Recomandari in utilizarea internetului pentru persoane varstnice si copii

Configurare noua (How To)

Situatie

Pentru a nu periclita sigurant copilului sau a unei persoane varsnice in momentul utilizarii internetului, acestia trebuie sa urmeze pasii:

Solutie

  • Nu vorbi cu necunoscuti pe site-uri de socializare. Desi pare o persoana buna, nu stii cine se ascunde in spatele monitorului si a tastaturii.
  • Nu oferi informatii personale (numele, scoala, loc de munca, adresa unde locuesti, etc.) acestea sunt date personale.
  • Nu impartasi parolele cu nimeni pe internet. Aceste trebuie sa fie complexe si sa contina caractere speciale (!@#$%&*?).
  • Cere ajutorul unor persoane cu mai multa experienta. Daca suntem nesiguri de o situatia intalnita pe un site, ca si copil cel mai bine este sa cerem ajutorul unui parinte/profesor.
  • Nu posta lucruri de care nu esti sigur. Fake news este un fenomen global. Inainte de a scrie un comentariu, de a lasa o postare pe site-urile de socializare, INFORMEAZA-TE ! Reputatia ta este in joc.
  • Respecta pentru a fi respectat. Pe majoritatea aplicatiilor poti bloca/raporta un comportament neadecvat al unui utilizator.
  • Protejeaza orice dispozitiv de pe care te conectezi la internet (antivirus). Virusii si malware sunt o madalitate prin care se pot extrage date personale din dispozitivul tau.
  • Fereste-te de site-uri malitioase cu publicitate falsa(pariuri sportive, medicatii miraculoase, vanzari de produse, tranzactii, site-uri pornografice)
  • Nu plati cu cardul daca nu esti supervizat de o persoane specializata. Cele mai multe date cu caracter personal se fura in momentul in care platesti cu cardul. Clonarea site-urilor si acceptarea de plati cu cardul pe acestea este o excrocherie in plina dezvoltare.

Ce poti face ca parinte ?

Ca parinte pentru siguranta copilului tau ii poti restrictiona accesul la internet blocand anumite site-uri. Cum poti face asta? Daca accesul la internet se face printr-un router, majoritatea acestora au posibilitatea de a bloca site-urile prin crearea unui folder, adaugarea link-urilor in acesta si securizarea acestuia cu o parola la care doar parintele are acces.

Tot din router se poate limita si accesul la intenet pe o perioada de timp, de exemplu in momentul in care esti plecat de acasa, seara intr-un intervar orar, intante de culcare. De ce sa faci asta? Internetul fie ca acceptam fie ca nu, creaza dependenta.

Cum putem restrictiona accesul la anumite site-uri pe dispozitivul mobil? Folosind anumite mecanisme de control parental şi instaland instrumente de filtrare.

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(5 din 12 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?