Cum cream din Linux un stick USB bootabil cu Red Hat sau Suse Enterprise?

Configurare noua (How To)

Situatie

In procedura de mai jos, va voi arata cum puteti crea un stick USB bootabil, direct din Linux.

Testul de mai jos, este executat pe un Linux SUSE Enterprise 11, dar va functiona pe toate versiunile de Linux, fara a fi nevoie de instalarea unor elemente aditionale (ex. Add-On’s).

In functie, de tipul instalarii, crearea stick-ului USB, se poate executa cu minimul permis – la capacitatea de 350 Mb, ceea ce va va oferi o instalare basic sau standard a sistemului de operare sau se poate executa cu maximul de 4.5 Gb, pentru instalarea full a software-ului.

Majoritatea versiunilor de Linux ofera by default un software pentru crearea acestor instrumente USB, de exemplu, pe Linux Fedora, exista liveusb-creatorpe Ubuntu exista usb-creator si multe altele. Asa cum v-am spus si mai sus, toate functioneaza pe toate versiunile de Linux.

Backup

Atentie! (inainte de a incepe crearea stick-ului USB, veti fi atentionati de riscurile la care va expuneti folosind aceasta procedura si veti fi informati cu privire la pierderea datelor de pe stick).

Atentie

Solutie

Pasi de urmat

Conectati un stick USB, deschideti o consola xterm si rulati comanda dmesg. Un fisier .LOG cu evenimentele recente va fi afisat. La sfarsitul acestui fisier, veti gasi un set de mesaje, ca cel prezentat mai jos (mesajele apar datorita conexiunii in sistem a stick-ului USB).

dmesg1

Atentie! Numele stick-ului meu este sdb, notati-l pe al vostru, deoarece o sa va trebuiasca.

 

In consola xterm, logati-va cu user-ul root, folosind comanda Linux su- (switch user)

su-2

Logarea cu user-ul root, va va solicita si parola de utilizator.

Asigurati-va ca stick-ul USB nu este montat. Folositi comanda findmnt device numele stick-ului USB. In cazul meu, numele stick-ului fiind sdb, comanda va arata asa:

$ findmnt /dev/sdb

findmnt3

Daca dupa ce rulati aceasta comanda, in consola nu va este afisata calea de iesire (output path), insa chiar daca comanda va afiseaza o cale, inseamna ca stick-ul USB a fost montat automat si trebuie demontat inainte de a rula Pasul nr. 4. Un exemplu de cale de iesire, va arata asa:

output5

Atentie! Notati-va calea de iesire, in cazul de fata este /mnt/iso /dev/sdb iso 9660 ro, relatime , pe care o vom denumi in exemplu nostru target (output path).

Pentru a va asigura ca ati demontat stick-ul USB, trebuie sa rulati comanda unmount target

unmounttrg6

 

Pentru a scrie direct pe stick-ul USB imaginea .ISO (OS Linux), folositi comanda dd, ca in exemplul de mai jos:

dd7

Fiind un test, a trebuit sa improvizez un pic pentru voi, dar pentru a initializa comanda corect, inlocuiti urmatoarele:

/path/to/image.iso –> cu calea in care aveti salvata imaginea .ISO a Linux-ului;

device –> cu numele stick-ului USB (vezi Pasul nr. 1, comanda dmesg)

blocksize –> standard si rezonabil, puneti 512Kb, pentru a creste un pic procesul de scriere. Parametrul /bs, care va creste viteza considerabil (dar este optional).

Atentie! Incercati sa scrieti imaginea .ISO direct pe stick-ul USB (/dev/sdb) si nu pe o partitie a stick-ului (/dev/sdb1).

De exemplu, imaginea .ISO in acest caz se afla in /home/testuser/Downloads/rhel-server-7.1x86_64-boot.iso, iar numele stick-ului USB este sdb. In acest caz, comanda in xterm va arata asa:

cmdiso8

 

 

 

 

Asteptati finalizarea comenzii de scriere dd (nu va fi afisata nicio bara de progres). Scrierea pe stick-ul USB va fi terminata atunci cand simbolul va aparea. Dupa afisarea acestuia, va recomand sa schimbati user-ul (root) si sa scoateti stick-ul USB.

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(21 din 56 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?