Optimizeaza performantele calculatorului, eliminand programe inutile de la pornirea acestuia

Configurare noua (How To)

Situatie

boot_screen

Dupa un timp de la achizitionarea sau instalarea sistemului de operare Windows, calculatorul sta din ce in ce mai mult timp pana se incarca complet. Asta se datoreaza faptului ca sistemul incearca sa porneasca anumite programe care nu sunt critice pentru buna functionare a calculatorului, sau unele dintre ele nici macar nu au sens in a rula la pornirea acestuia.

Totodata, o mare parte din programele care ruleaza la startup, sunt programe “date” de catre producatorul calculatorului, laptop-ului, imprimante, etc., sau a componentelor acestora, care nu sunt necesare a rula la pornire. Toate acestea, fac pornirea sistemului mult mai greoaie.

Exista variante de a dezactiva pornirea automata a acestor programe. Care sunt acelea, depinde de fiecare sistem in parte, insa modalitatea de a efectua aceasta optimizare la startup, o detaliez mai jos.

Solutie

Pasi de urmat

Dezactivarea programelor la startup in Windows 8/8.1

Marirea vitezei de pornire in Windows 8/8.1, este destul de usoara, folosindu-ne direct de utilitarul startup manager, din Task Manager.

Pentru a face acest lucru, se va da click-dreapta pe taskbar sau se va apasa simultam Ctrl+Alt+Del, si se va alege Task Manager.

2015-03-29 14_15_30-Task Manager

In fereastra Task Manager, se va da click pe al patrulea tab Start-up. De aici, se poate dezactiva orice program care ruleaza la startup, astfel incat sa nu mai ruleze automat. In coloana Status, se specifica daca este activata sau nu pornirea automata, iar in coloana Start-up impact este masurat impactul asupra pornirii sistemului data de programul respectiv. De exemplu, un program cu Start-up impact cu valoarea high, ingreuneaza cel mai mult pornirea sistemului, astfel ca aceste programe, daca nu sunt critice la buna functionare a calculatorului, ar trebui dezactivate.

Pentru a dezactiva un anume program, se va selecta programul dupa care se va da click pe butonul Disable.

2015-03-29 14_24_43-Task Manager

Dezactivarea programelor la startup in Windows 7, Vista, XP

Pentru utilizatorii de sisteme de operare mai vechi de Window 8, exista diverse programe care ofera posibilitatea de a dezactiva programele nedorite de la startup. Mai jos, voi exemplifica doua din cele mai cunoscute si mai usoare solutii de acest gen.

  • Autoruns din pachetul de programe Windows Sysinternals

Acest utilitar a fost creat in special pentru a afisa toate componentele software care pornesc automat cu sistemul de operare, si a le dezactiva daca este necesar.

Autoruns poate fi descarcat de aici.

2015-03-29 14_33_11-Autoruns - Sysinternals_ www.sysinternals.com

Exista o multitudine de tab-uri in fereastra programului, insa cel mai important in contextul dat, este tab-ul Logon.

Aici pot fi vizualizate toate programele care ruleaza la startup, cheile din registri in care sunt inregistrate, producatorul soft-ului si calea din folder-ul continator al executabilului.

Pentru dezactivarea unui program, se deselecteaza casuta din dreptul fiecaruia.

A se folosi cu prudenta, celelalte tab-uri, ele putand cauza defectiuni majore sistemului de operare.

  • CCleaner

Pe langa functia de curatare a dosarelor temporare, CCleaner mai dispune de cateva functii utile, printre care si functia de activare sau dezactivare a programelor care ruleaza la startup.

2015-03-29 14_37_26-Piriform CCleaner

Aceasta functie poate fi gasita la sectiunea Tools, optiunea Startup. Pentru a activa sau a dezactiva un program anume, se va selecta programul in cauza, si se va da click pe unul din butoanele din dreapta. Exista, deasemenea, posibilitatea de a sterge inregistrarea din registri sau din directorul Startup, pentru a elimina complet programul respectiv de la pornirea automata.

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(40 din 97 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?