Îmbunătățirea performanței calculatorului sau a laptopului – Achiziție SSD

Configurare noua (How To)

Situatie

Daca ai un calculator/pc, atunci iti e mult mai usor sa faci un upgrade de performanta prin cumpararea unui SSD si asta fara sa renunti la hard disk-ul recent, decat daca ai incerca asta pe un laptop. Nu, nu e chiar atat de imposibil sau greu de facut pe un laptop, insa exista mici neajunsuri.

Solutie

Unul dintre acestea ar fi ca in cazul in care ai un laptop si nu ai un DVD-RW va trebui sa renunti la Hard Disk in favoarea SSD-ului pentru a permite acest upgrade de performanta despre care o sa vorbesc ceva mai jos.

In cazul in care laptop-ul tau are sau este dotat cu un DVD/RW si vrei sa pastrezi si HDD-ul tau de …320GB/500Gb/1T…etc, care bineinteles ca este mai mult sau mai putin full cu poze de care iti pasa, muzica, filme sau mai stiu eu ce mai ti pe acolo, poti renunta la DVD (ca oricum il ai acolo ca suport de cafea sau doar sa faci Track-uri pentru casetofonul de la masina ca altceva nu stie sa citeasca) in favoarea unui adaptor de Hdd bay adapter – Adaptor HDD – DVD laptop.

Modele HDD bay adapter

In principiu, pentru laptop-urile din comert sunt doua tipuri de Hdd-Dvd laptop adaptor asa ca aveti grija aici cand faceti comanda in functie de laptop-ul vostru.

Cele doua modele sunt de 12,7mm si 9,5 mm, asa ca inca odata verificati inainte sa comandati in special cei care faceti comanda din afara tarii (China – sunt mai ieftine – au asa am si merge perfect).

Imbunatatire performanta calculator sau laptop

Odata cumparat SSD-ul mai exista inca un mic inconvenient si acela este ca v-a trebui (ceea ce recomand) sa reinstalezi sistemul de operare. Daca te gandesti la o clona de partitie/sistem de operare…etc, sincer nu recomand daca acel pc este destinat strict pentru lucruri personale/Home si care nu are legatura cu soft-uri complicate gen contabilitate/My-Sql/…etc, deoarece aici intervine si munca de dupa, dar daca ai asa ceva inseamna ca stii despre ce vorbesc asa ca nu mai are rost sa intru in detalii.

Ca si imbunatatire palpabila daca pot sa ii spun asa ar fi viteza cu care toate se petrec, unde in cazul meu inseamna:

  • viteza de boot – 7-9 secunde dupa ce trece de BIOS (lucru care nu este controlat de un SSD sau sistemul de operare, dar si aici se pot face mici modificari in asa fel incat sa treaca peste diverse chestii ce ingreuneaza startup-ul BIOS-ului). In cazul tau fa tu diferenta intre cum porneste pc-ul acum si ce ai putea avea.
  • viteza de boot cu antivirus si alte programe instalate puse la startup, etc este undeva cu maxim 1-2 secunde in plus (aici intervine si procesorul pe care calculatorul/pc-ul sau laptop-ul tau il detine).
  • viteza cu care aplicatiile se deschis – Nu stiu exact ce folosesti, dar hai sa luam ca exemplu ceva pe care toata lumea il foloseste si anume browser-ul dar nu numai: Internet Explorer, Chrome, Mozilla Firefox, etc. Acesta se va deschide aproape instantaneu. Nu stiu daca am avut vreodata o intarziere de mai mult de 1/2 secunde si in cel mai rau caz o secunda, daca am dat dublu click pe mai multe chestii odata din bara de start (pin to program taskbar).
  • viteza din specificatile HDD-urilor – Sincer aici nu as vrea sa comentez prea mult, insa oricine e curios poate sa verifice aceste aspecte cu diverse soft-uri specializate sau pe site-urile producatorilor, dar asa cum am explicat si mai sus eu cred ca vei fi mai mult decat incantat ca sistemul tau dupa acest upgrade pur si simplu a renascut.
  • viteza la scrierea multipla a fisierelor de dimensiuni mici <4kb. Aceasta viteza a fost intotdeauna redusa, insa asa cum stim aplicatiile de windows, exceptand windows-ul in sine nu au de a face cu asa ceva in mod explicit.
  • SSD si jocurile –> jocurile au un aspect aparte si chiar daca acestea se deschid mult mai repede in cazul in care ti-ai cumparat un SSD – solid state drive, performanta acestora nu va fi prea mult imbunatatita din cauza faptului ca acestea depind mai mult de procesorul grafic, procesorul pc-ului si memoria RAM decat de scrierea datelor pe HDD sau SSD. Deci, daca vrei sa vezi performanta in jocuri aici trebuie sa imbunatatesti in primul rand componentele enumerate mai sus, dar in special placa video, unde si aici tine in functie cerintele/specificatiile jocului.
  • nivel de zgomot –> Nivelul de zgomot in cazul HDD-urilor normale (cu platane/componente in miscare/motor…etc) este sezisabil in special noaptea si daca nu ai casti la care asculti ceva atunci acesta poate sa devina foarte enervant. In cazul SSD-urilor nivelul de zgomot este 0 (zero), deoarece nu are componente in miscare. Da se inchinge, dar si asa acesta are o temperatura mult mai mica comparativ cu un HDD.
  • consum de energie – avand in vedere ca sunt doar niste memorii in acest SSD (vezi cam cat consuma o memorie RAM) consumul de curent este mult mai mic fata de un HDD normal fie el de laptop sau de pc/calculator.
  • anduranta SSD vs HDD  un minus care ar putea exista este acela ca, un SSD in modul de folosire 24 din 24 are o viata mult mai mica ca si un HDD, dar cine sta cu pc-ul sau laptop ul aprins nonstop. Si in cazul acesta exista o alternativa, cea a SSD-urilor de server, insa acestea au preturi de cel putin 3 ori mai mari, deci daca vrei doar o imbunatatire notabila pentru un sistem home use, atunci un SSD nu ar trebui sa iti puna probleme in ceeace consta pretul de achizitie.
  • pret achizitie SSD vs HDD – daca vorbim de capacitate, acest aspect este incomparabil raportandu-ne la pretul per GB si aici HDD-ul clasic are tot dreptul sa castige, insa la ce se vehiculeaza pe piata, pretul SSD-urilor ar trebui sa scada dramatic si asta numai din cauza tehnologiei ce ar permite marirea capacitatii SSD-urilor la preturi mult mai scazute. Totusi, nu va asteptati ca preturile sa scada peste noapte la actuala tehnologie a SSD-urilor deoarece trecerea se va face in timp (dupa parerea mea 1 an/2 poate chiar 3) si asa cum stiti, orice device produs nou sub o alta tehnologie la inceput va costa destul de mult.

Ca si concluzie: SSD-ul nu rezolva neaparat viteza jocurilor, deoarece acestea folosesc mai mult placa video decat HDD-ul/SSD-ul, insa pentru orice altceva eu unul recomand acest upgrade de la un HDD normal fie el pe 7200 de rot/min sau 5200rot/min la un SSD.

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(6 din 17 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?