NTFS vs FAT32

Configurare noua (How To)

Situatie

Sistem de fisiere – un mod de organizare a datelor pe un mediu de stocare

Backup

Nu este necesar.

Solutie

Ce este sistem de fisiere si ce probleme ar putea avea

Sistem de fisiere – un mod de organizare a datelor pe un mediu de stocare. De regula, fiecare sistem de operare foloseste propriu sistem de fisiere, dar poate folosi si cateva. Avand in vedere ca pe hard disk-uri pot fi scrise doar date binare, sistemul de fisiere reprezinta o componenta cheie, care ofera transferul datelor fizice in fisiere, care pot fi citite de OS. Astfel, formatand unitatea de stocare intr-un anumit mod si cu un anumit sistem de fisiere, decizi ce dispozitive (chiar si sistemul audio din autoturism are un fel de sistem de operare) vor putea intelege, ce anume este scris pe stick USB, hard disk sau alta unitate de stocare.

Pe langa binecunoscutele FAT32 si NTFS, precum si unele mai putin cunoscute, cum ar fi HFS+ si EXT, exista zeci de sisteme de fisiere, create pentru diferite dispozitive cu anumite scopuri. In ziua de astazi, cand majoritatea utilizatorilor au mai mult de un calculator in casa si altor dispozitive digitale, pe care pot fi utilizate sisteme de operare Windows, Linux, Mac OS X, Android si altele, intrebarea despre, cum formatez stick-ul USB sau alta unitate portabila, astfel incat sa fie citit pe toate dispozitivele, este destul de actuala.

Compatibilitatea

In prezent, exista doua sisteme de fisiere raspandite (in Romania) – este NTFS (Windows) si FAT32 (standard vechi Windows). De asemenea, pot fi folosite sisteme de fisiere Mac OS si Linux.

Logic ar fi sa presupunem ca sistemele de operare moderne vor lucra cu sistemele de fisiere fiecarui OS in mod implicit, doar ca in cele mai multe cazuri nu este asa. Mac OS X nu poate scrie date pe disc, formatat in NTFS. Windows 7 nu vede discuri HFS+ si EXT si fie le ignora, sau spune ca discul nu este formatat.

Multe distributii Linux, de exemplu, Ubuntu suporta in mod implicit cele mai multe sisteme de fisiere. Copierea dintr-un sistem in altul este un proces normal pentru Linux. Majoritatea distributii suporta HFS+ si NTFS sau suportul se instaleaza cu o componenta gratuita.

Restrictii de dimensiuni a fisierelor in sisteme de fisiere

Sistemul de fisiere FAT32 a fost dezvoltat cu mult timp in urma si se bazeaza pe versiunile anterioare FAT, initial utilizat in sistemul de operare DOS. Discuri cu volumul de astazi in acele timpuri nu existau, din acest motiv nu aveau suport pentru fisiere mai mari de 4 GB. In prezent multi utilizatori se confrunta cu probleme din cauza asta. Mai jos poti vedea comparatia sistemelor de fisiere dupa dimensiuni suportate a fisierelor si partitii:

 Dimensiunea maxima a fisierului Dimensiunea unei sectiuni
 NTFS  Mai mult, decat discurile existente Imens (16 EB)
FAT32  Mai mic de 4 GB Mai mic de 8 TB
exFAT  Mai mult ca discurile din vanzare Imens (64 ZB)
HFS+  Mai mult decat se poate cumpara Imens (8 EB)
EXT2,3  16 GB Mare (32 TB)

Fiecare sistem nou depaseste FAT32 dupa dimensiunea fisierelor individuale si partitia separata pe disc. Astfel, FAT32 nu poate fi utilizat pentru unele scopuri. O rezolvare a problemei – utilizarea sistemului de fisiere exFAT, are suport in multe sisteme de operare. Cu toate acestea, pentru un stick USB obisnuit, daca nu sunt pastrate fisiere mai mari de 4 GB, FAT32 va fi cea mai buna alegere, iar stick-ul va fi citit aproape oriunde.

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(4 din 10 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?