Cablarea LAN-ului

Configurare noua (How To)

Situatie

Solutie

Fiecare mediu de retea are propriile avantaje si dezavantaje. Comparatiile între diferitele variante iau în calcul: distanta maxima pentru care nu este nevoie de folosirea unui repetor, costul, usurinta de instalare, susceptibilitatea la inteferente. În cele ce urmeaza ne vom referi la Ethernet, cea mai utilizata tehnologie de LAN, precizata de specificatiile IEEE 802.3. Mentionam ca aceste specificatii sunt au suferit diferite extinderi: 802.3u (Fast Ethernet = 100Mbps), 802.3z (Gigabit Ethernet over Fiber = 1000 Mbps pe fibra optica), 802.3ab (Gigabit Ethernet over UTP = 1000 Mbps pe cablu UTP). La ora actuala sunt folosite pe larg topologiile Ethernet, Fast Ethernet pentru end-useri, pe când Gigabit Ethernet se foloseste pentru a efectua comunicarea între servere.

Standardele sunt seturi de reguli sau proceduri care sunt fie larg folosite, fie oficial specificate si care servesc ca model de referinta. Aceste standarde sunt date de catre organizatii si comisii guvernamentale. În domeniul retelelor de calculatoare, urmatoarele grupuri au stabilit standarde: IEEE

( Institute of Electrical and Electronics Engineers ), UL ( Underwriters Laboratories), EIA (Electronic Industries Alliance), TIA ( Telecommunications Industry Association). Ultimele doua organizatii unite au un impact mare asupra domeniului. Pe lânga aceste standarde, se aplica si cele locale referitoare la constru 828h74i ctii, siguranta, prevenirea incendiilor.

Dintre toate organizatiile mentionate, la ora actuala EIA/TIA are cel mai puternic impact asupra standardelor mediului de retea pentru (Fast) Ethernet, prin standardul EIA/TIA 568.

Tabelul de mai jos contine detaliile pentru diferite implementari Ethernet:

Mediu Lungime maxima cablu continuu Topologie Conector
10BASE2 Cablu coaxial subtire de 50 de ohmi 185m Magistrala BNC
10BASE5 Cablu coaxial gros de 50 de ohmi 500m Magistrala AUI (Attachement Unit Interface)
10BASE-T EIA/TIA cat 3,4,5 UTP (2 perechi) 100m Stea RJ-45
100BASE-TX EIA/TIA cat 5 UTP, 2 perechi 100m Stea RJ-45
100BASE-FX 62.5/125 µ fibra multimode 400m Stea ST sau SC
1000BASE-CX STP 25m Stea RJ-45
1000BASE-T EIA/TIA cat. 5 UTP, 4 perechi 100m Stea RJ-45
1000BASE-SX 62.5/50 µ fibra multimode 275m pt 62.5µ

550m pt 50µ

Stea SC
1000BASE-LX

 

 

62.5/50 µ multimod sau 9µ single mode 440m 62.5µ

550m 50µ

3-10 Km single mode

Stea SC

În cele ce urmeaza vom descrie modul în care se face mufarea pentru cablurile UTP. Dupa cum s-a spus mai sus, un cablu UTP consta în 4 perechi de fire, în fiecare pereche firele fiind rasucite pentru a diminua problemele de zgomot. Mufele folosite la capete sunt RJ-45 (RJ = Registered Jack), o componenta de tip tata. Perechea mufa – priza de perete este reprezentata mai jos.

Înainte de aceasta, este nevoie sa spunem ca semnalul transmis de un dispozitiv trebuie sa ajunga în partea de receptie a celorlalte dispozitive. Cu alte cuvinte, avem nevoie de o inversiune a firelor de trasmisie cu cele de receptie sau, mai general, de un numar impar de inversiuni. Daca doua dispozitive se cupleaza direct prin intermediul unui cablu de retea, atunci acesta trebuie sa aiba o inversiune (vezi mai jos pentru realizare). Un dispozitiv de tip hub sau switch realizeaza în interior aceasta inversiune, deci cablurile de la dispozitive la aceste concentratoare sunt neinversate ( Desi pentru hub-uri sau switch-uri se poate ca unul din porturile extreme sa fie configurabil, daca realizeaza sau nu o inversiune..) Pentru cablurile de tip UTP se aplica standardele T568A si T568B. Aceste standarde speifica dispunerea firelor folosind codurile de culori (cele 8 fire sunt colorate diferit): WO=alb-portocaliu, O=portocaliu, WG=alb-verde, G=verde, WB=alb-albastru, B=albastru, WBr=alb-maro, Br=maro.

