La ce sa fii atent atunci cand iti alegi un laptop

Configurare noua (How To)

Situatie

Cum sa imi aleg un laptop? – cred ca este o intrebare pe care foarte multi dintre noi ne-am pus-o, indiferent de celelalte atribute care au insotit intrebarea. In ghidul de mai jos, voi incerca sa va impartasesc cateva dintre atributele de care trebuie sa tineti cont in alegerea unui laptop.

Sa fim sinceri, asa cum fiecare dintre noi este diferit, asa si laptop-urile sunt diferite, fie ca ruleaza Windows, Mac OSX sau Android, fiecare ne defineste si ne este util, intr-un fel sau altul.

Cum ne dam seama de ceea ce ne este potrivit sau ceea ce ne defineste?

Solutie

Pasi de urmat

Cum ne determinam nevoile? 

Ganditi-va la ceea ce vreti sa faceti cu acest laptop, la ce va ajuta, unde il folositi, in ce mediu si ce doriti sa rulati pe el. Sunt doar vreo 4 categorii majore pe care am putut sa le determin in acest moment:

  • Office
  • Internet (Web)
  • Gaming (Jocuri)
  • Productie (Muzica, Video, DJ)

Office – ne dorim sa folosim acest laptop pentru editari de documente, suita de aplicatii Office (Microsoft Office; Word, Excel, PowerPoint, etc.), documentari, referate, eventual pentru scoala, etc.

Gaming – pasionati de jocuri, grafica, pixeli si frame-uri pe secunda?

Web – pentru accesul la Internet, pagini web, continut social-media (Facebook, Twitter, LinkedIN, etc)?

Productie Media – esti compozitor, muzician, artist, DJ, regizor, editezi imagini sau continut video?

 

 

 

 

Cum alegem intre un LAPTOP si un PC?

Aici sunt foarte multe pareri PRO pentru un laptop si doua aspecte extrem de importante: mobilitatea si performanta. Laptopurile continua sa fie din ce in ce mai puternice, iar achizitia unui PC devine un pic cam traditionala.

Spre exemplu, as alege un laptop in defavoarea unui PC, din anumite considerente:

  • spatiu; nu mai am nevoie de zeci de cabluri, monitor, tastatura, mouse.
  • mobilitate; il pot cara cu mine, fiind foarte usor de transportat.
  • performanta: pot rula orice aplicatie.

Bintenteles, exista si dezavantaje:

  • laptopul este limitat de baterie, asadar mobilitatea este definita de cateva ore.
  • poate fi pierdut sau furat mult mai usor.
  • nu poate fi upgradat la fel ca un PC; singurele componente pe care le-am putea schimba ar fi memoria RAM si Hard Disk-ul, ceea ce reprezinta un cost extra.

 

Defineste un BUGET!

In functie de categoriile de mai sus, pretul laptop-urilor variaza intre 700 si 15.000 lei. O variatie foarte mare ati putea spune, intr-adevar, exista nevoi, brandu-uri, caracteristici si foarte multe atribute – de aceea plaja de pret este atat de mare.

De aceea este foarte bine sa stim scopul acestui echipament, inainte de a ne bugeta o suma.

In general, tinand cont de categoriile de mai sus, pretul pentru primele categorii Office si Web, este intre 700 si 3500 lei, urmand Gaming si Productie, unde depasim pragul de 3500 lei, ajungand la 15000 lei.

Sistemul de operare (OS) conteaza!

De ce? – s-ar intreba multi dintre noi. Windows, Mac OSX, ChromeOS (Android), Linux – toate aceste sisteme de operare – regleaza pretul si definesc fiecare laptop in parte.

De exemplu; pe un laptop cu un sistem de operare ChromeOS nu poti instala un MacOSX sau un Windows, sau vice-versa, asa cum pe un laptop cu Windows nu poti instala MacOSX si tot asa.

Care este diferenta dintre sistemele de operare?

  • Windows – cel mai des si raspandit sistem de operare, care ruleaza majoritatea aplicatiilor.
  • MacOSX – creat special pentru sistemele Apple iMac sau MacBook.
  • Linux – sistem de operare oferit gratuit, distribuit in multe forme, Ubuntu, Fedora sau Mint, dar care nu exceleaza din punct de vedere functionalitate sau interfata, aplicatiile fiind limitate.
  • ChromeOS (Android) – sistemul de operare oferit de Google, creat special pentru conectarea la Internet si pentru rularea exclusiv a aplicatiilor web.

 

 

Marimea conteaza! – NetBook sau NoteBook?

NetBook-urile au diagonala intre 10.1″ si 14″, iar NoteBook-urile variaza intre 15.6″ si 17.3″.

NetBook sau NoteBook – ambele pot avea specificatii de top, conteaza foarte mult – purtabilitatea – cat de usor pot fi transportate si revenind la prima intrebare – nevoile.

Putem alege un laptop ultrasubtire, cu o diagonala mica si usor – atunci cand nevoile noastre sunt in planul Office/Web, insa la categoria Gaming/Productie, acolo unde tindem sa inlocuim PC-ul, este clar ca trebuie sa alegem o varianta peste 15.6″.

 

Specificatii si caracteristici in functie de nevoi.

Un subpunct delicat. Am observat persoane care chiar daca folosesc retelele de socializare, 2-3 pagini web si mai asculta din cand in cand o melodie pe YouTube, detin sau vor sa detina cel mai WOW laptop.

Totul tine de BUGET si gusturile nu se discuta!

Chiar daca tineti sau nu cont de parerea mea, macar poate pentru multi dintre voi va fi un punct de plecare.

Mai jos voi detalia principalele caracteristici hardware minime, pe care cele 4 categorii enumerate mai sus ar trebui sa le aiba (am luat in considerare si investitia/amortizarea echipamentului in timp):

  • Office/Web (le-am ales impreuna, deoarece ca si specificatii hardware nu difera foarte mult)

– NetBook/NoteBook 10.1″-15.6″, HD

– CPU: INTEL, min. 1.6 Ghz.

– RAM: 4 GB DDR3

– HDD: 500 GB SATA

– VIDEO: integrat, HD

  • Gaming

– NoteBook 15.6″-17.3″, FHD

– CPU: INTEL, min. i5 VT, 2.4 Ghz

– RAM: 8 GB DDR3 1600 Mhz

– HDD/SSD: 1 TB/120 GB

– VIDEO: dedicat, nVidia GTX 7xx-8xx, 2GB

  • Productie (Audio/Video)

– NoteBook 15.6″-17.3″, FHD

– CPU: INTEL, i7, 3.3Ghz

– RAM: 12 GB DDR3, 1600 Mhz

– HDD/SSHD: 4 TB

– VIDEO: dedicat, nVidia GTX 8xx, 3GB

– AUDIO: dedicat, JBL/Harman Kardon

Pe langa specificatiile hardware de mai sus, va recomand sa tineti cont si de conectivitate. De exemplu, alegeti-va un laptop cu cat mai multe porturi USB – veti avea nevoie! De asemenea, un port HDMI, cu siguranta veti dori ca acel laptop sa fie conectat la un TV sau la un videoproiector; port LAN sau de retea – sunt des intalnite cazurile in care conexiunea WiFi nu este disponibila sau pur si simplu functioneaza execrabil si aveti nevoie de “fir”; si nu in ultimul rand – luati in considerare un echipament care sa fie prevazut cu un DVD Writer/Blue Ray Writer – veti avea nevoie.

 

 

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(23 din 47 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?