Pasta termica. De ce este atat de importanta?

Configurare noua (How To)

Situatie

Pasta termica este strict necesară la transferul termic dintre procesor si sistemul de racire, compus din radiator si cooler.

Solutie

Pasta termica este strict necesară in transferul termic dintre procesor si radiator.Fără aceasta pasta termica sau pasta termoconductoare, răcirea este aproape inexistentă la procesoarele de nouă generație.

  • Procesoarele vechi cu 1 nucleu (single core) sau cu 2 nuclee (dual core): pasta termică ajuta, insa computerul putea funcționa doar prin degajarea caldurii preluata de radiator.
  • In cazul procesoarelor cu 4 sau mai multe nuclee, avand tot mai multi tranzistori care genereaza caldură cand sunt activati, răcirea depinde foarte mult de pasta termica. Mai mult decat atat, mai depinde si de tipul si calitatea acesteia, respectiv puterea ei de transfer termic.

Aplicarea sau reaplicarea compusului termic denumit uzual pasta termica pe procesorul principal, pe cel al placii grafice dedicate, precum si chipsetului grafic integrat este obligatorie.

Pentru laptopurile sau computerele de tip Desktop PC cu o vechime de peste 5 ani, fie ca au fost sau nu folosite intensiv, acest procedeu este necesar a fi executat. Pasta termica, in timp iși va pierde capacitatea de transfer din pricina solidificării, iar transferul termic nu se mai executa in mod eficient. Se solidifica, proprietatile sale scad, iar in final temperatura de utilizare crește.

Pentru a mentine procesorul la temperatura optima de utilizare, deasupra acestuia este montat un radiator si un cooler, ventilator, ce alcătuiesc sistemul de răcire. Procesoarele pot atinge temperaturi de peste 80 de grade Celsius, temperaturi critice, după care vor intra în protecție anti eșec de procesare și se vor stinge sau își vor incetini performanțele, cu scopul de a se menține în echilibru cu capacitatea de lucru a sistemului de răcire.

Intre cooler si procesor este aplicata pasta termica cu ale sale proprietăti de transfer termic rapid. Aceasta are in componenta sa particule fine din metale precum carbon, argint, aur sau alti compuși chimici ce ajută la disiparea rapidă a căldurii. Procesorul principal CPU si Procesorul grafic GPU sunt cele două procesoare ce necesită o racire constantă, deoarece, în timpul utilizării calculatorului, laptopului, tabletei, telefonului, procesorul sau procesoarele acestora se incalzesc.

Pasta termica sau pasta termoconductoare trebuie reaplicata pentru:

  • a prelungi durata de viata a procesorului
  • a mentine temperatura optima de procesare
  • a preveni inchiderea brusca a computerului
  • a preveni aparitia instabilitatii hardware și impicit software

Cresterea temperaturii de utilizare conduce la deteriorarea procesorului prin topirea elementelor din constructia acestuia si in final chiar arderea circuitelor. Efectele acestei cresteri de temperatura conduc la ingreunarea accesarii anumitor softuri ce folosesc in mod deosebit capabilitatea de procesare a echipamentului.

Procesoarele nu se repară

Procesoarele sunt componente capsulate, fabricate la o precizie nano micronică, unde doar roboții pot monta tranzistori aproape invizibili ochiului uman. Pe o suprafata de 2-3 cm se regăsesc milioane de astfel de tranzistori. Impreună cu lipsa unei răciri corespunzatoare, atât din cauza incărcării ventilatorului cu praf, păr, scame și asezarii prafului dens între cooler (ventialtor) si radiator, conduc la deteriorarea ireversibilă a procesorului, una din cele mai costisitoare componente.

Astfel, se recomanda schimbarea pastei termice la echipamentele cu vechime de folosinta de peste 5 ani, de asemenea si demontarea completa in vederea curatarii profesionale a ansamblelor de ventilatie/racire, in mod periodic o data la cel mult 12 luni.

În efectuarea operațiunilor de schimbare sau aplicare de pasta termica, foloseste Arctic MX4. Este un compus chimic alcatuit din micro-particule de carbon care oferă o conductivitate termică extrem de ridicată. Aceasta realizează disiparea căldurii generată de CPU sau GPU intr-un mod rapid și eficient. Performanțele Arctic MX-4 in toate testele îl recomndă a fi cel mai bun companion pentru răcirea eficientă a procesoarelor moderne.

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(9 din 33 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?