Cum achizitionam un nou computer?

Configurare noua (How To)

Situatie

Computerul s-a stricat sau a devenit depasit si am ajuns in situatia in care este nevoie sa achizitionam un nou PC.Ce componente alegem? Cât de puternic trebuie să fie un desktop? Ar trebui să cumpărați un procesor Intel sau unul AMD? Aveți nevoie de o placă video separat sau placa video integrata va fi suficienta? De câți wați aveți nevoie într-o sursă de alimentare?

Solutie

Pasi de urmat

Procesorul:

Unitatea centrală de procesare, care acționează ca si „creierul” PC-ului. Aceasta va determina în mare măsură viteza computerului. Va trebui să alegeți un procesor și o placă de bază compatibile între ele, atât din punct de vedere al producătorului (Intel sau AMD), cât și al modelului de socket al procesorului.

AMD sau Intel? Prima întrebare la care trebuie să răspundeți este: ce marcă? Intel vinde mai mult și are mai multă putere brută disponibilă la capătul înalt al pieței, în timp ce AMD concurează la preț și eficiență energetică.

AMD oferă și design-uri care au grafică integrată mult mai puternică decât Intel, denumite procesoare  „APU”. Aceste modele APU pot gestiona jocuri 3D ușoare, în timp ce graficele integrate Intel nu sunt în general suficiente. De asemenea, sunt foarte bune pentru Home Theater.
Care model?Linia actuală de produse Intel include patru linii principale de procesor pentru desktop: Core i3, Core i5, Core i7 și linia de top Core i9. Există mai multe procesoare în fiecare linie, în general, mergând de la cel mai scump și mai puțin la cel mai puternic. Deci, pentru cele mai noi modele, cel mai rapid procesor Core i3 va fi puțin mai lent decât cel mai lent model Core i5. (Din nou, există o mulțime de variații în compoziție și arhitectură, astfel încât este posibil să nu fie adevărat în fiecare caz.)

Cele mai actuale tipuri de socket ale procesoarelor sunt:

AMD – AM3/ AM3+ (modele Athlon si Fx), AM4 (Ryzen), TR4 sau TRX4 (Threadripper)

Intel – au varietate mai mare la tipul de soket folosit, mai ultilizate fiind 1150,1151,1155,1156 si noul aparut 2066 utilizat in mare parte pentru modelul I9

Placa de bază:

Trebuie să fie compatibilă cu procesorul (modelul soketului), memoria RAM (DDR3, DDR4) și sursa de alimentare (numărul corect de pini pentru alimentarea placii de baza si a procesorului)

Ce dimensiune? Placa de baza va trebui sa se potriveasca cu carcasa in care va sta.
placile ATX sunt sunt pentru computere tip turn de dimensiuni standard, plăci microATX sunt destinate turnurilor ușor mai mici, iar plăcile Mini-ITX sunt pentru construcții mai compacte.

Ce caracteristici? Cautati spcificatiile pe care le doriți – asta înseamnă, în general, cel puțin un slot PCI-Express pentru o placă grafică, suficiente porturi SATA pentru toate hard disk-urile și unitățile DVD, cate sloturi pentru placutele RAM doriti, etc. Puteți găsi toate aceste informații pe pagina cu specificații.

De asemenea, veți dori să verificați panoul din spate, partea de pe placa de bază unde se vor conecta majoritatea accesoriilor dvs. Dacă aveți deja un monitor, tastatură și mouse, doriți să vă asigurați că placa de bază le acceptă. Majoritatea vor fi, într-un fel sau altul, dar dacă, de exemplu, aveți un monitor mai vechi fără port HDMI și nu intenționați să adăugați o placă grafică, fie veți avea nevoie de o placă de bază cu un port video DVI sau VGA, sau un adaptor.

Intrările cablurilor de pe placa de bază pentru alimentare trebuie să se potrivească cablurilor de la sursa de alimentare, atât pentru conectorul principal de alimentare din lateral, cât și pentru conectorul de alimentare al procesorului. Puteți verifica aceste valori în „pini”: dacă sursa de alimentare are o mufa de 12 pini și placa de bază are un conector de 12 pini, acestea sunt compatibile. În funcție de tipul procesorului, conectorul de alimentare al procesorului poate avea patru, șase sau opt pini, deci asigurați-vă că sursa de alimentare are mufa corespunzatoare disponibila.

Memoria RAM:

RAM înseamnă memorie de acces aleatoriu. Aceasta este o componentă crucială a funcționării computerului. Trebuie să alegeți RAM care să fie compatibilă cu sloturile RAM ale plăcii de bază. trebuie să corespundă sloturilor cu număr și tip de pe placa de bază (DDR3 sau DDR4)
În ceea ce privește calculul modern de bază, vă sugerez cel puțin 8 GB, pe care le puteți obține în general într-un format de 4GBx2. Următorul pas eficient este de 16 GB. Dacă construiți un sistem masiv, care va face multitasking toată ziua și va gestiona jocuri gigantice la o calitate vizuală 4K, doriți ca fiecare ultim bit de memorie pe care să-l puteți înghesui în carcasa dvs. (care de obicei este de 32 GB sau 64 GB pe high-endul de astăzi) placi de.)

