Situatie
Mailurile cu conținut comercial sunt trimise unei liste de destinatari, acestea pot include: oferte de vânzări, buletine informative, actualizări de produse noi, e-mailuri concepute pentru a crește implicarea utilizatorilor și integrarea, s.a.m.d.
Aceste liste de destinatari provin in principal din doua surse:
- Persoane care s-au abonat la un newsletter sau care au cont creat pe un site, si au optat pentru a primi astfel de mailuri din partea companiei
- Companii care vand mai departe datele noastre de contact catre alte companii care la randul lor ne trimit aceste mailuri cu continut comercial.
Solutie
Pasi de urmat
Ce putem face daca nu dorim sa primim astfel de email-uri?
Daca nu dorim sa primim astfel de mailuri, in primul rand trebuie sa fim atenti cand ne cream un cont, sa nu bifam optiuni cum ar fi : “doresc sa ma abonez la newsletter”, “doresc sa primesc oferte”.
Pe majoritatea site-urilor, atunci cand ne facem cont este obligatoriu sa bifam ca suntem de acord cu Termenii și condițiile și cu politica de confidențialitate, însă multe se folosesc de acest lucru si adauga si optiunea: am luat la cunostiinta Termenii și condițiile și doresc sa ma abonez la newsletter, iar daca nu citim cu atentie ne abonam si la newsletter fara sa dorim asta.
Ce putem face daca totusi ne-am dat acordul sa primim mail-uri comerciale, și ne-am răzgândit sau ne-am abonat fără să ne dăm seama?
Avem câteva opțiuni pentru a nu mai primi mailuri nesolicitate:
- Prima varianta, in cazul in care avem cont pe site-ul companiei de la care primim mailuri, ne putem loga in cont, cautam sectiunea “Abonamente”, “Newsletter”,”Setări confidențialitate” si bifam ca nu suntem de acord sa mai primim mail-uri.
- A doua varianta ar fi să cautam in partea de jos a mail-ului daca avem optiunea sa ne dezabonam, iar daca dam click pe acel link vom fi redirectionati catre site-ul companiei si de acolo putem sa ne dezabonam. Totusi, nu este recomandat sa dam click pe link-uri necunoscute, cel mai sigur este sa intram direct in cont si sa modificam de acolo.
- A 3-a varianta ar fi sa adaugam mailul ca spam si sa blocam adresa de mail care l-a trimis. De exemplu pe Gmail daca deschidem mailul si apasam pe cele 3 puncte din dreapta ne apar urmatoarele optiuni.
Am mentionat mai sus ca multe companii ne vând datele de contact catre alte companii care ne trimit mailuri cu continut comercial nesolicitate (spam). Ce putem face in cazul acesta ?
Pentru a afla ce companie ne-a vandut datele ne putem modifica adresa de email atunci cand ne inregistram pe un site, de exemplu:
- Daca adresa noastra de email este adresa_noastra@gmail.com si dorim s-o folosim pentru a ne creea cont pe unsait.ro putem folosi adresa: adresa_noastra+unsait.ro@gmail.com. Toate mailurile le vom primi tot pe adresa initiala, insa acest lucru ne ajuta in momentul in care primim mailuri nesolicitate, sa vedem exact de la ce companie au obtinut adresa noastra de mail.
Leave A Comment?