Mutarea sistemului de operare Windows de pe HDD pe un SSD nou

Configurare noua (How To)

Situatie

Daca se doreste trecerea de la un HDD la un SSD pe un laptop, fara sa mai fie nevoie de a o lua de la inceput cu instalarea sistemului de operare Windows, se poate face in acest mod.

Solutie

Un lucru important, inainte de a incepe inlocuirea memoriei de stocare, este acela ca trebuie sa stii ce vrei sa faci legat de instalarea sistemului de operare si de recuperare (sau nu) a anumitor date de pe vechiul HDD. Sunt 3 situatii:
1). Instalarea Sistemului de Operare pe curat, fara a fi nevoie de a recupera ceva de pe vechiul HDD. Aici situatia este simpla. Se instaleaza noul SDD, dupa care se instaleaza OS-ul dorit;

2). Instalarea Sistemului de Operare pe curat, cu recuperarea anumitor date de pe vechiul HDD. In acest caz, dupa instalarea noului sistem, trebuie sa conectezi vechiul HDD la laptop printr-un adaptor extern USB sau cablu eSATA si copiat datele dorite de pe de vechiul HDD pe SSD;

3). Migrarea OS de pe vechiul HDD pe noul SSD cu tot cu recuperare de date. Mai exact, daca nu vrei sa o iei de la zero si nu vrei sa te apuci sa reinstalezi Windows-ul, drivere si toate aplicatiile instalate, trebuie doar sa clonezi HDD-ul pe SSD (discul sau partitiile). Pot spune ca este cea mai simpla solutie.

Mai exact, folosesti o aplicatie specializata (sunt cateva aplicatii free), inante de schimbarea HDD-ului, aplicatie care te ajuta sa clonezi disk-ul/partitia pe noul SSD.

Prima data pregatim mutarea
– Instalam SSD-ul in rack-ul extern si-l conectam la portul USB;
– Descarcam si instalam aplicatia EaseUS Todo (sau alta);
– Verificam ca noul disk SSD sa nu fie formatat.

Migrarea Partitiei de Sistem
– Deschidem aplicatia descarcata;
– Din meniu selectam Clone System;

– Urmeaza sa selectam disk-ul Target, adica SDD-ul unde dorim sa migram/mutam partitia Sistem;
– Inainte de a continua trebuie sa selectam cele doua bife de la Advanced options, altfel nu va merge;
– Dupa care finalizam si asteptam sa termine copierea. Dupa finalizare oprim calculatorul sau laptop-ul ( dupa caz).

– Dupa oprirea calculatorului sau laptop-ului, asigurati-va ca acesta este scos din priza (la laptop trebuie scoasa si bateria);
– Se desface calculatorul sau laptop-ul (dupa caz), se demonteaza vechi-ul HDD si se monteaza noul SSD.

Dupa ce ati terminat cu instalarea SSD-ului, in cazul in care ati scos bateria si cablul de alimentare, acestea trebuie remontate/reconectate pentru a putea porni laptopul.

Inainte de pornire, in functe de situatie, trebuie sa aveti grija la setarile de BIOS, in special de verificat daca a fost detectat SSD-ul si de pe ce device vreti sa se faca bootarea.

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(12 din 32 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?