Situatie
Calculatorul nu mai porneste, fie pentru ca e o problema de tip software, sau hardware. In cazul in care hard-disk-ul instalat inca este functional, datele pot fi salvate, folosind mai multe optiuni, in functie de problema semnalata.
Backup
Pentru a evita situatii in care pierderea datelor este pusa in discutie, se recomanda o solutie de backup periodic a datelor importante de pe calculator. Acest backup se poate face fie manual, pe un dispozitiv optic de stocare (CD/DVD), pe o unitate de stocare in masa (USB), sau pe un disc extern, pe USB sau in retea (NAS), fie automatizat, folosind tool-ul de backup al sistemului de operare sau tool-uri specifice de pe internet. Una din cea mai cunoscute solutii gratis de acest gen este Cobian Backup (http://www.cobiansoft.com/cobianbackup.htm)
Solutie
Pasi de urmat
Folosirea unui Live CD
In cazul in care problema semnalata la calculator nu este de natura hardware, insa o problema cu sistemul de operare, care nu ii permite sa-l incarce complet, datele pot fi recuperate folosind o solutie de Live CD, fie ca ea este disponibila pe CD/DVD sau pe USB.
Sunt mai multe solutii posibile, care permit folosirea calculatorului, fara ajutorul sistemului de operare instalat, si anume:
- Linux LIVE CD: Exista o multitudine de solutii in aceasta categorie. Pentru o lista completa, va rog vizitati http://www.livecdlist.com. In lista sunt detaliate tipul/scopul fiecarui live cd in parte, pagina de web si link-ul pentru download.
- Hiren’s Boot CD: Este un binecunoscut CD bootabil, care contine o multitudine de tool-uri necesare diagnosticarii si depanarii unui calculator. Printre acestea are posibilitea de a incarca sisteme de operare direct de pe CD, asemeni unui Live CD. Sistemele de operare sunt ori diverse distributii de Linux, ori diverse versiuni de Windows.
Folosind una din aceste optiuni, se poate incarca sistemul de operare dorit, iar apoi se pot copia datele dorite a se recupera, fie pe un dispozitiv optic de stocare, fie pe o unitate de stocare in masa, asemeni unui stick USB.
Instalarea hard-disk-ului pe un alt calculator
In cazul in care, calculatorul prezinta un defect de tip hardware, atunci recuperarea datelor folosind un Live CD nu mai este posibila, astfel ca singura posibilitatea de a le recupera ramane aceea de a instala hard-disk-ul pe un alt calculator, asta, bineinteles, in cazul in care hard-disk-ul insusi, nu este defect.
Inainte de a efectua aceasta operatiune, trebuie sa se aiba in vedere faptul ca unitatea sau laptop-ul nu sunt functionale. In functie de tipul de hard-disk, trebuie sa se aiba in vedere ca toate cablurile sa fie conectate corect, eventual jumper-ul de Master/Slave, in cazul hard-disk-urilor P-ATA, sa fie setat corect, si anume daca mai exista o unitate Master pe aceeasi panglica P-ATA, atunci jumper-ul trebuie setat in pozitia SLAVE (exista o schema in acest sens pe fiecare hard-disk in parte). Aceasta setare nu se aplica si hard-disk-urilor de tipul S-ATA.
Odata instalat hard-disk-ul, se porneste calculatorul, si se foloseste sistemul de operare al acestuia pentru a copia toate datele de pe hard-disk-ul de pe care se doreste recuperarea, fie pe un dispozitiv optic de stocare (CD/DVD), o unitate de stocare in masa (USB), sau pe hard-disk-ul propriu al noului calculator.
Dupa ce s-a realizat recuperarea datelor, se poate scoate hard-disk-ul din unitate, insa cu refacerea setarilor pentru unitatile P-ATA, daca este cazul.
Leave A Comment?