Actualizare BIOS fara un procesor/sistem de operare instalat

Configurare noua (How To)

Situatie

Inainte de a incepe: actualizarea BIOS-ului este intotdeauna riscanta, asigurati-va ca ati descarcat versiunea corecta si ca v-ati documentat in prealabil (instalarea incorecta poate duce la coruperea firmware-ului)!

Ce este BIOS Flashback?

BIOS Flashback este o utilitate BIOS Flash incorporata, care permite actualizarea BIOS-ului sistemului fara a fi nevoie de hardware sau un sistem de operare instalat.

Acest tool este extrem de folositor, de exemplu, pentru cei pasionati de PC Building. Imaginati-va ca vreti sa va faceti un PC nou, de la 0, cumparati toate piesele, ele fiind compatibile, instalati totul corect si observati ca PC-ul nu intra in POST (Power On Self Test). Cautati pe net rezolvarea si vi se confirma ca desi procesorul este compatibil cu socket-ul, placa de baza are o versiune de BIOS care nu este (Ex: Placile de baza cu chipset-ul Z790 care necesita actualizare BIOS pentru a putea fi compatibile cu procesoarele Intel generatia a 14-a). Bun, acum ca am lamurit cat de folositor poate fi aceasta utilitate, putem trece mai departe.

  1. In primul rand va trebui sa stim modelul exact al placii de baza, iar cu o simpla cautare pe internet ar trebui sa il gasim pe pagina oficiala a furnizorului (obligatoriu pe pagina oficiala). Acum ca am gasit modelul, va trebui sa cautam sa vedem daca suporta BIOS Flashback.                                                                                                              
  2. Cu punctul 1 confirmat, vom avea nevoie de un stick USB (4-32 GB, nu are importanta).              Stick-ul USB pe care puneti versiunea de BIOS sa fie formatat FAT/FAT32.De preferat sa fie USB versiunea 2.0.                                                                                                                  
  3. Urmatorul pas va fi sa gasim ultima versiune de BIOS pentru modelul placii de baza. Revenim pe site-ul oficial, iar in majoritatea cazurilor va fi un meniu unde vom gasi “Support”, dupa care “Downloads” sau “Drivers and Utility”.  Ar trebui sa fie o sectiune numita “BIOS & FIRMWARE” sau ceva asemanator.
  4. Vom identifica ultima versiune aparuta (ne putem da seama dupa data lansarii) si vom apasa butonul de Download. O data ce descarcarea este finalizata, cel mai probabil vom gasi un fisier .zip.                                                      
  5. Click dreapta pe fisierul descarcat si selectam “Extract all” si salvam undeva la indemana, de exemplu pe Desktop.
  6. Acum va trebui sa redenumim fisierul. In cazul placilor ASUS, in folder vom gasi un tool numit ‘Biosrenamer.exe’, iar tot ce trebuie sa facem este sa dam dublu-click pe executabil si fisierul BIOS va fi redenumit automat. In cazul altor furnizori va fi o denumire specifica pe care o vom gasi pe site-ul oficial, de exemplu:

AsRock: creative.rom                                                                                                                                    Gigabyte: gigabyte.bin                                                                                                                                  MSI: msi.rom                                                                                                                                               

  1. Mutam fisierul pe care l-am redenumit anterior pe stick-ul USB (formatat FAT32 cum am mentionat mai sus).
  2. Acum ca avem fisierul BIOS pe stick, inainte de a scoate stick-ul va trebui sa intram in File Explorer/This PC, click dreapta pe drive-ul nostru USB  si click dreapta pe ‘Eject’, pentru siguranta.
  3. Conectam placa de baza la sursa de alimentare. Este nevoie de ambii conectori, cel de 24 pini pentru alimentarea placii si cel de 8 pini pentru alimentarea procesorului pentru a putea merge. Dupa ce ne-am asigurat ca totul este conectat, putem conecta sursa la priza si apasa butonul de ‘ON’.                                                                                                                                  
  4. Identificam portul USB folosit pentru ‘BIOS Flashback’, conectam stick-ul USB si apasam butonul de ‘BIOS Flashback’ situat langa portul in care am introdus stick-ul (nu sunt necesare alte componente hardware instalate). Mentiune: trebuie sa tinem apasat butonul de ‘BIOS Flashback’ pentru aproximativ 3 secunde pana se aprinde LED-ul de langa buton.                                                                   
  5. Verificam ca actualizarea de BIOS a fost instalata corect (ar trebui sa dureze cateva minute, dar daca dupa acele minute butonul LED inca lumineaza intermitent, asteptati pana se opreste). Dupa ce LED-ul s-a oprit, putem scoate stick-ul USB si imediat dupa deconectam sursa si cablurile conectate mai devreme.

Acum putem reveni la ansamblarea PC-ului nostru fara probleme.

Solutie

.

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(3 din 9 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?