Cum se face un stick USB care poate fi citit pe Mac-uri și PC-uri

Configurare noua (How To)

Situatie

În mod implicit, sistemele de fișiere Windows și Mac nu se joacă bine împreună. Deci, când vine timpul să transferați fișiere între ele pe un stick USB, va trebui să faceți aranjamente speciale. Iată cum să formatați un stick USB pentru a funcționa pe ambele sisteme.

Sistemul de fișiere este cheia
Windows 10 și macOS utilizează în mod implicit două sisteme de fișiere diferite. Un sistem de fișiere determină modul în care un sistem de operare scrie date pe un hard disk sau pe o unitate USB. Windows 10 folosește un sistem de fișiere numit NTFS, iar macOS utilizează în prezent APFS în mod implicit.

Așadar, iată problema: dacă formatați o unitate USB ca APFS pe un Mac, Windows 10 nu o va citi fără instrumente terțe (și de fapt va cere să o formatați). Și, de asemenea, dacă formatați o unitate USB ca NTFS pe Windows, Mac-urile o pot citi, dar nu o pot scrie (deși există câteva modalități în jurul ei).
Dacă folosiți frecvent atât Mac-uri, cât și PC-uri cu aceeași unitate, soluția ideală este să configurați o unitate USB cu un sistem de fișiere pe care ambele sisteme de operare să le poată citi. Acest sistem de fișiere se numește exFAT și este conceput pentru compatibilitate multiplataforma flash media. Mai jos, vă vom arăta cum să configurați o unitate USB ca exFAT atât pentru Windows, cât și pentru Mac. Acest proces de configurare a pregătirii discului se numește „formatare”.

Înainte de a începe: faceți mai întâi copie de siguranță a unității USB
Dacă unitatea USB pe care doriți să o utilizați ca unitate de transfer universal conține date pe care doriți să le păstrați, va trebui mai întâi să faceți o copie de siguranță a acestor date pe un alt disc sau un serviciu de backup în cloud. Formatarea unei unități șterge întotdeauna toate datele de pe unitate.

Dacă unitatea USB este formatată cu sistemul de fișiere Mac, va trebui să utilizați un Mac pentru a transfera datele de pe unitate. Dacă unitatea USB este formatată ca o unitate Windows, este cel mai bine să o faceți cu un computer Windows.

Cum să formatați o unitate USB ca exFAT pe Windows
Mai întâi, conectați unitatea USB pe care doriți să o formatați ca unitate universală Mac / Windows în computerul dvs. Windows. Dacă Windows spune că nu recunoaște unitatea (și ați făcut deja o copie de siguranță a datelor de pe ea), faceți click pe „Formatare disc”, apoi săriți pasul următor.

Dacă Windows recunoaște unitatea, deschideți File Explorer și navigați la „Acest computer”. În lista „Dispozitive și unități”, faceți click dreapta pe unitatea USB pe care doriți să o utilizați ca unitate universală și selectați „Format” din listă. În fereastra „Format” care apare, faceți click pe caseta derulantă denumită „Sistem de fișiere” și selectați „exFAT”. Apoi, introduceți un nume pentru unitate în caseta „Etichetă volum” (dacă doriți) și faceți click pe „Start”.

Apoi, veți vedea un avertisment care vă amintește că sunteți pe punctul de a pierde toate datele de pe disc pe care urmează să le formatați. Dacă sunteți gata, dați click pe „OK”. Windows va formata unitatea cu sistemul de fișiere exFAT. Când vedeți o fereastră „Format complet”, faceți click pe „OK”.

Data viitoare când deschideți File Explorer, veți vedea unitatea USB formatată în lista „Dispozitive și unități”. Puteți copia datele pe unitate așa cum ați face în mod normal, iar unitatea va fi, de asemenea, lizibilă și înscriibilă pe un Mac.

Cum să formatați o unitate USB ca exFAT pe Mac
Mai întâi, găsiți un slot USB gratuit pe Mac și conectați unitatea USB pe care doriți să o configurați ca disc Windows și Mac. Pentru a formata o unitate USB cu sistemul de fișiere exFAT pe un Mac, va trebui să utilizați un instrument numit „Disk Utility” creat de Apple, livrat cu macOS. Pentru al rula, apăsați Comandă + Spațiu pe tastatură și tastați „utilitar disc”, apoi faceți click pe pictograma Utilitar disc.(Sau puteți deschide Launchpad, tastați „disc” și apoi faceți click pe pictograma Utilitar disc).

  • Când se deschide Utilitarul de disc, uitați-vă la bara laterală din secțiunea „Extern” și selectați unitatea USB pe care tocmai ați introdus-o. După ce selectați unitatea USB, faceți click pe „Ștergeți” în bara de instrumente din partea de sus a ferestrei.
  • În fereastra pop-up „Ștergeți” care apare, faceți click pe meniul drop-down etichetat „Format”.
  • În meniul formatului sistemului de fișiere, selectați „exFAT” din listă.
  • Dacă este necesar, tastați un nume pentru unitatea USB în caseta „Nume”, apoi faceți click pe „Ștergeți”.
  • Disk Utility va șterge și va forma unitatea USB ca exFAT. După ce ați terminat, dați click pe „Terminat” și sunteți gata de plecare. Părăsiți Utilitarul de disc și puteți copia fișiere pe unitatea USB nou formatată, ca de obicei. Puteți apoi să îl inserați într-un computer Windows și să îl citiți sau să-i scrieți fără probleme.

Solutie

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(16 din 28 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?