Cum alegem cel mai bun router wireless, recomandari si sfaturi de configurare

Configurare noua (How To)

Situatie

Cu numai câțiva ani în urmă, calculatorul era singurul produs electronic pe care îl puteai conecta la internet, motiv pentru care un simplu cablu de la furnizorul de cartier era suficient pentru nevoile tale.

De atunci, lucrurile s-au schimbat radical: calculatoarele portabile au devenit foarte accesibile (netbook-uri, laptopuri, ultrabook-uri), telefoanele mobile se conectează facil la internet, tabletele asigură divertismentul, iar un ebook reader te scapă de monotonie.

Toate aceste dispozitive se pot conecta la internet, iar cea mai simplă opțiune de a le “lega” între ele este un router wireless: un dispozitiv de două ori mai mic decât un DVD-player capabil să gestioneze conectarea la internet pentru toate gadget-urile de mai sus printr-o simplă conexiune terestră de la furnizorul tău de telecomunicații.

Unele modele mai noi chiar includ posibilitatea conectării unui modem 3G sau 4G la un port USB, permițând astfel utilizarea conexiunii mobile pentru backup sau chiar ca legătură principală la Internet.

Un router wireless, indispensabil pentru conectarea la internet

Caracteristici şi tehnologii – ce este un router wireless?

Pe cât de simplu și banal pare la prima vedere, un router wireless poate cu ușurință să dea bătăi de cap utilizatorilor începători, în special în privința configurărilor necesare pentru conectarea la internet, dar și din cauza numeroase tehnologii și caracteristici specifice.

Standarde

Wireless N – Primele standarde wireless au apărut în 1999 și s-au numit IEEE 802.11a și IEEE 802.11b, permițând viteze de până la 54 Mbps și, respectiv, 11 Mbps pentru transferul datelor. Patru ani mai târziu a apărut IEEE 802.11g, cu viteze de până la 54 Mbps, însă prima îmbunătățire majoră a apărut abia spre finalul deceniului trecut sub numele IEEE 802.11n.

După certificarea din 2009, routerele wireless beneficiază de standardul IEEE 802.11n. Între timp, standardul IEEE 802.11n a devenit cunoscut mai simplu sub numele de Wireless N şi permite viteze de până la 450 Mbps.

wi-fi standard n

Evoluția vitezelor wireless până la Wireless N

Utilizatorul trebuie să știe însă ca aceste viteze sunt pur teoretice. În realitate, transferul de date se va realiza la viteze semnificativ mai mici, principalii factorii fiind tipul de conexiune la internet de care beneficiezi, interferențele radio ale altor echipamente wireless și gradul de acoperire.

Wireless AC – un standard mai noi, Wireless AC (IEEE 802.11ac) a fost dezvoltat pornind de la precedentul Wireless N, însă îl îmbunătățește din toate punctele de vedere. În vreme de Wireless N permite rate de transfer de cel mult 450 Mbps, Wireless AC începe de la 433 Mbps în cazul celor mai simple echipamente și urcă până la 1300 Mbps în cazul celor mai scumpe.

Spre deosebire de Wireless N, Wireless AC funcționează exclusiv în frecvența de 5 GHz deoarece are nevoie de spațiul radio mai liber oferit de aceasta. Ulterior, Wireless AC a primit actualizarea numită Wave 2, care oferă viteze de până la 2600 Mbps, însă routerele și plăcile de rețea capabile să pună în valoare aceste viteze sunt mai rare și foarte scumpe.

wi-fi standard ac

Wireless AC reprezintă un salt semnificativ de viteză

Router wireless single band, dual band și tri-band

Routerele wireless utilizează două frecvențe: 2.4 GHz și 5 GHz. Routerele IEEE 802.11b şi IEEE 802.11g folosesc exclusiv frecvența de 2.4 GHz, în timp ce routerele IEEE 802.11n pot utiliza fie frecvența de 2.4 GHz, fie frecvența de 5 GHz. Noile routere 802.11ac folosesc exclusiv frecvența de 5 GHz

În prezent, frecvența de 5 GHz este mai liberă decât cea de 2.4 GHz, motiv pentru care este mai potrivită pentru utilizare intensivă, ca de exemplu pentru streaming online sau jocuri online. Dezavantajul acesteia este însă că oferă acoperire pe o distanță mai mică decât frecvența de 2.4 GHz, astfel că trebuie să poziționezi routerul cât mai bine.

