Situatie
Într-un articol precedent am văzut cum putem scana un Hard Disk pentru a găsi sectoarele defecte, acum vom vedea cum putem repara acele sectoare (în anumite limite).
Solutie
Pasi de urmat
Pentru a permite HDD-ului să facă realocarea internă a sectoarelor, vom folosi programul Eraser v5.8.8 pe care îl descărcăm de aici http://sourceforge.net/projects/eraser/files/Eraser%205/5.8.8/ si alegem Eraser 5.8.8 Portable.zip, dezarhivam fișierul și rulam ca administrator eraser.exe
Acest program a fost conceput pentru a șterge în mod securizat datele de pe HDD, dar îl vom folosi pentru a șterge spațiul gol de pe HDD. De ce facem acest lucru? pentru a permite HDD-ului să facă realocarea de sectoare.
Alegem File>New Task
Avem grijă să fie bifat ”Unused space on drive” si alegem din listă partiția unde vrem să ștergem spațiul liber. Atenție orice altă opțiune, în afară de ”Unused space on drive” șterge definitiv datele.
Clic pe OK.
Programul începe să ruleze și va dura ceva timp până termină ștergerea în funcție de capacitatea Hard Disk-ului
La sfârșit ni se va prezenta un raport cu ce a făcut programul, clic pe close
Aici nu apare nimic pentru că am întrerupt ștergerea înainte de a se termina.
Pentru a verifica rezultatul ștergerii, deschidem HD Tune și în tab-ul Health putem vedea parametrul ”Current pending sector” ar trebui să fie la zero, iar ”reallocated sector count” de cele mai multe ori crește. Oricum ceea ce ne interesează ”current pending sector” este la zero, deci nu mai sunt sectoare care așteaptă să fie realocate.
Pentru a fi siguri de stabilitatea HDD-ului în timp se recomandă o nouă scanare cu HD Tune și verrificare a parametrilor current pending sector și reallocated sector count peste o lună. Dacă nu mai apare nimic la current pending sector sau numărul e mic (sub 5) atunci HDD-ul e 99,9% OK.
Următoarele instrucțiuni sunt pentru persoanele care au noțiuni mai avansate despre calculatoare sau pentru cei care vor să învețe.
Pentru a fi siguri că realocarea sectoarelor este completă se recomandă următoarea operațiune:
1. mutarea tuturor datelor de pe HDD sau partiție pe altă unitate de stocare
2. ștergerea partiției/HDD-ului din disk management
3. crearea unei partiții noi și formatarea acesteia
4. scanarea cu HD tune
5. rularea programului Eraser cum a fost descris mai sus
6. În cazul în care erorile nu mai pot fi corectate (nu mai există sectoare de rezervă), se va face o scanare completă cu scandisk din windows pentru bad-uri, dar trebuie să se țină seama că la o formatare a partiției se pierde tabela de bad-uri din windows și trebuie scanată din nou
7. Nu uitați de verificarea odată la 6 luni cu HD Tune pentru orice eventualitate.
Leave A Comment?