Ce e un Synology NAS (Network Attached Storage) si la ce poate fi folosit

Configurare noua (How To)

Situatie

Se doreste folosirea unui Synology ca spatiu de stocare a datelor si a backup-ului.

Solutie

NAS (Network Attached Storage) este un dispozitiv inteligent de stocare conectat la rețeaua de acasă sau de la birou. Se pot stoca toate fișierele familiei și ale colegilor pe NAS, de la documente importante la fotografii, fiind o optiune de stocare personală în “cloud” sau o destinație de rezervă, pentru colecții de muzică și videoclipuri.

Un server NAS este similar cu o unitate externă, dar se conectează la un router prin portul său de rețea.O unitate externă (HDD) se conectează direct la un computer, probabil printr-un port USB sau Thunderbolt. Pe de altă parte, un server NAS este disponibil pentru întreaga rețea și poate oferi mult mai mult. Conectați portul de rețea al unui NAS la router sau la un switch printr-un cablu de rețea.

În stocarea datelor, redundanța este utilizarea de discuri suplimentare care nu sunt folosite strict pentru a oferi spațiu de stocare, ci pentru a te asigura ca nu se pierd toate datele atunci când un disc se defectează în mod neașteptat. Obțineți redundanță utilizând un RAID sau o matrice redundantă de discuri independente. Diferite tipuri de RAID oferă niveluri diferite de performanță și rezistență – toleranță față de defecțiunile unității.

Datorita acestui aspect un NAS este o solutie ideala pentru a stoca backup-ul la datele tale importante indifferent care sunt ele iar datorita redundantei la nivelul hdd-urilor fie ca vorbim de RAID 1, RAID 5, RAID 6 sau SHR ai acea garantie ca datele tale sunt in siguranta in cazul in care un disk pica si inca mai access la ele in timp ce inlocuiesti disk-ul. Aveți apoi opțiunea de a remedia acest lucru fără a pierde date sau chiar să fie necesar să vă deconectați sistemul.

  • Fiind un echipament mic si portabil poate fi amplasat in diferite locatii/sedii si salvate date pe el. Ca si metode de backup avem optiunea de a crea un LUN si apoi conectarea lui prin protocolul ISCSI pe calculator/server ca un disk si apoi copierea datelor pe el urmat de deconectarea sa daca se doreste.
  • Se poate crea un folder share-uit pe care se pot salva date sau se poate seta ca destinatie de backup pe retea dupa ce se ofera locatia si credentialele pentru share.
  • Se poate instala aplicatia oferita de Synology Hyper backup pentru a face backup la datele de pe Synology si setarile sale pe alt echipament Synology, aflat in acelasi locatie sau in alta parte unde exista instalata aplicatia hyper backup vault care o sa tina backup-ul.

O alta optiune este de a face snapshot-uri la datele tale pe acelasi nas sau pe alt nas sau  de a face backup online in cloud catre dropbox, idrave, acronis etc. Sau pur si simplu conectezi un HDD de dimensiuni mai mari in synology, iti copiezi datele si apoi il scoti pentru a-l pastra intr-o locatie sigura, apoi repeti asta la un interval de timp ales de tine.

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(2 din 7 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?