Mufa si priza RJ 45

Standardul T568A specifica culorile dupa cum urmeaza: WG, G, WO, B, WB, O, WBr, Br. Standardul T568B are ordinea culorilor astfel: WO, O, WG, B, WB, G, WBr, Br (perechea (1, 2) se interschimba cu perechea (3, 6) din standardul anterior) . În cazul în care se doreste realizarea unui cablu neinversat (cablu Straight-Through), la ambele capete se face mufarea folosind un acelasi standard. În cazul în care se doreste realizarea unui cablu inversor (crossover) (de ex. pentru conectarea directa a doua calculatoare), un cap se mufeaza T568A, celalalt T568B. De remarcat faptul ca de obicei, în hub-uri si switch-uri, un port marginal poate fi folosit ca inversor sau direct, printr-un comutator.

Mufarile pentru standardele T568A si T568B

În general, se foloseste un cablu straight-through pentru a lega:

. Switch de router

. Switch de PC

. Hub de PC

În general, se foloseste un cablu de tip cross-over pentru urmatoarele situatii:

. Switch de switch

. Switch de hub

. Hub de hub

. Router de router

. PC de PC

. Router de PC

Ca regula generala trebuie însa respectat principiul numarului impar de inversiuni existent între 2 PC-uri sau routere.

Dupa ce se face mufarea, se testeaza calitatea cu un tester de cablu.

Mufare proasta si mufare corecta

Design-ul unei retele se face dupa niste reguli extrem de precise; cablarea trebuie sa fie rezultatul unei serii de pasi bine planificati.

Primul pas ar fi strângerea de date despre organizatia pentru care se desfasoara acest serviciu (resurse de calcul, resurse umane, constrângeri, destinatia retelei, numarul de oameni care o vor folosi, etc), inclusiv schimb de informatii cu cei care vor folosi aceasta retea. Acestea vor fi folositoare la calcularea unui buget necesar. Se propune o solutie, care este ciclata într-un proces de redefinire-adaugare de specificatii-reconsiderare-selectarea celei mai viabile alternative, pâna când se ajunge la o solutie convenabila. Pe parcursul instalarii se cere tinerea unei documentatii stricte asupra topologiei fizice-logice, dispozitive conectate, dispunerea lor în retea, trasee de cabluri, etc.

Tipuri de cabluri

In general, tipurile de cablu utilizate in cadrul retelelor, sunt de trei:

– Coaxial

– Torsadat (Twisted Pair)

– Fibra optica

1.1 Cablul coaxial

Alcatuirea intr-o forma simpla a cablului este urmatoarea:

– miez de cupru solid sau multifilar- D

– invelis izolator ( PVC, Teflon, etc) – C

– strat de ecranare ( plasa din fire de cupru, manson de aluminiu) – B

– invelis exterior de protectie – A

Exista posibilitatea existentei unor straturi suplimentare de ecranare, formate din straturi de folie izolatoare ( dualshielded, quad shielding). Rolul straturilor de ecranare metalice, este acela de a proteja datele care circula prin cablu,impotriva semnalelor parazite. Invelisul isolator care inconjoara miezul de cupru, actioneaza ca masa, separand miezul, de plasametalica de protectie.

Este o alegere optima, in cazul in care se doreste transportul datelor pe distante mai mari, la viteze inalte, cu echipamentemai putin sofisticate.

Cablul coaxial poate fi impartit in doua categorii:

– subtire (thinnet)

– gros (thicknet)

Cablul coaxial subtire (aprox. 0.6 cm grosime) este utilizat ca si conexiune a placii de retea, cu restul retelei. Este flexibil si usor de instalat. Distanta de transport a cablului este de 185 metri, dupa care

semnalul se atenueaza.

