Oprire Intel® Dynamic Platform and Thermal Framework (DPTF)

Configurare noua (How To)

Situatie

Ce este Intel® Dynamic Platform and Thermal Framework?

Este o tehnologie creată de către cei de la Intel pentru dispozitivele mobile (notebook-uri, laptopuri, tablete 2 în 1,etc.). Aceasta are rolul de a menține procesorul la o temperatură stabilă și ajută la economisirea bateriei.

Cum funcționează?

Să zicem că avem un procesor ce funcționează la o frecvență (putere de calcul) de 3GHz și are o temperatură de 80C. Deoarece este foarte ridicată, Intel DPTF intră în acțiune. Acesta scade frecvența de lucru la o valoare inferioară, să zicem undeva la 1GHz, și o blochează. Automat, cu această reducere, treptat procesorul se va răci.

Deși ideea este foarte bună, există și un efect secundar – o frecvență mică de lucru înseamnă perfomanțe slabe. Deci programele vor funcționa mai greu.

Dacă utilizăm dispozitivul pentru activități ușoare cum ar fi navigarea pe internet, editarea de documente, vizionarea de filme sau asculatarea melodiilor preferate, această funcție este binevenită. Dar ce facem când trebuie să folosim aplicații ce au nevoie de o putere mare de calcul? Nimic mai simplu, dezactivăm DPTF! Și iată cum:

Solutie

Pasi de urmat

Deschidem Panoul de control / Control panel și ne ducem la Sistem și Securitate / System and Security și selectăm Opțiuni de alimentare / Power options:

Modificări setări plan / Change plan settings:

Modificare setări de alimentare complexe / Change advanced power settings:

Derulăm lista de itemi până ajungem la Intel® Dynamic Platform and Thermal Framework (DPTF)

În cazul meu, pe Alimentat,  valoarea implicită este 25.0W @ 2.5GHz, așa că voi modifica exact cum am în următoarea poză:

Imagini comparative

Intel DPTF pornit:

Intel DPTF oprit:

Tip solutie

Workaround

Voteaza

(27 din 60 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?