Utilizarea bancomatului fizic: la ce trebuie sa fim atenti inainte de utilizare

Configurare noua (How To)

Situatie

Trăim într-o lume digitală, dar uneori ai nevoie de numerar, iar pentru a putea de a obține bani in numerar cel mai des folosim un bancomat. Sunt amplasate aproape peste tot – la sucursalele băncilor, magazine și la colțurile de stradă. Cu toate acestea, este aproape prea ușor să obțineți numerar și adesea uităm că există riscuri legate de utilizarea unui bancomat.

Principalele lucruri de care trebuie să fii conștient sunt:

Siguranța ta fizica – cineva care încearcă să fure numerar, care ar putea implica și vătămare fizică;
Furtul de identitate — cineva care obține informații care pot fi folosite pentru a obține bani mai târziu. Deși s-ar putea să nu fiți răspunzător pentru pierderi, este posibil să pierdeți bani.

Solutie

Pasi de urmat

Localizarea
Puteți evita majoritatea problemelor utilizând un bancomat într-o locație bună. ATM-urile situate în interiorul sucursalelor băncii sunt, în general, cele mai sigure: banca este inchisa noaptea, aparatul este supravegheat video 24 de ore din 24 și paznicii pot fi prezent în timpul orelor bancare. În consecință, hoții sunt mai puțin probabil să manipuleze sau să zăbovească în jurul acelor bancomate – nu vor să apară în filmările de securitate și există mai puține oportunități de a accesa fizic aparatul. Pe de altă parte, bancomatele situate pe stradă sunt mai suspecte.

Utilizați locații sigure și bine iluminate
Orice loc bine iluminat cu suficient trafic este un loc decent pentru a folosi bancomatul. Aceste condiții îngreunează comiterea infractiunilor, iar ajutorul va fi întotdeauna în apropiere dacă aveți nevoie de el. Chiar și „cabinele” de sticlă în care trebuie să glisați un card ATM pentru a intra sunt mai bune decât să folosiți un ATM expus la stradă – puteți pune totul deoparte în siguranță în poșetă sau portofel înainte de a ieși pe stradă și este mai greu pentru cineva sa intre înăuntru în timp ce retrageți numerar.

Folosiți bancomate cu care sunteți familiarizat
Dacă este posibil, planificați din timp și retrageți numerar de la un bancomat într-o locație familiară. Este mai probabil să observați dacă ceva nu este în regulă și, de asemenea, veți minimiza numărul total de ATM-uri pe care le utilizați (reducând șansele de a fi prins într-o înșelătorie de carduri).

Atentie la cine mai este în preajmă
Pe măsură ce vă apropiați de un bancomat, acordați atenție împrejurimilor. Cine mai este în zonă și ce fac? Este posibil ca hoții să zăbovească în apropiere să vă vadă cum introduceți codul PIN sau ar putea dori să vadă câți bani retrageti (dacă merită sau nu să încerce să vă jefuiască). Fiți atenți la oricine se oferă să vă ajute să utilizați un bancomat „prelucrat” sau care funcționează defectuos – este mai probabil să se ajute singuri pentru banii tăi. Dacă vă simțiți inconfortabil în legătură cu cineva din zonă, cel mai bine cautati un alt bancomat.

Uită-te înainte de a utiliza
Aruncă o privire la bancomat înainte de a introduce cardul. Căutați echipamente sau daune care ar putea sugera că ATM-ul a fost manipulat. Hoții pot instala cititoare de carduri, camere ascunse și cititoare de tastatură (pentru a-ți fura PIN-ul) pe bancomate, care uneori sunt greu de observat. Puteți chiar să trageti de fanta unde intra cardul, de tastatura sau fanta de eliberare a sumelor pentru a vedea dacă se mișcă ușor, dar cu grija sa nu deteriorați echipamentul. Din nou, dacă orice vi se pare suspicios, cautati un alt bancomat.

Pregătiți cardul inainte 
Retragerile de la bancomate se fac cel mai bine rapid. În primul rând, oricine din spatele tău va aprecia eficiența. Mai important, nu vrei să stai în fața unui bancomat căutând un card. Fii pregătit știind unde se află cardul tău. Când cautati prin portofel sau poșetă, mai ales dacă vă grăbiți, sunteți mai puțin conștient de ce este in împrejurimile dvs., ceea ce poate crea oportunități pentru hoți.

Pune banii deoparte
După ce îți iei banii, scoate banii din vedere cât mai repede posibil. Tentația crește atunci când hoții pot vedea exact ceea ce le-ar pute fi disponibil.

Cere ajutorul unui prieten
Dacă ești îngrijorat să retragi o suma mai mare de unul singur, adu pe cineva cu tine. Poate fi un real ajutor prin a descuraja eventualii infractori precum si a observa imprejurimile.

Tip solutie

Permanent
Etichetare:

Voteaza

(6 din 17 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?