Configurare router pentru internetul de la RDS/UPC/Telekom

Configurare noua (How To)

Situatie

Configurare router pentru internetul de la RDS/UPC/Telekom. Majoritatea companiilor de telecomunicatii din tara noastra ne ofera (de cele mai multe ori), odata cu contractarea unui abonament de internet, si un router „cadou” ce ar trebui sa ne asigure o conexiune la internet la cat mai multe device-uri, fie ele conectate prin cablu sau wi-fi.

Din pacate, aceste routere oferite de companiile de telecomunicatii nu sunt suficient de performante pentru a-si face treaba, iar utilizatorii sunt nevoiti sa-si cumpere altele. In majoritatea cazurilor, utilizatorii sunt nevoiti sa pastreze contectate doua echipamente in casa (primul este cel oferit de provider si transforma converteste semnalul de fibra pe cablu utp, iar ce de-al doi-lea este cel cumparat de client, pentru a-si conecta mai multe calculatoare sau pentru a avea o viteza mai mare pe wi-fi).

Configurare router pentru internetul de la RDS/UPC/Telekom

Aproape toti providerii de internet din Romania folosesc conexiuni PPPoe iar in momentul in care trebuie sa configuram un router, avem nevoie de userul si parola oferite la incheierea contractului.
In cazul in care nu mai cunoasteti userul si parola, puteti contacta operatorul de internet pentru a va furniza datele de conectare.

Configurare router pentru internetul de la RDS/UPC/Telekom (TP-Link)
Pentru a configura un router TP Link, trebuie sa conectam cablul gasit in pachet in unul dintre porturile lan ale routerului si in pc, conectam de asemenea routerul TP-Link (portul WAN) la portul LAN al echipamentului de la provider. Deschidem browserul si accesam in bara de adrese, adresa 192.168.0.1 sau adresa 192.168.1.1 (diferite de la un model la altul). In momentul in care se va stabili o conexiune, ni se va cere un user si o parola. Acestea sunt „admin” si „admin”.

Dupa autentificare, ni se va deschide meniul routerului unda va trebuie sa configuram conexiunea. Pentru o configurare cat mai usoara, recomand optiunea „Quick setup”. Iata care sunt pasii de configurare router pentru internetul de la RDS/UPC/Telekom pe routerele TP-Link:

  • Ne logam in meniul routerului cu userul si parola „admin/admin”;
  • In meniu, pe partea stanga, selectam Quick Setup;
  • In lista de conexiuni, selectam PPPoE si apasam pe butonul next;
  • In campul „Username” completam numele de utilizator oferit de providerul de internet. In campul „password”, completam parola iar in campul „Confirm password” reintroducem parola si apasam „next”;
  • In fereastra aparuta, modificam campul de la „wireless network name” (va fi numele retelei wi-fi);
  • La „Security” bifam WPA2-PSK si in acel camp completam parola de la wi-fi. Daca routerul dual-band (2.4Ghz si 5Ghz) atunci repetati procesul si la 5Ghz;
  • Selectam butonul next si routerul se va restarta automat. Dupa restart, acesta ar trebuie sa fie setat si configurat.

Configurare router pentru internetul de la RDS/UPC/Telekom (D-link)

Pentru procesul de configurare router pentru internetul de la RDS/UPC/Telekom (D-link) este nevoie sa conectam cablul de internet de la provider in portul WAN (scrie sub port) si cablul gasit in pachet se conecteaza intr-unul dintre porturile ramase libere pe router si in pc. Pentru a incepe configurarea, trebuie sa deschidem browser-ul si sa scriem in bara de adrese ip-ul 192.168.100.1 si sa apasam enter.

Ni se va cere un username si o parola. La Username completam cu admin iar la parola lasam necompletat. Apasam butonul login si ni se va deschide meniul routerului.  Iata care sunt pasii de configurare router pentru internetul de la RDS/UPC/Telekom pe routerele D-Link:

  • In partea de sus a paginii selectam butonul „Setup”. In urma acestei ferestre, apasam butonul next;
  • Ni se va deschide o lista cu tipurile de conexiuni pe care le putem folosi pe router. Selectam PPPoe si apasam butonul „next”;
  • In fereastra aparuta trebuie sa completam numele de utilizator predate de catre furnizor, parola si reintroducerea parolei dupa care apasam „next”;
  • In fereastra urmatoare, completam la campul „SSID” numele retelei wi-fi;
  • La campul „Wireless security” selectam WPA/PSK/WPA 2 PSK AES si introducem parola de la wi-fi;
  • Apasam butonul next, urmat de butonul finish;
  • Routerul se va restarta iar acesta va fi setat si configurat.

Configurare router pentru internetul de la RDS/UPC/Telekom (Tenda)

Pentru procesul de configurare router pentru internetul de la RDS/UPC/Telekom (Tenda) este nevoie sa conectam cablul de la providerul de internet in portul WAN si cablul din pachet in portul LAN si in calculator.
Dupa ce am rezolvat problema cu cablurile, deschidem un browser si tastam in bara de adrese 192.168.0.1 dupa care apasam enter. Ni se va cere un user si o parola si introducem admin/admin si apasam butonul OK. Iata care sunt pasii de configurare:

  • Pe pagina actuala selectam PPPoE, la „PPPoE” introducem numele de utilizator oferit de provider iar la „PPPoE” introducem parola;
  • In aceeasi fereastra introducem parola pentru WI-FI in campul „Security Key”, urmat de butonul OK.
  • Dupa reincarcarea paginii, selectam tab-ul Advanced iar la Connection Status statusul va fi Connected daca setarile au fost facute corect.

Configurare ZTE H298N in reteaua RCS – RDS

Pentru configurarea routerului wireless primit de la RCS – RDS trebuie sa accesam interfata de administrare (192.168.1.1); userul este user iar parola este digi.

Accesam Network – WAN – WAN Connection – aici introducem informatiile de conectare la internet (username-ul si parola PPPoE primite de la RCS – RDS).

In cazul in care intampinati probleme in procesul de configurare router pentru internetul de la RDS/UPC/Telekom, nu ezitati sa postati un comentariu mai jos si veti primi ajutor. De asemenea, daca aveti un alt model de router, postati un comentariu si vom actualiza lista cu acel model.

Configurare conexiune PPPoE cu username si parola pe router Asus WL-520gC 

Configurarea routerului Asus WL-520gC ar trebui sa se faca urmand acesti pasi:

Dupa ce a fost montat routerul, a fost alimentat si conectat PC-ul la un port LAN al routerului, ne asiguram ca am selectat sa obtinem setarile IP in mod automat (Control Panel/Settings – Network Connections/Network and Internet – Change adapter settings – pe Local Area Connection/Ethernet apasam click dreapta – Properties – selectam Internet Protocol Version 4 – Properties – aici bifam Obtain an IP address automatically si Obtain DNS server address automatically).

Mai departe, dupa ce computerul si-a luat IP din reteaua locala, accesam in browser IP-ul 192.168.1.1 (interfata de administrare a routerului Asus WL-520gC) si ne logam folosind username-ul admin si parola admin. Pentru configurarea rapida, selectam Quick Setup – selectam fusul orar si selectam Next – PPPoE si selectam Next – selectam Cable Modem or other connection that gets IP automatically – selectam ADSL connection that requires username and password si introducem username-ul si parola oferite de catre furnizorul de internet.

Solutie

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(16 din 40 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?