Cum alegem si cumparam un laptop bun? Ce inseamna notebook sau netbook bun?

Configurare noua (How To)

Situatie

Cum alegem si cumparam un laptop bun? Ce inseamna notebook sau netbook bun?

Alegerea unui laptop este o intreprindere destul de complicata, depinzand de nevoile pe care acesta trebuie sa le acopere, bugetul disponibil si piata IT care este din ce in ce mai diversa si complexa. Cu acest prilej sper sa va dau o mana de ajutor buna, intrucat achizitia unui laptop este un eveniment destul de rar si trebuie facuta bine ca sa ne bucuram in anii in care il vom folosi.

 

Solutie

Sunt frumoase, bune, noi, dar pe care il alegem?:

laptopur          laptopuri2

Am gasit bulversanta tendinta producatorilor si a magazinelor de profil de a uniformiza marimea si aspectul general al laptopurilor concepute/expuse. Daca pana in 2010 aveam culoare si diversitate pe rafturi si expozitoare (foto stanga), astazi vedem in general laptopuri negre cam de aceeasi  marime, si, vazandu-le “la fel”, ne mai ramane sa citim etichetele cu caracteristicile tehnice.

O alternativa tentanta ar fi paginile web ale magazinelor si producatorilor, daca avem norocul ca acestia sa fi fost inspirati cand au creat aceste pagini. Astfel am avea si posibilitatea de a vedea si culori, designuri diferite, metal, display-uri touchscreen rasucite, abateri delicioase de la standard.

Un laptop (numit in comert notebook) sau un netbook (mai mic decat un notebook, ultraportabil – diagonala circa 25 cm si durata baterie 5-8 ore) trebuie ales tinand cont de urmatoarele aspecte:

  • – domeniul de utilizare – uz personal, uz business –
  • – diagonala (10-17” -inch) –
  • – prestatii de calcul –
  • – prestatii grafice –
  • – spatiu de stocare –
  • – conectivitate –

      Diferenta dintre nevoile pe care le are o persoana care calatoreste mult cu trenul si avionul si foloseste laptopul pentru a viziona filme, pentru a vedea poze si a asculta radio online si nevoile unei persoane care foloseste laptopul pentru sarcini complexe (ex: webdesigner, inginer proiectant, fotograf profesionist, marketer) este enorma.

Pentru calatorul din exemplul nostru, avem nevoie de un laptop care sa aibe durata bateriei cat mai lunga, un spatiu de stocare suficient pentru fisiere media si laptopul sa incapa in bagaj de orice dimensiune – asadar netbook-ul este cel mai indicat in acest caz (este mic si ocupa foarte putin loc, portabil, durata a bateriei pana la 8 ore, se incarca rapid, se conecteaza la wi-fi, 3G si 4G) . Procesoarele acestui tip de laptopuri sunt optimizate pentru consum mic de energie, de obicei sunt onboard (sudate pe placa de baza) si nu pot fi schimbate, nu lasa posibilitati de upgrade, si nu impresioneaza daca, de exemplu, dorim sa vizualizam un film HD prin interfata HDMI direct pe televizorul de mare diagonala. Se achita bine de task-urile uzuale, este foarte silentios si nu se incalzeste prea usor.

Inginerul proiectant / webdesignerul/fotograful, pe de alta parte, utilizeaza cel mai frecvent laptopul la birou, nu au nevoie de portabilitate maxima, ci de un display cat mai mare si cu densitate de pixeli mare, un procesor performant si un procesor grafic pe masura sarcinilor de indeplinit: grafica 3D si 2D, randare (calcul lung si complex). Performanta atrage cu sine necesitatea unui sistem de racire cat mai bun – deci laptopul nu va mai fi dintre cele mai subtiri, in aceeasi idee si incarcatorul va fi unul solid, de mai multi Watt si durabil si poate avea racire activa (incarcator ventilat). Laptopul lor poate avea tastatura iluminata pentru lucrul la ore tarzii si cititor de amprente, interfata e-sata pentru HDD extern, guri de ventilatie generoase. Deseori

Marketerul/agentul de vanzari are nevoie de un laptop cu caracteristici intre cele prezentate in exemplele de mai sus, si, in particular, de robustete, el fiind o persoana dinamica si care face, de obicei, multe vizite la obiective locale. Deci laptopul va avea un regim de exploatare intens, este recomandabil sa aibe carcasa metalica, display antireflexie, toate posibilitatile de conectare – wifi, bluetooth, lan, usb, 3-4G, si i se mai recomanda sa aibe SSD – solid state drive in loc de hard-diskul tipic pentru a castiga rapiditate in pornirile si opririle repetate necesare zilnic. Este recomandat si cititorul de amprente pentru autentificarea in cel mai scurt timp.

Cititor-de-amprente

Cititor-de-amprente

Conectori-VGA-HDMI-LAN-USB

Conectori-VGA-HDMI-LAN-USB

         

         

 

 

 

 

 

Ne mai ramane sa atingem categoria de laptopuri cel mai frecvent intalnite, cele de uz casnic, care nu vor calatori des cu avionul, nu vor construi poduri impresionante si nu vor crea animatii si filmari spectaculoase, ci vor reda pagini de internet, filme si fisiere audio, ne ofera posibilitatea de a conversa video si audio la distanta si ocazional ne vor duce in lumea jocurilor mai mult sau mai putin 3D si nu vor costa foarte multi si nici foarte putini bani. Din nou diversitatea ne este prietena, daca tinem cont de un minim de informatii necesare la achizitie, intre care recomand urmatoarele :

  • – dimensiune medie-mare a ecranului – 15,6″- bun si pentru transport dintr-un loc in altul, si pentru timpul lung cat va sta pe birou sau in pat, (pe standul de racire!), redand filme si pagini de socializare pe un ecran suficient de mare
  • – un procesor video cu memorie dedicata ii va usura functionarea in jocuri cu cerinte medii
  • – mai multe mufe USB – mai bine
  • – interfata HDMI ne aduce posibilitatea conectarii laptopului la un televizor modern, ceea ce este o experienta de dorit
  • – o carcasa rezistenta si cu o suprafata lucioasa si iertatoare, tinand cont ca majoritatea laptopurilor la pret mic fac pete dificile de la simplele si inevitabilele amprente, iar curatarea lor este un chin
  • – un pret prea mic inseamna asteptari joase, prestatii slabe si durabilitate redusa; probabilitate mare de a pierde datele personale pe care le pretuim.

Pentru tineri si adolescenti am ales sa dezvolt subiectul intr-un articol separat, care se poate urmari in link-ul de mai jos:   http://askit.ro/?p=20788

 

 

 

Tip solutie

Workaround

Voteaza

(26 din 65 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?