Routerele de vârf Wireless AC au început de la o vreme să specifice un mod de lucru tri-band, însă această denumire este oarecum înșelătoare. Funcționând tot în frecvențele de 2,4 GHz și 5 GHz, aceste routere creează însă două rețele distincte 802.11ac în loc de una. Această facilitate nu îmbunătățește cu nimic ratele de transfer ale clienților, însă ajută la descongestionarea rețelei wireless în momentul în care numărul de clienți devine prea mare iar traficul devine prea intens.

Antene

Orice router wireless beneficiază de o antenă pentru propagarea semnalului. De cele mai multe ori vei întâlni routere wireless cu o antenă, însă sunt frecvente și routerele wireless cu două și trei antene. De asemenea, routerele cu antenă internă încep să fie din ce în ce mai populare.

Performanțele antenei sunt importante în semnalul pe care îl va furniza routerul wireless. Antenele standard oferite de producători sunt omnidirecţionale, adică transmit semnalul în toate direcțiile din jurul routerului, lucru care nu îţi va fi de niciun folos dacă montezi routerul lângă un perete exterior. De aceea, pe cât posibil, încearcă să plasezi routerul cât mai central sau cumpără o antenă dedicată, pentru că există routere la care poți schimba antena.

Oportunitățile de conectare la internet oferite de un rooter wireless

Securitate

Nu uita să securizezi accesul la rețeaua ta wireless, pentru că în caz contrar orice persoană care dispune de un gadget cu Wi-Fi se poate conecta fără probleme la internet.

În acest moment, protocolul de securitate recomandat este WPA2 cu criptare AES, acesta oferind cea mai bună protecție și având cel mai mic impact asupra vitezelor de transfer. În cazul în care întâmpinați probleme de conectare cu unele echipamente mai vechi, puteți folosi WPA sau combinația WPA/WPA2. Anticul protocol de securitate WEP nu trebuie folosit sub nici o formă deoarece este atât de nesigur încât conexiunea wireless poate fi considerată nesecurizată.

Recomandări routere wireless

Piața routerelor wireless este una bogată în oferte pentru toate buzunarele. Există atât routere wireless ieftine, cu prețuri care nu depășesc 100 lei, dar și routere wireless mai scumpe care beneficiază de funcţii suplimentare. Iată câteva dintre recomandările Giz:

Routere ieftine

TP-LINK Archer C20 – 119 de lei

Oferit la un preț bun, TP-LINK Archer C20 este una dintre cele mai ieftine routere compatibile cu standardul 802.11ac, chiar dacă nu oferă, ce-i drept, decât suport pentru rate de transfer de 433 Mbps. Dacă aveți doar adaptoare wireless 802.11n, routerul va oferi rate de transfer de 300 Mbps în banda de 2,4 GHz și 150 Mbps în banda de 5 GHz.

Routerul mai oferă un port USB pentru o eventuală imprimantă sau unitate de stocare, însă este limitat de vitezele de numai 100 Mbps ale porturilor Ethernet pentru LAN și Internet, ceea ce-l face apte doar pentru rețelele casnice fără pretenții și care folosesc încă o conexiune la Internet de maximum 100 Mbps.

tp-link-archer-c20

TP-LINK Archer C2 – 189 de lei

Una dintre cele mai ieftine soluții Wireless AC, routerul TP-Link oferă rate de transfer de 450 Mbps în banda de 2,5 GHz și 433 Mbps în banda de 5 GHz atunci când se folosește un adaptor Wireless AC. Atenție însă, adaptoarele Wireless N nu vor atinge decât 150 Mbps în banda de 5 Ghz deoarece routerul are o singură antenă radio pentru această bandă.

TP-LINK Archer C2 oferă porturi de rețea de 1000 Mbps, fiind suficient de puternic pentru a face față unei conexiuni RDS Fiberlink de 500 Mbps.

tp link archer c2

TP-LINK Archer C2

TP-LINK ARCHER C5 – 369 de lei

O alegere Wireless AC populară, TP-LINK Archer C5 oferă rate de transfer de 300 Mbps în banda de 2,4 GHz și de 867 Mbps în banda de 5 GHz, fiind astfel o opțiune interesantă atunci când aveți nevoie de viteză și compatibilitate 802.11ac la un preț bun.

tp link archer c5

TP-LINK Archer C5

Routere din gama medie

ASUS RT-AC58U – 405 lei

Un router puternic, AC-58U Plus oferă rate de transfer de 400 Mbps pe mai vechiul Wireless N și 867 Mbps pe mai noul Wireless AC, oferind astfel viteze bune grație sistemului cu patru antene.

