Micsorarea fisierelor bazelor de date (shrink)

Configurare noua (How To)

Situatie

Se doreste micsorarea fisierelor bazelor de date pt a elibera spatiul de pe disk.

Solutie

Pasi de urmat

Ne conectam pe serverul de SQL, folosind Microsoft SQl  Server Management Studio.Se va folosi pentru autendificare un user care are drepturi de sysadmin pe serverul de sql sau de db_owner pe baza pe care se doreste a fi micsorate fisierele.

Userul nu este obligatoriu sa fie sa, dar trebuie sa fie un user cu drepturi in rolul de server sysadmin sau in rolul de baze de date db_owner:

Sau

Click dreapta pe baza al carei fisier dorim sa il micsoram, alegem Tasks – Shrink – Files

 

Se deschide fereastra  shrink file, unde, implicit este adus fisierul de tip Data.

In exemplul de mai jos se poate observa ca 28% din fisierul de date al acestei baze de date este gol, dar acest spatiu, chiar daca este gol, este vazut in windows ca spatiu ocupat pe disk.

Aici avem doua optiuni principale:

  1. Release unused space : care practim imi elibereaza spatial gol DE LA SFARSITUL fisierului de date (deci nu o sa castig integral acel procent de 28%, ba, in cele mai multe cazuri, castigul e undeva sub o zecime din intreg spatiul liber)
  2. Reorganize pages before releasing unused spaces: cand se bifeaza aceasta optiune trebuie completat si Shrink file to cu dimensiunea dorita. Daca se completeaza dimensiunea minima sugerata de sql server atunci operatiunea de shrink va incerca sa obtina eliberarea intregului procent de spatiu liber (in cazul de fata aproximativ 28%)

Diferente intre cele doua variante:

Varianta a elibereaza putin spatiu dar este mult mai rapida, pec and variant b eliberareaza mai mult spatiu dar este semnificativ mai lenta.

In general aceste operatiuni de shrink se executa intr-o fereastra de mentenanta, cand nimeni nu este conectat la server, dar , in caz de necesitate, ambele variante se pot executa si in timpul lucrului cu userii conectati. In acest ultim caz (rularea operatiei de shrink cu userii conectati) varianta a are cele mai multe sanse sa se execute cu success, pec and, pe o baza de cateva sute de GB, varianta b va da eroare in cele mai multe cazuri.

La terminarea cu success a operatiunii de shrink fereastra de mai sus se inchide automat.

In caz de eroare, fereastra ramane deschisa si va aparea o noua fereastra in care va fi prezentata eroarea.

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(14 din 16 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?