How to Use netstat on Linux

Configurare noua (How To)

Situatie

Comanda netstat Linux vă oferă o serie de informații despre conexiunile dvs. de rețea, porturile care sunt utilizate și procesele care le utilizează. Aflați cum să o utilizați.

Solutie

Porturi, procese și protocoale

Soclurile de rețea pot fi fie conectate, fie în așteptarea unei conexiuni. Conexiunile folosesc protocoale de rețea precum Protocolul de control al transportului (TCP) sau Protocolul UDP al utilizatorului Datagram. Utilizează adrese de protocol Internet și porturi de rețea pentru a stabili conexiuni. Socket-urile cuvinte pot contura imagini ale unui punct de conectare fizic pentru un cablu sau un cablu, dar în acest context, o priză este o construcție software folosită pentru a gestiona un capăt al unei conexiuni de date de rețea.

Socket-urile au două stări principale: fie sunt conectate și facilitează o comunicare de rețea în curs, fie așteaptă o conexiune de intrare pentru a se conecta la ele. Există și alte stări, cum ar fi starea în care o priză se află la jumătatea drumului prin stabilirea unei conexiuni pe un dispozitiv la distanță, dar punând la o parte stări tranzitorii, puteți gândi la o priză ca fiind conectată sau în așteptare (care se numește adesea ascultare). Priza de ascultare se numește server, iar soclul care solicită o conexiune cu priza de ascultare se numește client. Aceste nume nu au nicio legătură cu rolurile hardware sau computer. Ei definesc pur și simplu rolul fiecărei prize la fiecare capăt al conexiunii.

Comanda netstat vă permite să descoperiți ce socluri sunt conectate și ce sockets ascultă. Adică, vă spune ce porturi sunt utilizate și ce procese le utilizează. Vă poate arăta tabele și statistici de rutare despre interfețele de rețea și conexiunile multicast Funcționalitatea netstat a fost replicată de-a lungul timpului în diferite utilități Linux, cum ar fi ip și ss. Încă merită să cunoaștem această bunică a tuturor comenzilor de analiză a rețelei, deoarece este disponibilă pe toate sistemele de operare Linux și Unix, și chiar și pe Windows și Mac.

Iată cum să o utilizați:

Listarea tuturor soclurilor:

Opțiunea -a (all) face ca netstat să arate toate prizele conectate și de așteptare. Această comandă este susceptibilă de a produce o listă lungă, așa că o realizăm în mai puțin.

Listarea tuturor soclurilor

Opțiunea -a (all) face ca netstat să arate toate prizele conectate și de așteptare. Această comandă este susceptibilă de a produce o listă lungă, așa că o realizăm în mai puțin.

Listarea include socluri TCP (IP), TCP6 (IPv6) și UDP.

Mufe de listare după tip

Comanda netstat -a poate oferi mai multe informații decât trebuie. Dacă doriți sau doriți să vedeți numai soclurile TCP, puteți utiliza opțiunea -t (TCP) pentru a restricționa afișajul pentru a afișa numai socluri TCP.

Afisajul este redus foarte mult. Puținele prize care sunt listate sunt toate soclurile TCP.

Opțiunile -u (UDP) și -x (UNIX) se comportă într-un mod similar, restricționând rezultatele la tipul de soclu specificat pe linia de comandă. Iată opțiunea -u (UDP) folosită:

Sunt enumerate doar soclurile UDP.

Socket-uri de listare după stat

Pentru a vedea prize care sunt în stare de ascultare sau de așteptare, utilizați opțiunea -l (ascultare).

Mufele care sunt listate sunt cele care sunt în stare de ascultare.

Statistica rețelei prin protocol

Pentru a vedea statisticile pentru un protocol, utilizați opțiunea -s (statistici) și treceți în opțiunile -t (TCP), -u (UDP) sau -x (UNIX). Dacă utilizați doar opțiunea -s (statistici) de unul singur, veți vedea statistici pentru toate protocoalele. Să verificăm statisticile pentru protocolul TCP.

O colecție de statistici pentru conexiunile TCP este afișată în mai puțin.

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(9 din 20 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?