Ce este stocarea cloud?

Configurare noua (How To)

Situatie

Stocarea cloud este un model de stocare a datelor in care acestea sunt repartizate in documente online. Aceste documente sunt gestionate de mai multe servere administrate, la randul lor, de o companie de hosting.
Pentru a intelege ce inseamna cloud si cum functioneaza acesta, trebuie mentionat faptul ca este o tehnologie diferita fata de gazduirea web, chiar daca functioneaza tot online si necesita conexiune la internet. In timp ce gazduirea web presupune asigurarea unui domeniu pentru un website, stocarea cloud pune la dispozitie o memorie externa care se poate accesa online, unde se pot depozita date.

Solutie

Cum functioneaza stocarea cloud?

Un anumit spatiu de stocare in cloud este achizitionat de la un furnizor care il detine si il gestioneaza si il pune la dispozitie utilizatorului contra cost. Acesti furnizori sunt responsabili de capacitatea, siguranta si durabilitatea spatiilor de stocare, astfel incat datele sa fie accesibile utilizatorilor oriunde s-ar afla acestia si indiferent ce dispozitiv folosesc, atat timp cat au o conexiune la internet.

Chiar daca scopul principal este acela de a pastra datele, ajutand la economisirea memoriei dispozitivelor. Totusi, tehnologia cloud mai poate fi folosita si in alte moduri, mai ales cand vine vorba de siguranta sau recuperare datelor in cazul care acestea au fost pierdute dintr-o anumita sursa. Aceste metode depind si de interesul principal al utilizatorului.

Recuperare de date

Backup-ul si recuperarea joaca un rol esential, asigurand faptul ca datele sunt protejate si accesibile. Astfel, daca datele sunt pierdute din memoria interna a unui dispozitiv, acestea raman accesibile pe cloud. In plus, se poate face constant un update al datelor din dispozitiv, astfel incat tot ce apare nou sa intre automat pe cloud prin crearea unui document duplicat.

Testare de software

Pentru testarea unui software nou sau a unui update, poate fi nevoie de medii de stocare separate, independente si duplicate, astfel incat aceste software-uri sa fie dezvoltate, gestionate si scoase din functiune atunci cand este cazul.

Dezvoltatorii din intreaga lume apeleaza la optiuni de stocare pay-as-you-go care faciliteaza gestionarea de software-uri noi, in timp ce se reduc costurile aferente.

Migrare de date

Disponibilitatea, durabilitatea si beneficiile de cost ale stocarii in cloud sunt foarte importante pentru proprietarii de afaceri, dar si pentru cei care ofera servicii de stocare, backup, retea sau siguranta a datelor. Serviciile de migrare a datelor din cloud pot simplifica acest proces prin evitarea costurilor ridicate ale retelelor de internet, a timpilor de transfer lungi si a problemelor de securitate.

Avantajele stocarii cloud

In mod evident, exista cateva avantaje specifice ale stocarii in cloud. Acestea sunt esentiale pentru cei care au nevoie de spatii de stocare si mai ales pentru companiile care lucreaza cu volum mare de date pentru care au nevoie de o protectie corespunzatoare. In plus, pot fi alese conform cerintelor utilizatorului, astfel incat sa ii asigure spatiul de care are nevoie.

Siguranta datelor

Stocarea in cloud este esentiala pentru a pastra datele si documentele intr-un loc sigur. Sistemele care ajuta la protectia acestora sunt foarte bine dezvoltate, iar cei care gestioneaza spatii in cloud se asigura in mod constant de update-ul acestora pentru a tine pas cu atacatorii in continua dezvoltare. In plus, daca un atac vizeaza un anumit dispozitiv, datele pot fi recuperate din cloud.

Economii financiare

Unul dintre cele mai mari avantaje ale stocarii in cloud il reprezinta faptul ca este o solutie care ajuta la reducerea costurilor pentru echipamente. Acest lucru este mai avantajos in cazul companiilor care, fara posibilitatea de a stoca in cloud, sunt nevoie sa achizitioneze echipamente suplimentare, cum ar fi HDD-uri externe, pentru a-si stoca datele aflate in volume mari.

Replicarea datelor

Replicarea datelor este tot o forma de protectie a acestora. De fapt, acest proces presupune stocarea lor atat in cloud, cat si intr-o alta memorie, de cele mai multe ori fiind vorba de memoria interna a dispozitivului. Totusi, prin replicare, se asigura accesul la date chiar si atunci cand acestea sunt pierdute din dispozitiv din alte cauze, cum ar fi defectiunile tehnice ireparabile.

Dezavantajele stocarii cloud

Exista si o serie de dezavantaje pe care le presupune utilizarea stocarii in cloud. Acestea nu afecteaza in mod fatal siguranta datelor, insa pot avea un efect asupra vitezelor de incarcare sau descarcare intr-un anumit mediu. Cu toate acestea, unele dintre dezavantaje pot sa apara doar intr-un context specific in care se utilizeaza mai multe dispozitive pe o singura conexiune la internet si nu sunt prezente in mod constant.

Afectarea vitezei de conectare

Acesta este un dezavantaj care se poate resimti mai ales intr-un mediu in care exista o singura conexiune la internet sau prea putine raportat la numarul de dispozitive conectate. Astfel, acestea vor fi nevoite sa utilizeze o singura sursa cloud, ceea ce poate afecta viteza de rulare a conexiunii. Cel mai des se pot intalni situatii de acest fel in companiile mari care folosesc foarte multe dispozitive si care stocheaza date in mod continuu.

Predispozitia la atacuri online

Chiar daca siguranta datelor stocate in mediul online este la cote inalte, atacurile pot aparea oricum. De asemenea, serverele care contin date stocate sunt tintele preferate ale atacatorilor, ceea ce inseamna ca tentative pot exista oricand. In schimb, exista foarte multe tipuri de software care asigura siguranta acestor date, iar acestea sunt dezvoltate regulat.

Restaurarea lenta a servelor

Restaurarea unui intreg server poate dura mai mult. In schimb, restaurarile fisierelor se fac la fel de repede. In plus, este recomandata crearea unor duplicate ale datelor salvate, mai ales daca exista situatii in care un utilizator depinde are un anumit timp in care trebuie facuta restaurarea. In acest fel, se asigura accesul la date in mod constant.

Tip solutie

Permanent
Etichetare:

Voteaza

(3 din 5 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?