Eliberare memorie RAM smartphone

Rezolvare problema (Fix IT)

Situatie

Memoria cu acces aleator, prescurtată RAM de la Random Access Memory, este o memorie volatilă, ceea ce înseamnă că nu stochează date în mod permanent ci doar temporar, iar acestea dispar de îndată ce alimentarea cu energie electrică este oprită.

Memoria RAM are un rol deosebit de important deoarece, tocmai pentru că fiind o memorie internă, datele sunt stocate temporar, înlesnind procesul de furnizare al informațiilor de pe spațiul de stocare către procesor, primind și trimițând date mai repede, indiferent că vorbim despre dispozitive mobile Android sau despre calculatoare ori laptopuri. Mai jos o să vedem câțiva pași ce ar trebui urmați pentru a elibera din memoria RAM.

Solutie

Pasi de urmat
  1. Repornirea telefonului

Spre deosebire de memoria ROM, memoria RAM va fi eliberată integral la fiecare oprire a telefonului. La repornire, memoria RAM are un rol foarte important în încărcarea sistemului de operare Android iar ulterior la pornirea oricărei aplicații. Odată repornit telefonul, experiența de utilizare va fi mai fluidă pentru că va fi disponbilă o cantitate mai mare de memorie RAM.

  • Dezinstalarea sau dezactivarea aplicațiilor pe care nu le mai folosim

Există aplicații Android care folosesc memorie RAM chiar și când nu sunt efectiv folosite și asta se întâmplă pentru că ele generează procese de fundal pe care, în mod normal, nu le putem controla. Dezinstalarea sau dezactivarea lor va avea efecte vizibile, iar performanțele telefonului se vor îmbunătăți. În acest fel scăpăm de câteva zeci sau sute de MB ocupaţi degeaba în memorie (poate chiar câţiva GB în cazul unor jocuri mai complexe) şi în plus vom elibera şi memorie RAM dacă aplicaţia respectivă rula în background.

Pentru a dezinstala o aplicație sau pentru a dezactiva o aplicație Android va trebui să mergem în SetăriAplicații-Nume aplicație-Dezinstalare / Dezactivare (Oprire forțată)

                       

Folosirea mai rar sau eliminarea completă a widget-urilor

Widget-urile sunt mari consumatoare de memorie RAM dar și de energie. Acestea se actualizează foarte des ori sunt permanent active, iar aplicația mamă rulează în fundal la rândul ei, consumând astfel multă memorie RAM. De recomandat este să limităm numărul de widget-uri pe care le folosim la cele cu adevărat esențiale sau eliminarea complete a acestora.

Evitarea folosirii de wallpapere (tapete) de fundal animate

La rândul lor, chiar mai mult decât widget-urile, tapetele de fundal animate sunt și mai mari consumatoare de resurse, indiferent că vorbim despre memorie RAM sau energie. Ar trebui încercat să nu le folosim dacă telefonul Android nu este suficient de puternic, pot fi doar un moft și nu o necesitate.

Mutarea aplicaţiilor pe cardul microSD

Teoretic, cardul microSD este utilizat pentru stocarea fotografiilor, filmelor sau documentelor. Totuşi, memoria internă limitată a condus la apariţia posibilităţii de a muta unele aplicaţii din memoria internă pe cardul microSD. Însă, de reţinut că o mare parte dintre aplicaţii nu pot fi mutate pe cardul microSD. În această categorie intră aplicaţii care folosesc, printre altele, notificări, widgeturi, anumite servicii, wallpapere, alarme sau servicii de sincronizare a datelor.

Pentru a face acest lucru mergem în SetăriAplicații-Nume aplicație-Stocare (vom vedea că aplicația este instalată în memoria internă a telefonului)-Stocare-Schimbare-Cartelă SD-Mutare.

La final, vom observa că aplicația se va regăsi instalată pe memoria externă.

                                                                       

Ştergerea cache-ului aplicaţiilor

Aplicaţiile care se conectează la internet păstrează foarte multe date inutile în cache, care în decurs de numai câteva zile de utilizare intensă pot ajunge şi la câteva sute de MB.Se poate intra manual în meniul fiecărei aplicaţii urmând calea: SetăriAplicații-Nume aplicație-Stocare-Golire cache.

Trebuie știut că golirea cache-ului nu are niciun efect asupra setărilor aplicaţiilor, nici măcar în privinţa datelor de logare.

                                   

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(18 din 35 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?