Cablul coaxial gros (aprox. 1.2 cm grosime) este utilizat ca si backbone in conectarea mai multor retele mici. Distanta de transport a cablului este de 300 metri, dupa care semnalul se atenueaza.

Conectarea intre cele doua tipuri de cabluri, se realizeaza prin transceiver – mufa vampir. Acest tip de mufa realizeaza contactul cu miezul de cupru al cablului coaxial gros, iar de acolo se poate pleca prin intermediul unor conectori dedicati si cablu coaxial subtire, pana la placa de retea a unui PC.

Alte moduri de a conecta acest tip de cablu, implica utilizarea conectorilor BNC (British Naval Connector). La capetele cablurilor coaxiale, se adauga terminatoare BNC, pentru absortia semnalelor parasite. Fara acestea, reteaua nu poate functiona, deoarece semnalele transmise prin cablu, se pierd.

1.2 Cablul torsadat

Este alcatuit din perechi de fire de cupru, rasucite, unul in jurul celuilalt. Numarul

de perechi de fire este variabil. Rasucirea firelor, absoarbe semnalele parasite provenite de la surse de zgomote sau fire alaturate.

Poate fi impartit in doua categorii:

– Neecranat (Unshielded Twisted Pair – UTP)

– Ecranat ( Shielded Twisted Pair – STP)

Cablul torsadat neecranat (UTP) este des intalnit in cablarea retelelor LAN.

Un segment de cablu UTP, nu trebuie sa depaseasca 100 metri. Acest tip de cablu se imparte in diferite categorii, in functie de numarul perechilor de fire si de viteza de circulatie a datelor prin acestea. In cadrul retelelor de calculatoare, categoria 5 este utilizata.

Categoria 5 de cablu, permite transmiterea datelor cu viteze de pana la 100Mbps. Cablul este compus din 4 perechi de fire.

Cablul torsadat ecranat (STP) este mai sigur decat cel neecranat, deoarece reduce efectul de diafonie. El include o folie dispusa in jurul perechilor de fire. Asigura transmisii pe distante mai mari decat cablul neecranat.

Modul de a realiza conectarea acestui tip de cablu este prin utilizarea conectorilor de tip RJ-45. Acestia seamana cu conectorii utilizati in telefonie, RJ-11, dar sunt mai mari. RJ-45 contine 8 conexiuni pentru fire, iar RJ-11 doar 4 conexiuni.

Conectarea la conectorul de tip RJ-45, se face in functie de elementele care exista la capetele cablului.

Conexiunea de tip Straight, permite conectarea intre un calculator si un element de tip hub, switch, router. Modul de conectare este prezentat in cele ce urmeaza, in functie de culorile firelor din cablu si de pinii conectorului RJ-45.

Conexiunea de tip Cross, permite conectarea intre un doua calculatoare (sau hub-uri) fara utilizarea unui alt element de conectare. Modul de conectare este prezentat in cele ce urmeaza, in functie de culorile firelor din cablu si de pinii conectorului RJ-45. Este un mod de conectare utilizat mai rar.

1.3 Fibra optica

In cazul acestui tip de cablu, semnalele sunt transportate sub forma unor impulsuri luminoase modulate. Nu se transporta impulsuri electrice, astfel datele transmise sunt pure si sunt lipsite de atenuare. Astfel,transmisiile se pot face la mare viteza si capacitate. Fibra se compune dintr-un cilindru de sticla, subtire (miezul), care este invelit intr-un strat protector numit armatura. Armatura este acoperita de o camasa exterioara de protectie. Fibrele pot fi construite si pe baza de materiale plastice, dar nu sunt la fel de eficiente ca cele construite pe baza de sticla.

Fibra transmite semnale doar intr-o directie. Astfel, cablul este alcatuit din doua fibre si un invelis. Transmisiile prin cablul de fibra optica, nu sunt supuse interferentelor electrice si sunt foarte rapide (100Mbps-1Gbps). Semnalul luminos poate fi transmis pe distante foarte mari. Pretul cablului este mai ridicat decat pretul altor tipuri de cablu.

