Cum să ștergeți istoricul liniei de comandă BASH în Linux

Configurare noua (How To)

Situatie

Istoricul BASH înregistrează toate comenzile executate de un utilizator din linia de comandă Linux. Aceasta vă permite să rulați cu ușurință comenzile executate anterior utilizând tastele “săgeată sus” sau “săgeată în jos” pentru a derula  istoricul comenzilor.

Motivul principal pentru eliminarea istoricului liniei de comandă  este de a împiedica un alt utilizator, care ar putea folosi același cont, sa vada ce comenzi au fost executate.

De exemplu, dacă ați tastat o comandă care conținea o parolă în plain-text și nu doriți ca alt utilizator al sistemului sau un atacator să vadă această parolă, trebuie să ștergeți fișierul istoric.

Solutie

Istoria comenzilor poate fi vizualizata cu comanda history.

Fișierul bash_history este situat în mod normal în directorul home al utilizatorului in cauza /home/username/.bash_history  si este un fisier ascuns.

Pentru a elimina o singură linie din fișierul history, utilizați opțiunea -d. De exemplu, dacă doriți să ștergeți o comandă în care ați introdus parola in plain-text găsiți numărul de linie din fișierul istoric și executați urmatoarea comanda:

history -d Numarul.Comenzii.Din.Fisierul.History

Pentru a șterge toate intrările din bash_history, utilizați comanda history cu opțiunea -c.

Alternativ, puteți utiliza comanda de mai jos pentru a șterge definitiv istoricul tuturor comenzilor executate.

Notă: Un utilizator normal poate vizualiza propriul istoric al comenzii, dar utilizatorul root poate vizualiza istoricul comenzilor tuturor celorlalți utilizatori din sistem.

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(4 din 7 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?