Routerul oferă porturi Ethernet de 1000 Mbps și este suficient de puternic pentru a face față conexiunilor Internet gigabit. În plus, cumpărătorul beneficiază de o interfață software bună, de opțiuni multiple și de un port USB 3.0 pentru conectarea unei imprimante sau a unui disc extern.

asus-ac-58u

ASUS AC-58U

D-Link DIR-869 EXO – 475 lei

Un router cu un design extravagant prin formă și culoare, DIR-869 este o soluție interesantă deoarece oferă un procesor dual-core puternic și o configurație wireless la obiect: 450 Mbps pentru 802.11n și 1300 Mbps pentru 802.11ac.

Routerul oferă un sistem de ajustare dinamică a acoperirii cu beamforming, QoS și alte dotări standard pentru toate modelele bazate pe platforma Broadcom, singurul dezavantaj fiind interfața software ceva mai săracă și mai limitată.

d-link-dir-869

D-Link DIR-869 EXO

TP-LINK Archer C9 – 599 de lei

Foarte interesant pentru cei care doresc un router cât mai puternic și mai dotat fără să plătească prea mult, Archer C9 este un produs puternic bazat pe un procesor dual-core cu o frecvență de 1 GHz.

Conectivitatea wireless oferă până la 600 Mbps pentru banda de 2,4 GHz și până la 1300 Mbps în banda de 5 GHz. Lista de dotări mai include două porturi USB (unul de tip 3.0) și porturi Ethernet gigabit.

tp-link archer c9

TP-LINK Archer C9

Routere din gama superioară

NetGear R7000 – 870 lei

Chiar dacă nu mai este un produs nou, R7000 rămâne încă unul dintre cele mai bune routere 802.11ac pentru acasă deoarece îmbină o platformă hardware Broadcom bună cu un software puternic. Routerul oferă astfel rate de transfer 802.11ac de 1300 Mbps și un procesor dual-core capabil să facă față la aproape orice.

Routerul mai oferă un port USB 3.0 și un port USB 2.0, fiind astfel capabil să susțină atât un server de rețea pentru fișiere modest cât și alte periferice mai puțin pretențioase precum o imprimantă.

netgear-r7000

ASUS RT-AC87U – 990 lei

Un produs performant și dotat, ASUS RT-AC87U este un router Wireless AC din gama superioară oferit la un preț pe măsură. Folosind un ansamblu de patru antene, acesta oferă rate de transfer 802.11n de până la 450 mbps și 802.11ac de până la 1734 Mbps.

Pe lista de dotări mai intră două porturi USB, dintre care unul de tip 3.0, un procesor dual-core puternic care rezistă la traficul intens, porturi Ethernet gigabit, o interfață bună cu funcții bogate și soluția AiProtection de la TrendMicro, care asigură control parental, blocarea site-uri malware și multe alte funcții de securitate.

asus rt ac87u

ASUS RT-AC87U

Linksys WRT1900AC – 1150 lei

Chiar dacă are un design depășit care seamănă prea mult cu legendarul WRT54 de acum zece ani, WRT1900AC nu trebuie să înșele prin aparențe. În interiorul carcasei se ascundă o platformă hardware de vârf cu procesor de 1,6 GHz, 512 MB RAM și module wireless 802.11ac care oferă rate de transfer de până la 1300 Mbps. În plus, produsul este interesant pentru cei care doresc flexibilitate deoarece Linksys asigură compatibilitatea cu faimoasa distribuție DD-WRT.

linksys-wrt1900ac

Linksys AC1900AC

Concluzii

Alegerea unui router wireless poate fi uşurată semnificativ dacă analizezi exact funcţiile de care ai nevoie pentru reţeaua de acasă. După ce stabileşti exact care sunt caracteristicile de care ai nevoie, poţi începe căutarea unui router potrivit în funcţie de bugetul pe care îl ai disponibil.

Cert este ca un router wireless a devenit indispensabil pentru cei mai mulţi dintre noi în urma avalanşei de dgadgeturi care se pot conecta la internet.

Solutie

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(8 din 18 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?