stocare propriu-zise, așadar veți putea opta voi pentru modelul de hdd sau ssd dorit.

Altele au instalate spațiile de stocare, gata pregătite și conectate în RAID.

Fiecare companie producătoare are propriile reguli.

Companiile care produc servere NAS sunt de regula aceleași companii care produc și unitățile de stocare : western digital, seagate, toshiba etc.

Deci, se subînțelege de ce unele server NAS au hdd-uri incluse.

În timp ce altele precum ” Synology, Qnap ” preferă să vândă fără hdd-uri incluse.

Voi, va trebui sa comparați prețurile în primul rând. Verificați prețul unui device fără spațiu de stocare și prețul popularii spatiilor cu hdd-uri sau ssd-uri și prețul unui server cu spatiile de stocare populate.

Ce tip de stocare sa folosesc la cel mai bun NAS?

Synology si Qnap de regula fac recomandari pentru fiecare NAS, ca sa va orientati corect spre alegerea tipului de stocare. Uitati-va la listele de compatibilitati cu unitatile de stocare inainte sa cumparati un model. Daca un anume drive nu este listat, nu inseamna neaparat ca nu va functiona, insa exista aceasta posibilitate de a nu fi recunoscut hdd-ul, deci, mai bine mergeti pe mana producatorilor si alegeti una dintre recomandarile lor.

Alte companii, de exemplu Seagate si Western Digital, evident ca isi vor promova propriile solutii de stocare. Modelele exacte recomandate de ei, au fost testate in prealabil in regim de server uzate 24/24. Nu pot da bile albe si negre in aceste cazuri. Dar, oricand o unitate de stocare se poate defecta.

Redundanta este cheia succesului pentru a avea cel mai bun NAS server pentru acasa.

Spatiul de stocare NAS : Ce este redundanța?

Asa cum probabil ati citit mai sus, am pomenit despre redundanța sistemului network attached storage (NAS).

N.A.S. -urile cu doua sau mai multe unitati de stocare, au incorporata functia de a conecta 2 sau mai multe hdd-uri cu functia RAID. Pentru a fi distribuite datele identice pe 2 sau mai multe spatii de stocare, astfel daca unul se defecteaza, intotdeauna acele date vor fi disponibile pe cel de-al doilea spatiu de stocare, astfel putem inlocui unitatea de stocare defecta, fara pierderi de date.

Deci:

Daca avem un NAS cu 2 hdd-uri de stocare, fiecare a cate 2 TB de stocare, in total sistemul va avea 2 TB disponibili de stocare (ATENTIE!!! Nu vor fi 4 TB totali)

Unul din hdd-uri va functiona ca o oglinda a celuilalt hdd. In cazul in care unul se strica, celalalt va prelua sarcinile celui defect, fara a pierde datele.

Deci, in teorie trebuie sa fie destul de clara explicatia redundanței la sistemul de stocare.

Sunt mai multe tipuri de conectari RAID. Unele sunt concepute pentru a combina performantele hdd-urilor impreuna cu functia de mirroring, de exemplu puterea de scriere/citire va fi net superioara cand 3 sau mai multe hdd-uri vor fi conectate cu RAID 5.

Deci vitezele de copiere si scriere vor fi cumulate, in acelasi timp veti avea si redundanta unui hdd din 3 (pentru RAID 5 este necesar de minim 3 hdd-uri/ssd-uri), astfel .

In cazul in care aveti nevoie de un sistem nas mai rapid pentru copiere/scriere, recomand sa alegeti un server NAS, cu minim 4 hdd-uri si functia RAID 5.

In timp ce nas-urile ieftine cu 1 sau 2 bay-uri, vor fi limitate la tipul de conectare RAID , doar RAID 0 si RAID 1 va fi posibil.

Fiecare isi alege in functie de nevoi. Nu pot da un sfat obiectiv in aceasta privinta. Dar, puteti lasa un comentariu in sectiunea de mai jos daca aveti nevoie de o recomandare cel mai bun nas server pentru acasa.

