HDMI vs. DisplayPort: Ce ar trebui să folosesc pentru monitorul meu de PC?

Configurare noua (How To)

Situatie

Nu sunteți sigur dacă să conectați noul monitor la calculatorul dvs. utilizând HDMI sau DisplayPort? Porturile diferite au capacități și compatibilități diferite; iată ce trebuie să știți.

Solutie

Pasi de urmat

Dacă doriți să conectați un nou monitor la computerul dvs. de jocuri, probabil veți observa două porturi care arată remarcabil de asemănătoare. Vor exista porturi HDMI și DisplayPort pentru a alege, dar care este diferența dintre cele două și contează cu adevărat pe care o utilizați?

Răspunsul, ca întotdeauna, este “depinde”. Ce cauți să faci? De exemplu, veți avea nevoi diferite, în funcție de situația în care jucați jocuri, editați fotografii sau doar căutați să vă conectați PC ul la ceva care funcționează.

Chiar dacă monitorul dvs. acceptă ambele conexiuni, acesta poate suporta numai anumite versiuni ale fiecăruia, ceea ce determină rezoluția, rata de reîmprospătare și alte caracteristici pe care le poate gestiona. Iată ce trebuie să știți.

Conectarea cu HDMI

Să începem prin a vorbi despre HDMI, standardul cu care probabil sunteți cel mai familiarizat. HDMI este cel mai frecvent utilizat pe televizoare, trimițând semnale video și audio de înaltă definiție pe un cablu pentru o configurare ușoară și curată. Au existat mai multe versiuni de HDMI, fiecare îmbunătățind pe ultima. Pe monitoarele moderne, veți găsi orice combinație a următoarelor porturi:

HDMI 1.4: suportă până la 4K (4.096 de 2160) la 24Hz, 4K (3.840 pe 2.160) la 30Hz sau 1080p la 120Hz.
HDMI 2.0: Suportă până la 4K la 60Hz, iar versiunile ulterioare (HDMI 2.0a și 2.0b) au inclus suport pentru HDR
HDMI 2.1: Suportă rezoluție de până la 10K la 120Hz, precum și o îmbunătățire a HDR cu metadate dinamice și un canal audio de retur audio (eARC), care permite trimiterea sunetului Dolby Atmos și DTS: X de pe ecran către un receptor.

Conectarea cu DisplayPort

DisplayPort arată similar cu HDMI, dar este un conector diferit mai frecvent pe PC decât televizoarele. Încă permite înregistrarea video de înaltă definiție și, în multe cazuri, audio, dar standardele sale sunt puțin diferite. Pe monitoarele moderne, veți găsi probabil oricare dintre următoarele:

DisplayPort 1.2: Suportă până la 4K la 60Hz, unele porturi 1.2a pot sprijini, de asemenea, FreeSync de la AMD
DisplayPort 1.3: suportă până la 4K la 120Hz sau 8K la 30Hz
DisplayPort 1.4: suportă până la 8K la 60Hz și HDR

În final, portul pe care îl alegeți depinde de capacitățile monitorului dvs. și de caracteristicile de care aveți nevoie. DisplayPort este un pic mai versatil, dar dacă monitorul vostru vă oferă doar posibilitatea de a alege între HDMI 2.0 și DisplayPort 1.2, HDMI poate fi o alegere mai bună, deoarece HDMI 2.0 acceptă HDR și DisplayPort 1.2 nu. Desigur, va trebui să consultați specificațiile monitorului pentru a decide ce port să utilizeze în configurația dvs. specifică.

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(20 din 53 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?