Comenzi utile SCP pentru transferul fisierelor/directoarelor (Linux)

Configurare noua (How To)

Situatie

Administratorii de Linux ar trebui sa fie familiari cu mediul CLI (Command Line Interface) sau consola xTerm a sistemului de operare Linux. Din moment ce interfata grafica in Linux, este aproape inexistenta, singura metoda de a opera pe un astfel de sistem de operare, ramane terminalul (xTerm).

Totusi, pentru unii dintre noi, copierea sau transferul unor fisiere sau al unor directoare catre un mediu virtual sau pur si simplu in retea – devine dificila.

In tutorialul de mai jos, va voi prezenta cum puteti copia din linie de comanda fisiere sau directoare de pe o statie locala pe o masina virtuala sau in retea.

Inainte de a incepe, cine este familiarizat cu SSH (Secure Shell)?

SSH este cel mai popular protocol de retea al sistemului de operare Linux. Cu ajutorul lui, puteti administra servere sau masini virtuale intr-un mod extrem de securizat.

SSH aduce in Linux, comanda SCP – cu ajutorul careia puteti copia (transfera) fisiere si directoare intre statiile virtuale sau non-virtuale, in cel mai sigur mod.

Asa cum v-am spus mai devreme, va voi arata cateva comenzi SCP de baza, pe care le puteti folosi pe produsele Linux (Red Hat, Fedora sau Ubuntu), folosind xTerm (linie de comanda).

Sintaxa de baza pe care se formeaza SCP este:

base_1

SCP sursa fisierului si denumirea lui – userul (de regula, root) si IP sau FQDN-ul masinii virtuale si calea in care acest fisier trebuie salvat.

 

Solutie

Pasi de urmat

Cum putem afla informatii detaliate despre procesul de copiere?

Daca vom folosi comanda SCP fara a defini parametrii, fisierele copiate vor fi doar in background si nu vom putea monitoriza exact statusul transferului.

Pentru acest lucru, este nevoie sa scrieti in sintaxa si parametrul -v, care va va afisa la sfarsitul operatiei, un log detaliat si eventualele erori de copiere.

parameterv_2

sintax_3

 

 

Putem mari viteza de transfer al fisierelor?

Daca v-ati intrebat acest lucru, raspunsul este DA. In Linux, putem mari considerabil viteza de transfer al fisierelor copiate in retea.

Folosind parametrul -C, in sintaxa SCP – veti observa ca timpul de transfer se va reduce considerabil.

Parametrul este menit sa compreseze fisierul in timpul transferului pe retea, marimea lui, ajungand la valoarea lui initiala atunci cand transferul a fost complet.

~Documents $ scp -C Label.pdf

Pentru a va face o impresie, am luat un fisier PDF de 100Mb. Fara a folosi parametrul, timpul total de transfer a fost de 1661 sec., cu introducerea parametrului -C, timpul total a fost de 170 sec.

Deci, pare util?

 

 

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(37 din 88 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?