Streaming video sau media de pe N.A.S

streaming nas storage server

Probabil ca te gandesti ca poti face streaming video catre un televizor smart cu ajutorul unui N.A.S, tineti cont si de tipurile fisierelor pe care le veti trimite, unele televizoare s-ar putea sa nu poata decoda anumite tipuri de fisiere puse pe NAS.

De exemplu:

Un fisier de tip film *MKV cu sunet codat DTS , e posibil sa nu functioneze pe un Televizor LED LG.

Se poate face streaming media de pe un server NAS! Doar trebuie sa  aveti si catre ce device sa faceti streaming.

Alte limitari legate de streaming video pot exista la device-urile cu IOS, acestea nu pot deschide decat fisiere MP4 sau MOV, depinde  si de device. Tineti cont de limitarile device-urilor, fiecare din ele vor folosi softurile proprii pentru deschidere in regim streaming.

Streaming 4K!

Unele modele mai performante au si optiunea de compresie live a filmelor 4k pentru a face streaming catre un device specific (de exemplu smartphone). Astfel va putea fi facut un streaming cu bitrate mare special pentru telefoanele mobile.

Alte modele au optiuni de transcoding a filmelor pentru streaming la rezolutii mai mici. In aceste cazuri procesorul serverului NAS joaca un rol important, un NAS cu procesor slab, s-ar putea sa aiba urmari negative pentru streaming. Un procesor performant va avea castig de cauza.

Cum conectez un server NAS?

Cele mai multe modele au unul sau doua porturi USB folosite in general pentru a adauga un SSD extern sau o imprimanta pentru a putea avea acces facil de oriunde ati fi. O data ce au fost conectate, acestea for fi impartasite pe retea.

De regula, un port usb 2.0 pentru imprimanta si un port USB 3.0 pentru viteze mai mari pentru conectare unui HDD aditional extern.

Unele modele au un buton de copiere dedicat, astfel puteti conecta un stick de memorie sau un hdd extern si sa copiati datele pe hdd-urile interne ale nasului cu doar o apasare de buton (trebuie aleasa in prealabil ruta unde vor fi copiate datele de pe device-urile externe).

Pe langa usb-uri, toate serverele N.A.S au un port LAN (RJ45), pentru conectarea la reteaua (routerul) casei. NAS-urile mai performante au chiar 2 porturi ethernet de retea, pentru redundanță, astfel veti putea conecta 2 furnizori de internet la NAS, in cazul in care un furnizor opreste furnizarea de internet, veti avea un alt furnizor.

Putine modele vor veni cu conector hdmi, pentru conectarea NAS-ului la monitor pentru o configurare directa in consola. Dar, majoritatea vor fi configurate „over the LAN” cu ajutorul browserului de internet prin intermediul conectarii VIA LAN prin IP-ul N.A.S-ului.

Recomandare cele mai bune NAS servere pentru acasa

NAS server Network Attached Storage QNAP
Un N.A.S performant la raportul preț-caracteristici

recomandare cel mai bun nas server qnap ieftin 2020

Cele mai bune caracteristici:
  • RAID 0, 1
  • Suportă până la 16 TB
  • Remote control

Iată un model destul de performant de NAS storage ideal pentru acasă. Este un server NAS foarte bun pentru o familie mica. Cel mai bun lucru la el este dimensiunea lui, este foarte compact si micut. Il puteti monta langa un Router fara prea mari batai de cap.

Acesta fiind cu 2 bay-uri de hdd, suporta atat RAID 0 cat si RAID 1. Deci recomand utilizarea a doua HDD-uri in modul Mirroring (deci RAID 1) , sau RAID 0 pentru viteza sporita la copiere/citire.

Are 2 GB memorie RAM, dar si un procesor destul de puternic pentru transcoding, in cazul streamingului video.

Protocoalele de acces sunt multiple, asadar, orice browser folositi din orice colt al lumii va fi compatibil cu acest N.A.S.

Capacitatea maxima de stocare este 16 TB.

Nu include si hdd-urile, daca ati fi citit tot articolul in detaliu, ati intelege si de ce nu sunt incluse spatiile de stocare.

Solutie

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(16 din 31 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?