Cum sa alegi un notebook (ghid)

Configurare noua (How To)

Situatie

Laptopurile. In ultimii ani oferta a devenit atat de vasta incat alegerea celui mai bun laptop pentru cerintele tale ar implica mai mult studiu decat admiterea la drept. In acest ghid voi face un rezumat al cunostiintelor necesare intelegerii madarului incoerent de numere ce reprezinta statisticile unui laptop de pe raftul unui magazin.

 

1. Too many laptops

 

Solutie

Pasi de urmat

Sa trecem direct la principalii declansatori ai migrenei din tot acest proces: Componentele.

2. specs nightmare

Componentele de laptop sunt aceleasi ca la orice calculator. de la aceeasi producatori, folosind denumiri aproape identice. de exemplu:

Intel core i7-4720-HQ 2600/3600 mhz (base/turbo)

aici avem:

intel                        – Fabricant

core i7                   – Arhitectura procesorului

HQ                         – Ne intereseaza litera Q (sau ce litera e in loc)  in cazul notru: quad – 4 nuclee

2600/3600 mhz  – Frecventa minima/maxima la care functioneaza FIECARE NUCLEU al procesorului

(mai multe detalii la pasul “procesor – CPU”

In privinta componentelor, ne intereseza 6 componente majore:

Procesor/CPU

Memorie/RAM

HardDisk/HDD/SSD

Placa Video/GPU

Display/Ecran

Baterie

Sa incepem:

 

Procesor

Asta e creierul principal al laptopului tau. Proceseaza toata informatia de la toate programele si componentele calculatorului.

3.cpu types

Fabricant.

Majoritatea laptopurilor vor avea procesoare Intel. Mai intalnim procesoare AMD.

Arhitectura procesorului:

i7 – cele mai performate procesoare, foarte utile in aplicatii cum ar fii editare grafica sau jocuri.

i5 – procesoare mainstream, care fac fata majoritatii aplicatiilor de tip office sau database. Mai accesibile ca pret si consum redus fata de i7

i3 – procesoare orientate catre consum redus. Procesor ideal pentru utilizare in multimedia dar si aplicatii office de baza

celeron – Procesoare ideale pentru uz multi-media. Consum mai redus ca i3 dar si performanta este redusa.

atom – procesor utilizat mai ales pe tablete sau laptopuri low-end. Este procesorul cu consumul cel mai redus din gama Intel

Numar nuclee.

Fiecare nucleu reprezinta un procesor de sine statator. Mai multe = putere mai mare de procesare der si consum crescut.

avem :

dual core -2 nuclee

qad core  -4 nuclee

hexa core-6 nuclee

octa core  -8 nuclee

Frecventa

Puterea de procesare a fiecarui nucleu. Cu cat e mai mare, cu atat procesorul este mai rapid.

Pe langa toate de mai sus, procesoarele de generatii mai noi incorporeaza si procesoare grafice.

Memorie

Este un spatiu de stocare unde sunt incarcate, temporar, aplicatiile care trebuie sa ajunga la CPU pentru a fii procesate. Cu cat este mai mare, cu atat poate incarca o cantitate mai mare de informatii la un moment dat si deci, mai performanta.

memorie

Marimea RAM-ului se masoara in Gigabytes (Gb).

orientativ, ca minim de memorie, trebuie sa avem macar 2Gb dar 4Gb ar fii recomandat pentru aplicatii multimedia sau office.

Pentru gaming sau editare grafica este recomandat peste 8Gb de memorie.

HardDiskDrive

Asta este spatiul disponibil pentru filme, poze, muzica, documente sau aplicatii. Dimensiunea sa se masoara in Gb (Gigabyte).Cu cat e mai mare, cu atat vei putea avea mai multe date la un moment dat pe laptopul tau.

In afara de dimensiune, in functie de aplicatiile de pe laptop, ne mai intereseaza si viteza de citire/scriere a HDDului. Masurata in Mb/sec, cu cat mai multi, cu atat mai bine.

SolidStateDisk

Un tip mai nou de hard-disk, construit foarte asemanator memoriei RAM si in consecinta, beneficiaza de viteze foarte mari de citire/scriere.

Orientativ,

un HDD normal are intre 50-150Mb/sec

un SSD are de la 300 pana la 900Mb/sec

Dezavantajul pentru aceste hard disk-uri este pretul. Pretul creste foarte mult cu dimensiunea hdd-ului.

5.HDD + SSD

Placa video/GPU

Asta e procesorul grafic al laptopului. Este componenta responsabila pentru redarea grafica a datelor din laptop pe ecranul acestuia.

Avem 2 tipuri mari si late:

GPU integrat fie in placa de baza, fie in procesor(CPU) – sunt destul de puternice pentru redare video in fullHD si pentru jocuri cu grafica simpla. Le intalnim in lista sub numele de  intelHD 4400/5200  etc… Cu cate e mai mare nr, cu atat Gpu-ul este mai nou si in general, mai performant din puct de vedere al consumului dar si al performantei.

