Situatie
Inainte de a incepe: actualizarea BIOS-ului este intotdeauna riscanta, asigurati-va ca ati descarcat versiunea corecta si ca v-ati documentat in prealabil (instalarea incorecta poate duce la coruperea firmware-ului)!
Ce este BIOS Flashback?
BIOS Flashback este o utilitate BIOS Flash incorporata, care permite actualizarea BIOS-ului sistemului fara a fi nevoie de hardware sau un sistem de operare instalat.
Acest tool este extrem de folositor, de exemplu, pentru cei pasionati de PC Building. Imaginati-va ca vreti sa va faceti un PC nou, de la 0, cumparati toate piesele, ele fiind compatibile, instalati totul corect si observati ca PC-ul nu intra in POST (Power On Self Test). Cautati pe net rezolvarea si vi se confirma ca desi procesorul este compatibil cu socket-ul, placa de baza are o versiune de BIOS care nu este (Ex: Placile de baza cu chipset-ul Z790 care necesita actualizare BIOS pentru a putea fi compatibile cu procesoarele Intel generatia a 14-a). Bun, acum ca am lamurit cat de folositor poate fi aceasta utilitate, putem trece mai departe.
- In primul rand va trebui sa stim modelul exact al placii de baza, iar cu o simpla cautare pe internet ar trebui sa il gasim pe pagina oficiala a furnizorului (obligatoriu pe pagina oficiala). Acum ca am gasit modelul, va trebui sa cautam sa vedem daca suporta BIOS Flashback.
- Cu punctul 1 confirmat, vom avea nevoie de un stick USB (4-32 GB, nu are importanta). Stick-ul USB pe care puneti versiunea de BIOS sa fie formatat FAT/FAT32.De preferat sa fie USB versiunea 2.0.
- Urmatorul pas va fi sa gasim ultima versiune de BIOS pentru modelul placii de baza. Revenim pe site-ul oficial, iar in majoritatea cazurilor va fi un meniu unde vom gasi “Support”, dupa care “Downloads” sau “Drivers and Utility”. Ar trebui sa fie o sectiune numita “BIOS & FIRMWARE” sau ceva asemanator.
- Vom identifica ultima versiune aparuta (ne putem da seama dupa data lansarii) si vom apasa butonul de Download. O data ce descarcarea este finalizata, cel mai probabil vom gasi un fisier .zip.
- Click dreapta pe fisierul descarcat si selectam “Extract all” si salvam undeva la indemana, de exemplu pe Desktop.
- Acum va trebui sa redenumim fisierul. In cazul placilor ASUS, in folder vom gasi un tool numit ‘Biosrenamer.exe’, iar tot ce trebuie sa facem este sa dam dublu-click pe executabil si fisierul BIOS va fi redenumit automat. In cazul altor furnizori va fi o denumire specifica pe care o vom gasi pe site-ul oficial, de exemplu:
AsRock: creative.rom Gigabyte: gigabyte.bin MSI: msi.rom
- Mutam fisierul pe care l-am redenumit anterior pe stick-ul USB (formatat FAT32 cum am mentionat mai sus).
- Acum ca avem fisierul BIOS pe stick, inainte de a scoate stick-ul va trebui sa intram in File Explorer/This PC, click dreapta pe drive-ul nostru USB si click dreapta pe ‘Eject’, pentru siguranta.
- Conectam placa de baza la sursa de alimentare. Este nevoie de ambii conectori, cel de 24 pini pentru alimentarea placii si cel de 8 pini pentru alimentarea procesorului pentru a putea merge. Dupa ce ne-am asigurat ca totul este conectat, putem conecta sursa la priza si apasa butonul de ‘ON’.
- Identificam portul USB folosit pentru ‘BIOS Flashback’, conectam stick-ul USB si apasam butonul de ‘BIOS Flashback’ situat langa portul in care am introdus stick-ul (nu sunt necesare alte componente hardware instalate). Mentiune: trebuie sa tinem apasat butonul de ‘BIOS Flashback’ pentru aproximativ 3 secunde pana se aprinde LED-ul de langa buton.
- Verificam ca actualizarea de BIOS a fost instalata corect (ar trebui sa dureze cateva minute, dar daca dupa acele minute butonul LED inca lumineaza intermitent, asteptati pana se opreste). Dupa ce LED-ul s-a oprit, putem scoate stick-ul USB si imediat dupa deconectam sursa si cablurile conectate mai devreme.
Acum putem reveni la ansamblarea PC-ului nostru fara probleme.
Solutie
.
Leave A Comment?