Reparare sistem de operare Mac Osx

Configurare noua (How To)

Situatie

Chiar daca ar putea fi clasificat ca fiind mai stabil decat Windows, e bine de stiut cum poate fi rezolvata problema atunci cand Mac OS X nu porneste.

 

Solutie

Pasi de urmat

Se intampla rar si e mai bine zis o problema hardware, decat software. Acest sistem nu este unul perfect. Se poate intampla sa nu porneasca, sa se blocheze la un mesaj de eroare sau sa devina incredibil de lent.

In aceste situatii trebuie sa apelam la asa numitul troubleshooting. Daca nimic nu pare ca functioneaza, putem apela la o metoda rapida de reinstalare a sistemului de operare.
Incepem cu niste combinatii de taste pe care le apasati sau le tineti apasate imediat dupa pornirea calculatorului. Acestea apeleaza niste unelte integrate in OS X intr-un mod foarte asemanator cu ceea ce gasim si pe Windows. Daca nu functioneaza din prima, este posibil sa fi pierdut momentul exact in care trebuie sa le apasati. Va fi nevoie sa inchideti computerul si sa incercati iar.
Daca vreti sa porniti sistemul de pe un stick USB sau un CD/DVD, trebuie sa intrati in Startup Manager. Acesta poate fi apelat tinand apasata tasta Option sau Alt imediat dupa pornirea sistemului. Tot de aici puteti selecta o retea wireless daca vreti sa rescrieti zona de recovery de pe un Mac.

1

In cazul in care vreti sa sariti peste acel pas, dar doriti sa porniti Mac-ul de pe un CD/DVD sau stick USB, tineti apasat la pornire pe tasta C. Pentru a porni sistemul dintr-o locatie Netbook din reteaua locala, apasati pe N.
Daca sunteti de parere problema este mai grava, posibil ca harddisk-ul sa fie defect sau memoria RAM instabila, exista un program utilitar numit Apple Diagnostics pe care il puteti apela la deschiderea calculatoruluisi poate fi declansat prin apasare pentru cateva secunde a tastei D.

2

Initial va trebuie sa selectati limba in care doriti sa fie rulat testul, iar in cazul in care a fost intampinata vreo problema va fi afisat un mesaj cu privire la problema identificata.

3

Safe Boot
Asemenea Safe Mode-ului de pe Windows, similar pe OS X este Safe Boot. Poate fi apelat prin apasarea tastei Shift la pornirea computerului. Cand apare o bara de incarcare, puteti lua degetul de pe Shift.
Ca functionalitate, acesta verifica partitia de start a sistemului, incarca doar anumite extensii de kernel, dezactiveaza fonturi instalate de la terti si alti parametri de pornire pe care i-ati definit manual. Acest mod de pornire al unui Mac nu incarca toate driverele computerului si nici programele din startup.
Daca un Mac nu functioneaza foarte bine, sau nu se mai incarca la fel de rapid sistemul de operare, acesta este un punct bun de start. In Safe Boot este foarte usor sa vedeti daca un anumit program sau driverul pentru un anume dispozitiv v-a facut OS X-ul sa nu se mai incarce ca de obicei.

4

Modul Recovery sau Reinstalarea OS X
Recovery Mode este primul pas spre repararea unui Mac care nu mai porneste. De aici puteti trata cele mai multe cauze, iar daca nici una dintre solutiile evidente nu functioneaza, puteti reinstala sistemul de operare, atat de pe un mediu de stocare extern, de exemplu stick USB sau DVD, cat si direct de pe serverele Apple, printr-o conexiune rapida la internet. In acest mod de recuperare, folosind o conexiune WiFi sau ethernet, puteti fara probleme sa deschideti un browser si sa cautati o solutie la o problema printr-un click pe Get Help Online.

5

Disk Utility este o alta arma secreta disponibila in acest mod. Aceasta din urma va ajuta sa va scanati hard disk-ul de probleme software sau hardware, sa stergeti si sa creati partitii noi. Daca permisiunile aferente unor fisiere sunt problematice, tot prin Disk Utility le reparati. In cazul fericit in care ati realizat un backup la tot ce aveti pe Mac in format Time Machine, acea copie de siguranta poate fi restaurata cu usurinta din Recovery. In principiu exista multe moduri prin intermediul carora ajungeti in Recovery Mode. Cel mai rapid este sa apasati pe Command + R la pornirea Mac-ului.

6

Chiar daca un Mac nu mai porneste si ati sters un amalgam de fisiere din greseala, lucru extrem de improbabil, aveti foarte multe utilitare incorporate la nivel hardware care va ajuta solutionati aproape orice dilema. Un MacBook sau un iMac este capabil sa-si descarce cea mai recenta versiune a sistemului de operare ce urmeaza sa fie instalata, direct de pe internet.

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(35 din 77 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?