Cum pot afla caracteristicile calculatorului

Configurare noua (How To)

Situatie

Utilizatorii de multe ori se intreaba cum pot afla caracteristicile calculatorului. Vom analiza instrumente incorporate si programe speciale, care se potrivesc cel mai bine pentru aceasta sarcina.

Solutie

Instrumente incorporate pentru vizualizarea caracteristicilor calculatorului

Pentru inceput, vom analiza instrumentele incorporate, cu ajutorul carora poti obtine informatii despre caracteristicile calculatorului. Instrumentele incorporate nu sunt atat de confortabile in comparatie cu programe speciale, dar sunt disponibile in cateva click-uri, si in multe cazuri sunt chiar mai usor de folosit.

Proprietatile sistemului sau vizualizarea informatiilor de baza despre calculator

Daca vrei sa afli caracteristicile de baza ale calculatorului, este suficient sa deschizi fereastra «Properties sistem». Exista diferite metode pentru a deschide aceasta fereastra. Metoda cea mai simpla este sa faci click dreapta pe pictograma «My Computer» sau «This PC» daca ai Windows 10, de pe desktop si selectezi punctul «Properties». De asemenea, poti deschide aceasta fereastra apasand combinatia tastelor Windows+Break sau prin Control Panel (Start – Control Panel – System and Security – System).

Dupa aceea se va deschide o fereastra cu caracteristicile de baza ale calculatorului. Aici poti afla modelul procesorului, frecventa, cantitatea memoriei RAM, tipul sistemului de operare si procesorul (64 sau 32 biti).

Informatii despre sistem

Daca ai nevoie de mai multe informatii despre calculator, va trebui sa utilizezi utilitarul «System Information». Acest utilitar este incorporat in sistemul de operare Windows, si poate fi utilizat folosind comanda msinfo32. Pentru a face acest lucru, apasa combinatia tastelor Windows+R si in fereastra aparuta introdu comanda «msinfo32». De asemenea, poti introduce aceasta comanda in campul de cautare meniului Start sau pur si simplu sa cauti dupa fraza «System Information».

Utilitarul «System Information» ofera mai multe informatii despre calculator. Aici poti afla informatii despre majoritatea componentelor din calculator, precum si despre drivere.

Instrumentul de diagnosticare DirectX

Inca o metoda pentru a obtine informatii despre caracteristicile calculatorului este instrumentul «DirectX Diagnostic Tool». Acest utilitar poate fi accesat folosind comanda «dxdiag» sau cu ajutorul cautarii.

Cu ajutorul «DirectX Diagnostic Tool» poti obtine informatii despre modelul procesorului, memoria si placa video.

Device Manager

Daca vrei sa afli ce componente sunt folosite pe calculatorul tau, poti accesa «Device Manager». Exista diferite metode pentru a porni acest utilitar. De exemplu, facand click dreapta pe pictograma «My Computer» si selectand punctul «Manage», si apoi accesand rubrica «Device Manager». De asemenea, poti deschide «Device Manager» tastand comanda «mmc devmgmt.msc».

Device Manager are o structura arborescenta, in care toate componentele sunt grupate pe categorii.

Aici poti afla informatii despre componente, precum si informatii despre drivere.

Programe special pentru vizualizarea caracteristicilor calculatorului

CPU-Z

CPU-Z – unul dintre cele mai populare programe pentru vizualizarea caracteristicilor calculatorului. Cu ajutorul CPU-Z poti afla toata informatia necesara despre procesor, precum si informatii despre placa de baza, memoria RAM si placa video.

GPU-Z

GPU-Z – utilitar special pentru vizualizarea informatiilor despre placa video. Cu GPU-Z poti afla toata informatia necesara despre placa video, inclusiv temperatura si rotarea coolerului.

PC Wizard

PC Wizard – este un utilitar pentru vizualizarea tuturor caracteristicilor calculatorului. Cu ajutorul PC Wizard poti obtine toate informatiile despre procesor, placa de baza si alte componente. De asemenea, poti afla informatii despre drivere si sistemul de operare.

 

 

 

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(29 din 71 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?