Cum aflam ce componenta a pc-ului nu functioneaza corect

Configurare noua (How To)

Situatie

Calculatorul poate parea o masinarie destul de complexa, in special atunci cand nu stim foarte multe despre functionalitatea componentelor hardware. Exista o multime de lucruri care pot merge gresit, si nu exista o metoda clara sa indice care componenta a calculatorului nu functioneaza in parametrii normali. Acest scurt ghid pentru rezolvarea problemelor calculatorului este menit sa ajute utilizatorii mai putin avansati, aratandu-le directia potrivita catre care trebuie sa se orienteze.

Solutie

Pasi de urmat

1. Probleme cu sursa calculatorului

Calculatorul nu poate porni fara aceasta componenta. Sursa este piesa care da viata calculatorului. Aceasta este conectata direct cu placa de baza si cu multe alte componente precum unitatea optica DVD, hard disk etc. In continuare, voi prezenta o lista cu problemele comune cauzate de o sursa care nu functioneaza corespunzator:

Calculatorul nu porneste

Sursa distribuie curent calculatorului, iar daca acesta nu poate porni, principalul vinovat poate fi chiar aceasta. Cea mai buna metoda pentru a determina daca sursa calculatorului cauzeaza acest lucru, este ascultarea sunetului scos de unitatea centrala. Daca nu auzim nici macar un sunet de ventilator, atunci sursa poate fi arsa. Daca singurul sunet al calculatorului vine de la sursa, probabil ventilatorul acesteia este singurul lucru care functioneaza sau probabil aceasta nu este conectata corect la placa de baza.

DVD-ul sau hard disk -ul nu functioneaza

Un dispozitiv periferic isi poate inceta functionarea atunci cand conexiunea acestuia la sursa calculatorului este pierduta. Verificam cablurile de alimentare la fiecare dintre acestea pentru a vedea daca sunt conectate corespunzator.

Insuficienta putere

Daca tocmai am adaugat o noua componenta la calculator iar calculatorul nu poate porni, probabil sursa de curent nu furnizeaza suficienta energie pentru a compensa noul hardware. Deconectam componenta atasata initial si pornim calculatorul. Daca acesta functioneaza, trebuie sa cumparam o sursa de curent mai performanta inainte de a conecta iar noua componenta a calculatorului.

2. Probleme cauzate de memoria RAM

Daca memoria RAM nu functioneaza corespunzator, atunci putem descoperii urmatoarele sintome:

Calculatorul nu afiseaza nimic cand este pornit (auzindu-se o secventa ciudata de bipuri / sau lipsa acestora)

Daca in mod normal calculatorul bipaie o singura data in momentul pornirii, asculati daca acesta emite doua sau mai multe semnale sonore, sau nu bipaie deloc. Pentru mai multe detalii despre codul bipurilor calculatorului, puteti vizita acesta pagina. Daca auzim un bipait ciudat al calculatorului, mai mult ca sigur avem o problema cu memoria acestia, in cazul in care nu am adaugat o noua componenta hardware.

3. Probleme cu dispozitivele periferice de intrare

Uneori, tastatura sau mouse-ul pot cauza unele probleme destul de ciudate.

Comportamentul ciudat al calculatorului

Se poate intampla ca uneori, datorita unei tastaturi defecte, sa se deschida ferestre, deschiderea si inchiderea meniului Start, si uneori inchiderea calculatorului de unul singur. Aceasta este de departe cel mai ciudat mod prin care se poate manifesta o tastatura care functioneaza incorect.

Descarcarea bateriei

Daca aveti tastatura sau mouse wireless, nu uitati reincarcarea / inlocuirea bateriei, inainte de a va impacienta si de a considera ca acestea s-au defectat sau calculatorul nu mai merge cum trebuie. Exista persoane care nu se gandesc si la acest lucru. Caz real :).

4. Probleme cu hard disk-ul

Hard disk-urile pot fi considerate melcii din lumea calculatoarelor, deoarece acestea contin parti care se afla in miscare. Nu si in cazul noilor tipuri, SSD-uri. Hard disk-ul stocheaza toate datele din calculator. O lista cu posibilele simtome:

Transferul de fisiere s-a blocat

Acesta poate reprezenta un semn de la un sector stricat – bad. Rulati “chkdsk /r” in Command Prompt pentru a incerca rezolvarea acestuia.

Mici zgomote ritmice sub forma unor click-uri in momentul pornirii calculatorului

Acesta poate fi un semn al mortii premature a hard disk-ului. Faceti backup din timp al intregului sistem, asta daca inca mai puteti face acest lucru.

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(19 din 41 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?