Cum sa te loghezi pe SSH folosind Public Keys in Linux/Unix server

Configurare noua (How To)

Situatie

In solutia de mai jos, va voi arata cum puteti sa va conectati SSH de la distanta (remote) pe un server Linux, fara a fi nevoie de parola.

Pentru solutia de mai jos am folosit SSH Keygen si SSH CopyID.

SSH Keygen creaza cheile publice si private, iar SSH CopyID copiaza cheia host-ului local in sursa host-ului in care dorim sa ne conectam, in cazul nostru un server Linux. SSH CopyID asigneaza si permisiunile privind accesarea autorizata a host-ului, formand fisiere de tip cheie ~/.ssh si ~/.ssh/authorized_keys.

Solutie

Pasi de urmat

Crearea cheilor publice si private pe host-ul local utilizand SSH Keygen 

sshkey

 

Cheia privata, pentru utilizatorul mcon este de tip .ssh/id_rsa, iar cea publica de tip .ssh/id_rsa.pub. Atentie, cheile sunt generate si salvate local.

O data generate, cheile pot fi salvate si pe un stick USB.

Copierea cheilor publice in host-ul pe care dorim sa il accesam de la distanta (server Linux)

sshcopy

SSH CopyID va copia cheia publica exact in directorul .ssh/authorized_keys si va crea automat permisiunile necesare autentificarii remote. Consola are si un tip de help, prin care va puteti verifica daca sunteti autorizat sa accesati serverul.

Nota: Nu faceti aceste teste folosind un calculator public si nici pe un server in productie.

Logarea pe server 

loginssh

In cazul in care, cheile nu au fost transferate sau nu au fost create corect, in locul mesajului de mai sus, va aparea urmatorul ecran:

nokeys

Puteti repeta operatiile de creare si transfer al cheilor si incercati sa le copiati manual in folderul de autorizare. Chiar daca cheile sunt duplicat, serverul va reusi autentificarea.

 

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(11 din 29 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?