Ce tip? Trebuie să vă verificați placa de bază pentru a vedea ce generație de RAM acceptă: DDR3 și DDR4 sunt cele două standarde existente în acest moment. Numărul de sloturi pentru RAM pe placa de bază și capacitatea lor maximă individuală determină cantitatea de memorie RAM pe care o puteți avea în total.

Ce frecventa? De asemenea, va trebui să alegeți o viteză RAM (masurata in Mhz), ceea ce nu produce într-adevăr diferențe notabile de performanță în majoritatea versiunilor. Frecventa modulelor RAM va trebui sa fie compatibila cu cea a placii de baza.

DDR3 – 800/1066/1333/1600

DDR4 – 1600/1866/2133/2400/2666/2933/3200

Spațiu de stocare:

Hard disk-ul (HDD) sau unitatea de stare solidă (SSD), partea computerului care deține sistemul de operare și toate fișierele dvs. digitale. SSD-urile sunt mult mai rapide decât hard disk-urile și sunt foarte recomandate, deși HDD-urile sunt, în general, mai mari și mai ieftine. Este necesar să se potrivească în cazul dumneavoastră (suficiente spații de stocare la dimensiunile potrivite?), Iar placa de bază trebuie să aibă suficiente porturi SATA, eventual slotturile specifice ssd adaugat direct pe placa de baza.

Care anume? Luați în considerare un SSD. Chiar dacă trebuie să stocați o tonă de fișiere, este o astfel de îmbunătățire încât aș recomanda să cumpărați un SSD mai mic, mai ieftin, doar pentru sistemul de operare și programele dvs. și să folosiți un hard disk secundar pentru toate fișierele personale mari (filme muzicale, etc).Totodata, la un HDD, luati in considerare viteza de rotatie, cele mai des sunt cele cu 7200 rpm, iar la un SSD, daca va permite bugetul, incercati ca placa de baza sa aiba slot (nvme) pt SSD M2, va fi mult mai rapid ca un SSD pe slot SATA, sau cablu SATA.

Placa video:

Majoritatea procesoarelor vin cu placa video integrata in procesor care pot efectua sarcini zilnice chiar bine. Dar dacă intenționați să jucați jocuri de înaltă performanță pentru PC sau să rulați aplicații media intense, veți dori o placa video separata care să se conecteze la unul dintre porturile PCI-Express de pe placa de bază. Placa de bază are nevoie de tipul potrivit de slot PCIe pentru a-l ține, trebuie să se potrivească dimensiunilor carcasei tale și are nevoie de conectorul potrivit pentru sursa de alimentare (daca este cazul).

Care producător? NVIDIA și AMD nu își construiesc propriile carduri grafice (de cele mai multe ori), licențează procesoarele grafice pentru alte companii care apoi construiesc și vând placile sub propriile mărci. Așadar, puteți cumpăra o placa NVIDIA GTX 1050 de la ASUS, EVGA sau Zotac, toate folosind același procesor NVIDIA cu variații foarte ușoare la placa de circuit, RAM, cooler, conexiuni de monitorizare și alte piese. Începeți cu ce cip grafic doriți, apoi cautati ce producător are cardul cu funcțiile de care aveți nevoie.

Ce Chipset? La fel ca procesoarele, plăcile grafice au doua tipuri: NVIDIA și AMD. NVIDIA tinde să conducă la puterea tehnică pură și AMD concurează de obicei în ceea ce privește valoarea, deși acest lucru poate reveni și curge în momente diferite.

Câtă putere? Chiar dacă vreti sa jucati jocuri de ultimă generație, probabil că nu trebuie să cheltuiți cât credeți. Există o selecție enormă de placi video de la o mulțime de companii diferite, la toate punctele de preț diferite, dar o defalcare foarte scurtă se întâmplă ca acesta:

  • Fără jocuri: folosiți grafica integrată de pe placa de bază. Este gratis!
  • Jocuri cu grafica slaba, cu titluri mai vechi sau titluri 2D: este bine să folosești grafică integrată aici.
  • Jocuri 3D simple precum World of Warcraft și League of Legends: 100 USD sau mai putin.
  • Jocuri intermediare precum Overwatch și Team Fortress 2: placi de 100-200 USD.
  • Jocuri mai noi, precum Call of Duty și Assassin’s Creed, cu rezoluție de până la 1080p și setări medii: placi de 200-300 USD
  • Jocuri mai noi la setări înalte sau rezoluție mai mare de 1080p: carduri de 300-400 USD.
  • Jocuri super-high-end la setări înalte și rezoluție ultrawide sau 4K: 400 $ și mai mult.

