Linux

Server Web 105 Solutii

Cum se folosește comanda fsck pe Linux

Toate datele noastre importante se află într-un sistem de fișiere de un tip sau altul, iar problemele legate de sistemul de fișiere trebuie să se întâmple. Pe Linux, putem folosi comanda fsck pentru a găsi și remedia erorile sistemului de fișiere.

Sistemele de fișiere sunt software

Sistemele de fișiere sunt una dintre cele mai critice componente ale unui computer. Fără un sistem de fișiere, computerul nu poate stoca date pe un hard disk, indiferent dacă unitatea respectivă este un platou mecanic rotativ sau o unitate SSD. De fapt, trebuie creat un sistem de fișiere înainte ca sistemul de operare să poată fi instalat pe hard disk. Trebuie să existe ceva în care să fie stocate fișierele sistemului de operare. Prin urmare, se creează un sistem de fișiere în timpul procesului de instalare.

Sistemele de fișiere sunt create de software, scrise de software și citite de software. După cum știți, toate software-urile complexe au erori. Datele noastre sunt extrem de importante pentru noi, așa că ne încredem în sistemele de fișiere și în software-ul care le creează și le folosește. Dacă ceva nu merge bine, putem pierde accesul la porțiuni din sistemul de fișiere sau chiar la o partiție întreagă.

Sistemele moderne de fișiere de jurnalizare sunt mai bune în gestionarea problemelor care pot fi cauzate de o pierdere bruscă de energie sau de un accident de sistem. Sunt robuste, dar nu sunt invincibile. Dacă tabelele lor interne sunt amestecate, pot pierde evidența locului unde se află fiecare fișier pe unitate, ce dimensiune are, ce nume are și ce permisiuni de fișiere sunt setate pe ele.

Comanda fsck vă permite să verificați dacă sistemele de fișiere sunt sănătoase. Dacă găsește probleme, de obicei le poate rezolva și pentru dvs.

Efectuați verificările Preflight

Utilizarea fsck necesită privilegii sudo. Orice comandă care poate aduce modificări unui sistem de fișiere trebuie tratată cu prudență și limitată la cei care știu ce fac.

[mai mult...]