Realizarea unu cablu crosover

La nivel fizic retelele UTP sunt formate din cabluri mufate cu mufe RJ45 conectate la calculator sau switch. Probabil toti stiti cum arata un cablu UTP din exterior dar sa vedem in interior ce se intampla. In interior, cablul UTP e format din 4 perechi de cabluri mai mici rasucite. Perechile sunt formate dintr-un fir colorat (portocaliu, verde, albastru si maro) si un fir alb cu o linie de aceeasi culoare. Concret, un cablu UTP arata asa:

Acestea functioneaza in felul urmator: primele doua lamele/contacte sunt folosite pentru transmiterea semnalului. Urmatoarea este folosita pentru +Rx, urmeaza doua lamele libere si apoi inca una pentru -Rx. Dupa cum vedeti +Rx si -Rx sunt separate de doua cabluri (o pereche) pentru a evita interferentele care pot aparea. Pe cele patru lamele/cabluri se face comunicarea, restul fiind lipsite de importanta.

  1. Comunicarea cross-over

Daca nu folositi un switch aveti nevoie de un cablu cross-over pentru a face doua calculatoare sa comunice intre ele. Ce face cablul cross-over ? Tine locul switch-ului. Simplificand, switchul are rolul de a trimite impulsurile de pe Tx pe Rx si invers. Daca nu exista un switch trebuie sa inversam cablurile inainte de a face mufarea pentru ca Rx-ul unui calculator sa ajunga in Tx-ul celuilalt si invers. Dupa cum va dati seama trebuie doar sa inlocuim locul perechii verzi cu locul perechii portocalii. Adica, daca la prima mufa am avut cablurile de forma (numerotate incepand din partea stanga):

  1. Alb-Verde (+Tx)
    2. Verde (-Tx)
    3. Alb-Portocaliu (+ Rx)
    4. Albastru
    5. Alb-Albastru
    6. Portocaliu (- Rx)
    7. Alb-Maro
    8. Maro

la a doua inversam perechile de comunicare, ca sa avem:

  1. Alb-Portocaliu (+ Tx)
    2. Portocaliu (- Tx)
    3. Alb-Verde (+ Rx)
    4. Albastru
    5. Alb-Albastru
    6. Verde (- Rx)
    7. Alb-Maro
    8. Maro

Restul culorile si-au pastrat pozitiile pentru ca nu prezinta nici un interes dpdv al comunicarii.
Dupa cum vedeti s-a creat o asociere:

  1. + Tx < -> + Rx
    2. – Tx < -> – Rx
    3. + Rx < -> + Tx
    4. neutilizat
    5. neutilizat
    6. – Rx < -> – Tx
    7. neutilizat
    8. neutilizat

Adica, ce trimite un calculator receptioneaza celalalt. Suficient ca sa facem o comunicare simpla intre doua calculatoare. Bun, acum sa vedem cum se face un cablu cross-over.

  1. Scule necesare

Pentru crearea unui cablu avem nevoie de un cleste de sertizare, doua mufe pentru UTP (RJ45) si o bucata de cablu UTP. Pentru o cablare corecta, cablul UTP va fi multifilar. Intotdeauna in retelele UTP se foloseste cablu unifilar pentru crearea structurii si cablu multifilar pentru conectarea calculatoarelor la prize sau la hub/switch daca distanta permite.

Apoi, aranjam cablurile dupa cum am spus mai sus. La un capat ordinea cablurilor va fi:

  1. Alb-Verde (+Tx)
    2. Verde (-Tx)
    3. Alb-Portocaliu (+ Rx)
    4. Albastru
    5. Alb-Albastru
    6. Portocaliu (- Rx)
    7. Alb-Maro
    8. Maro

Iar la celalalt capat,

  1. Alb-Portocaliu (+ Tx)
    2. Portocaliu (- Tx)
    3. Alb-Verde (+ Rx)
    4. Albastru
    5. Alb-Albastru
    6. Verde (- Rx)
    7. Alb-Maro
    8. Maro

 

 

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(35 din 78 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?