Configurare utilizatori in SAGA C.3.0

Configurare noua (How To)

Situatie

Ecran de configurare a utilizatorilor (useri). În concepţia programului există urmatoarele tipuri de utilizatori:

  1. Admin – acces la totate optiunile din program.
  2. Standard – acces în functie de drepturile setate, mai putin operarea pe luni închise.
  3. Operare – acces în functie de drepturile setate, mai putin  operarea pe luni închise, tiparirea facturilor nevalidate si vizualizare adaos comercial.
  4. Vanzare – acces în functie de drepturile setate, mai putin operarea pe luni închise, tiparirea facturilor nevalidate, vizualizare adaos comercial si modificari de preturi de vânzare.
  5. Oaspete – acces în functie de drepturile setate, mai putin cele de operare.
  6. Agent – utilizator similar cu tipul “Vanzare”, care va avea acces doar la clientii, furnizorii si facturile introduse de acesta. Este necesar ca agentul sa fie introdus în ecranul “Agenti” cu aceeasi serie si numar de CI.

Programul vine cu utilizatorul ADMIN de tip Admin, creat implicit.

Drepturile utilizatorilor

Acestea se pot cataloga astfel:

– drept de acces la firme

– drept de efectuare operaţii

– drepturi de acces la opţiunile meniurilor

La crearea unui user normal, acesta are toate drepturile de operare, acces la meniuri şi la societăţi.

Utilizatorii care nu sunt de tip “Admin”, vor avea restricţionat accesul la:

– operarea şi/sau modificarea, ştergerea datelor pentru o perioadă închisă

– devalidarea unei luni închise

– ecranul de configurare utilizatori

Solutie

Exemplu ecran de configurare cu utilizator normal creat:

După cum se observă şi din imaginea de mai sus, utilizatorului cu mnemonicul (numele) UTIL1 i s-au restricţionat drepturile de modificare, ştergere şi devalidare.

Singurele opţiuni posibile sunt de adăugare, validare şi plată/încasare. Din meniu i s-a restricţionat accesul la opţiunea de închidere lună şi la meniul de listare a situaţiilor. Are drept de acces la datele acestei firme – vezi zona drepturilor de acces pe firme.

Opţiunile, selectate ca fiind interzise utilizatorului selectat (eliminare drepturi de acces la meniuri şi la firme) sunt evidenţiate prin culoarea roşie după bifarea casetei de validare “Fără acces”.

În mod curent, la crearea unui utilizator, acestuia nu i se setează parolă implicită. Fiecărui utilizator i se poate defini câte o parolă pe care o va folosi la intrarea în program. Pentru a defini sau a schimba o parolă se procedează astfel:

  1. se poziţionează cursorul pe câmpul Parola actuală

2a. dacă nu există definită parolă pentru utilizatorul curent, se apasă tasta TAB pentru poziţionarea cursorului pe câmpul Parola nouă, se completează în acest câmp parola dorită pentru utilizatorul respectiv se apasă TAB şi se reintroduce parola, pentru confirmare, în câmpul Repetare parolă

2b. dacă există deja definită o parolă pentru utilizatorul selectat şi se doreşte modificarea acesteia, se introduce în câmpul Parola actuală, parola curentă, se apasă TAB şi se completează datele din câmpurile Parola nouă şi Repetare parolă cu parola nouă. Trecerea de la un câmp la altul se va face utilizând tasta TAB.

Butonul “Jurnal operatii” permite vizualizarea listei operatiilor de adaugare, modificare, stergere, validare si devalidare aferenta utilizatorului curent, precum si data/ora la care au avut loc operatiile.

La utilizatorii  de tip “Admin”, apasarea tastei “INS” cand cursorul este pe un document va afisa istoricul operatiilor efectuate asupra acestuia. 

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(22 din 50 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor