Server Web

Cum instalam EasyPanel pe Ubuntu 22.10

Easypanel este un panou de control modern pentru server, creat pentru implementarea rapida a aplicatiilor web.Bazat pe Docker, Easypanel permite implementari fara timpi de nefunctionare si implementari push prin GitHub.Include suport pentru cele mai populare limbaje de programare web, inclusiv PHP, Python, Java, Go, Ruby si Node.js.

[mai mult...]

Cum instalam Virtualmin pe Ubuntu 20.04

Virtualmin este un panou de control pentru gazduire web care va permite să vă gestionati serverele private virtuale printr-o interfata usor de utilizat. Puteti utiliza acest software pentru a crea si sterge site-uri web, pentru a instala si actualiza aplicatii de server si pentru a monitoriza utilizarea resurselor.

Are o serie de scripturi care pot simplifica procesul de instalare si intretinere a software-ului pe serverele dumneavoastra. Vine cu un program de instalare de script pentru aplicatii populare precum Drupal, Joomla, WordPress, Django și multe altele.  Virtualmin ofera, de asemenea, un instrument de actualizare pentru a va ajuta sa actualizati toate aspectele software-ului serverului dvs. intr-o singura operatiune. Va permite chiar sa verificati actualizarile de securitate si sa va clonati intreaga instalare Virtualmin cu un singur click pe buton.

[mai mult...]

Cum instalam CyberPanel pe un server CentOS

CyberPanel este un panou de control conceput cu scopul principal de a fi usor de utilizat pentru utilizatorii non-tehnici. CyberPanel este foarte usor de invatat, deoarece foloseste un aspect simplu cu care majoritatea companiilor de gazduire sunt deja familiarizate. CyberPanel are, de asemenea, cateva functii pe care majoritatea celorlalte panouri de control nu le au.

CyberPanel ofera o interfata avansata care poate fi utilizata in loc sa fie nevoie sa utilizati FTP sau SSH pentru a incarca fisiere. Ofera, de asemenea, un serviciu de instalare de scripturi, astfel incat sa puteti instala cu usurinta scripturi precum WordPress si Joomla, fara a fi nevoie sa cautati cum trebuie instalat fiecare script individual prin FTP/ssh.

Cerinte minime:
1. Server VPS care ruleaza pe CentOS cu minim 40 GB spatiu liber pe disc și minim 2 GB RAM. Daca aveti un blog cu trafic ridicat, veti avea nevoie de mai mult de 4 GB de RAM, astfel incat CyberPanel sa poata rula fara probleme.
2. Intelegerea de baza a comenzilor terminalelor Linux.

[mai mult...]

Cum se instaleaza Plesk pe un server linux

Plesk este un software pe care il putem instala pe un computer sau server. Acesta este folosit pentru a gestiona o gazduire web printr-o interfata grafica, cu diferite pictograme si functii pe care le putem folosi pentru administrare. Acest lucru permite efectuarea de modificari, configuratii si interogari intr-un mod simplu, fara a fi nevoie de cunostinte extinse in aspecte tehnice.

[mai mult...]

Verificarea functionarii phpMyAdmin si crearea unei baze de date.

In pagina de logare a phpMyAdmin introduci:

Username = phpmyadmin
Password = [parola pe care ai introdus-o la instalarea MySQL]

Aceste informatii iti permit sa intri si sa explorezi teritoriul phPMyAdmin dar iti interzic sa creezi o baza de date. Ca sa poti face acest lucru esential, te deloghezi si apoi te (re)loghezi cu datele:

Username = root
Password = [parola pe care ai introdus-o la instalare]

Dupa ce ai intrat in phpMyAdmin ca user “root” vei observa ca in partea de sus ti-a aparut rubrica “Privileges” deci si posibilitatea de a crea sau administra o baza de date. Pentru testare creezi o baza de date, cu un nume oarecare, ales de tine.

Sa verificam daca ea exista si in linia de comanda. Pentru asta deschizi Terminalul si scrii comanda:

mysql

Iti va aparea prompterul mysql ( mysql > ). Verifici ce baze de date ai aici cu comanda:

mysql> show databases;

Iti vor fi afisate doar doua baze de date (information_schema si test) create in timpul procesului de instalare dar fara cea facuta de tine din phpMyAdmin. Daca aici vei incerca sa creezi o noua baza de date iti va aparea mesajul:

Acces denied for user ‘@’localhost’ to database ….”

Pentru a crea baze de date din linia de comanda mysql sau pentru a verifica existenta celor realizate prin intermediul interfatei phpMyAdmin trebuie sa te loghezi ca root in mysql (‘root’ este unul dintre utilizatorii pe care ii gasesti cautand in phpMyAdmin la privilegii. Spre exemplu ‘root’ poate fi, in cazul meu, duke2007. Important este sa aiba toate privilegiile setate in phpMyAdmin.). Comanda data in Terminal este:

$ mysql  -u root  –p
(unde p este parola).

Intoduci parola pe care ai creat-o la instalarea MySQL dupa care iti apare promterul mysql. Abea acuma daca dai comanda show databases, iti vor aparea toate bazele de date, inclusiv cele create de tine in phpMyAdmin.

[mai mult...]