Totodata, alocati putina atentie latimii de banda, spre exemplu o placa video cu 4gb ram si 128bit latime, va fi mai slaba decat una cu 4gb ram dar 256bit latime, cea din urma ar avea si pretul mai crescut.

În sfârșit, asigurați-vă că placa video poate obține suficientă energie de la sura. Majoritatea plăcilor grafice de nivel mediu și toate high-end au nevoie de alimentare directa de la sursa, pe lângă alimentarea din slotul PCI-ex. Va trebui să vă asigurați că sursa are mufele necesare. Verificați specificațiile: majoritatea necesită mufa cu 6 pini, 6 + 6, fie cu 8 pini (6+2). Deasemenea, placa video va avea nevoie de suficienta putere alocata din partea sursei.

Cooler de procesor:

Multe procesoare sunt dotate cu un radiator și un ventilator în interiorul cutiei – acest lucru este esențial pentru a nu-l supraîncălzi. Dar dacă intenționați să folosiți calculatorul pentru jocuri de înaltă performanță ati putea dori sa il inlocuiti cu unul mai puternic. Tipul de racire poate fi cu aer sau cu apa.

Dacă doriți să adăugați un cooler aftermarket la procesorul dvs. – de care aveți nevoie mai mult sau mai puțin doar dacă intenționați să îl overclockați – vă recomandăm Cooler Master, Noctua sau (dacă doriți un răcitor lichid) Corsair. Pentru compatibilitate, asigurați-vă că se potriveste modelului placii de baza și că se poate încadra în cazul dvs. – specificațiile vor enumera înălțimea sa de la placa de bază în sus.

Carcasă:

Trebuie să se potrivească placii de bază, alimentării, coolerului procesorului și numărului de unități de stocare.

Ce marime? Cazurile pentru PC sunt menționate în termeni generali, cum ar fi „Full tower” și „Middle Tower”, iar acestea vă vor spune dimensiunea și forma cazului – atunci când vă gândiți la un computer desktop normal, probabil vă gândiți la un Middle Tower. Dar PC-urile vin, de asemenea, tip turn de dimensiuni diferite, cuburi, sau modele subțiri super compacte.

De asemenea, veți dori să acordați atenție dimensiunii plăcii de bază. Plăcile de bază au mai multe dimensiuni diferite, dar principalele pentru PC-urile clasei de consum sunt ATX-urile, Mini-ATX și Micro-ATX mai mici și Mini-ITX pozitiv. Cazurile mai mari vor include opțiuni de montare pentru plăci de bază mai mici; deci o carcasă cu dimensiunea ATX se poate potrivi cu o placă de bază Mini-ITX, dar o carcasă Mini-ITX nu se poate potrivi cu o placă de bază ATX.

Sursa de alimentare:

O cutie mică care reglează energia electrică care intră în computer și oferă energie pentru componentele individuale. Sursa de alimentare se va conecta direct la placa de bază, procesor (prin placa de bază), hard și alte componente suplimentare, după caz.

Are nevoie de capacitatea electrică totală potrivită pentru configuratia dvs., are nevoie de numărul corect de pini pentru placa de bază, mufa cu pinii pentru procesor și are nevoie de suficiente mufe suplimentare pentru placă grafică, unități de stocare și alte dispozitive suplimentare

Câți wați? Evident, nu doriți ca energia electrică totală utilizată de aceste componente să fie mai mare decât poate da. Cei mai mari consumatori vor fi placa de bază, procesorul și placa grafică. Alte componente, cum ar fi ventilatoarele carcasei și unitățile de stocare, folosesc atât de puțină energie electrică încât să le încadrați de obicei în marja calculelor.

Dacă nu sunteți sigur cu exactitate câtă energie aveți nevoie pentru sistemul dvs., utilizați acest calculator – https://outervision.com/power-supply-calculator.

Modular, semi-modular sau fix?: Unele surse de alimentare au cablurile atașate permanent, unele din ele ramanand nefolosite.O sursă de alimentare modulară sau semi-modulară, pe de altă parte, permite să fie deconectate toate sau o parte dintre cablurile neutilizate evitand aglomerarea.

Eficiență și calitate: când cumpărați o sursă de alimentare, veți vedea adesea un mic ecuson care indică cât de eficient este acesta. De obicei, va spune ceva de genul 80 Plus, 80 Plus Bronz, 80 Plus Argint, 80 Plus Aur sau 80 Plus Platină. Cu cât este mai mare insigna, cu atât va fi mai eficientă furnizarea de energie, cu atât va produce mai puțin zgomot și va pierde mai putina electricitate pierduta.

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(28 din 72 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?