GPU dedicat – componenta separata – solutia mai performanta. Daca nu esti gamer sau nu lucrezi in deomeniul graficii, nu te va interesa prea tare sa ai o placa video dedicata. Costa mai mult si consuma din baterie degeaba.

Ca producatori avem AMD-ATI radeon si NVidia GeForce.

Nvidia.

Momentan familia Nvidia porneste de la Geforce 920 M care este modelul de baza pana la 980 GTX M care este cel mai puternic model disponibil pe laptopuri. Mai avem 940, 960 si 970 GTX. In productie mai intalnim familia GeForce 8xx, versiunea anterioara 9xx, care sunt similare ca performanta atat ca ultimele modele consuma mai putin.

Familia AMD-ATI

porneste de la ATI radeon r5, continua cu r7 si sfarsindu-se cu r9, cele mai puternice cipuri grafice.

avem diverse variatii din fiecare grupa, de exeplu r5 330 sau r5 340. Ia fel ca la majoriteatea componentelor, cu cat sunt numerel mai mari cu atat componenta este mai performanta/consumatoare/scumpa.

 

 

Display/ecran

Ecranul laptopului. Aici ne intereseaza marimea, marimea ecranului dictand marimea totala a laptopului. Se masoara in inci ce masoara diagonala ecranului. Cele mai mici dimensiuni sunt de 11.6 inci si cele mai mari sunt de 18.3 inci. Dimensiunea asta dicteaza si greutatea laptopului. Dimensiunea standard este de 15.6 inci.

La ecran ne intereseaza rezolutia si contrastul si sursa de lumina a ecranului.

La rezolutii vom intalni 2 numere, de ex 1920x1080p. Asta inseamna ca pe latimea ecranului, orice dimensiune are, vom avea 1920 de pixeli si pe inaltime vom avea 1080p. Cu cat avem mai multi pixeli pe ecran, cu atat imaginea va fii mai detaliata si organica, ochiului nostru fiindu-i mai greu sa observe fiecare pixel in parte.

resolutions

La contrast vom vedea tot 2 nr. 1/5000. Asta masoara diferenta dintre cel mai luminos punct de pe ecran la cel mai intunecat. Cu cat diferenta dintre cele 2 e mai mare, cu atat culorile vor fii mai vii si imaginea mai clara.

contrast

 

 

 

Baterie

Aici e destul de simplu. Cu cat bateria poate retine mai multa energie electrica, cu atat perioada de autonomie a laptopului este mai mare. Capacitatea bateriei se masoara in mili-amperi. (mAh)

media este intre 3000 si 6000 mAh. Cu cat mai mare nr asta, cu atat bateria are autonomie mai mare si/sau poate alimenta componente mai puternice.

autonomia se masoara in ore de functionare, dar cifra asta este relativa. In fapt, cifra asta depinde de multi parametrii de functionare. Este doar o cifra de referinta, la fel cum este “consumul mediu delcarat” la masini.

battery

Ne intereseaza si calitatea fabricatiei laptopului. Degeaba ne cumparam un laptop de gaming de 2000 eur daca ni se defecteaza in 3 luni. Un bun indicator al calitatii fabricatiei este temperatura maxima pe care o atinge laptopul, cu cat mai rece este acesta cu atat racirea este efectuata mai eficient, cu materialele optime. Calitatea fabricatiei se simte si cand ai echipamentul in mana. Un echipament de calitate se simte bine imbinat, cu spatii mici la orice inchieietura, nu scartaie si nu zdrangane in urma utilizarii normale.

 

Si acum hai sa punem la lucru skill-urile nou obtinute si sa alegem cel mai performant model din urmatoarele 5:

Laptop compare

ROSU – procesor:

aici vedem ca cele mai putin performante sunt primele 2(celeron – dual core) urmate de cele 2 i5 iar cel mai puternic este la ultimul, i7.

Mov – memorie:

aici avem notate doar dimensiunea. sunt toate la egalitate cu 4Gb

BLEU – hdd:

aici primele 3 au 500 gb si ultimele 2 au 1000 Gb = 1Tb

VIDEO – verde

Avem intel HD pe rpimele 2, deci palca video este integrata in procesor si, deci, ne-orientate spre performanta.

Urmeaza al3-lea cu GeForce 820 care este o placa dedicata low-end cu memorie de 2 gb care este cam la egalitate cu ultimele 2 cu placi video r5 230m de la ATI.

Display-ul este de aceeasi dimensiune pentru toate.

 

Dupa aceasta prima privire, putem spune ca laptopul nr. 5 este cel mai bun, depasindu-le pe 3 si 4 doar la categoria procesorului iar pe 1 si 2 si la categoria procesor si la placa video.

 

Acestea fiind spuse, spor la cumparaturi.

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(25 din 56 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?