Verifica-ti modelul placii de bază pentru update de bios

Configurare noua (How To)

Situatie

Suntem în situația în care vrem să facem un update de bios iar pentru acest lucru ne trebuie modelul plăcii de bază, nu mai avem cutia, nu avem factura, nu prea ne încântă ideea deschiderii unității sau aceasta e sigilată. Cum procedăm?

Solutie

Pasi de urmat

Pentru acest lucru vom folosi programul CPU-Z care, pe lângă informații referitoare la procesor, detectează și placa de bază și pe cea video. Îl descărcăm de aici. Mai în josul paginii găsim varianta ZIP în engleză

cpu-z-download

Din arhiva zip deschidem cpuz_x32.exe sau cpuz_x64.exe în funcție de cum e sistemul de operare, pe 32 sau 64 de biți, varianta pe 32 de biți a cpu-z funcționează și pe sistem de operare pe 64 de biți. posibil să fie necesară rularea ca administrator.

Inițial ni se arată informații despre procesor

cpu-z-cpu

Pentru informații despre placa de bază, click pe tab-ul Mainboard

cpu-z-motherboard

În cazul de față este vorba de un laptop Acer a cărui placa de bază e produsă chiar de Acer. Modelul plăcii este trecut explicit în program. Dacă aveam o placă de bază, să-i spunem normală, căutam acest model pe site-ul producătorului pentru a putea face update la bios sau drivere.

Un caz mai particular sunt plăcile Gigabyte care pe lângă model mai au și revizie care o importantă. De cele mai multe ori există bios-uri diferite pentru același model de placă de bază dar revizie diferită. Problema cu revizia e ca nu poate fi citită de CPU-Z sau alt program asemănător, trebuie citită direct de pe placă și e undeva în colțul din stânga jos notată cu REV 1.0 de exemplu.

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(28 din 56 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?