Verificare Hard Disk pentru găsirea erorilor fizice (bad-uri)

Configurare noua (How To)

Situatie

Pentru a fi mai siguri pe integritatea datelor de pe Hard Disk-ul calculatorului, e indicat ca odata la 6 luni sa facem o scanare de erori fizice a Hard disk-ului. Aceasta scanare e mai buna decat scanarea din windows pentru ca nu e nevoie de restart, e mai ușor de facut, putem vedea grafic ce se întampla, și avem acces la starea de sanatate generala a hard disk-ului.

Solutie

Pasi de urmat

Mai intai avem nevoie de programul care va face scanarea, HD tune varianta gratuita nu PRO. descarcam de la http://www.hdtune.com/download.html

 

Dupa ce instalam programul și il pornim avem urmatoarea interfata:

interfata

Aici ne interesează tab-urile Health si Error Scan

Tab-ul Health contine parametrii SMART (un raport referitor la starea HDD-ului ) si poate fi diferit de la un Hard disk la altul in functie de ce a considerat util producatorul sa includa.

În tab-ul Health ne intereseaza doi parametri:

1. reallocated sector count. Reprezinta numarul de sectoare (cea mai mica porțiune accesibila de catre utilizator din HDD) care au fost realocate in interiorul HDD-ului din motive de defecte. De exemplu: HDD-ul a detectat la un moment dat o eroare la un sector si a realocat acel sector intrun spatiu special rezervat pe HDD pentru a nu mai apare eroarea. Spatiul special rezervat are anumite limite care daca sunt atinse nu se mai pot realoca sectoare iar viitoarele erori nu mai pot fi corectate și vor ramane așa pe Hard Disk. Chiar și asa se pot face unele corectii, despre acestea într-un articol viitor.

2. current pending sector. Sunt sectoarele care au fost gasite cu defecte și care așteapta sa fie realocate (daca se poate, de obicei se poate). Aceasta realocare se poate face numai daca acel sector e accesat pentru a se scrie în el, adica e mai intai marcat ca fiind gol și apoi se scrie. Acest comportament apare pentru ca HDD-ul nu știe care e starea sectorului respectiv din punct de vederea al informatiilor și așteapta o operațiune de stergere/scriere pentru a realoca sectorul. Unele HDD-uri pot face aceste corectii în timp real, la altele trebuie efectuata o ștergere completa. Despre acest lucru, întrun articol viitor.

interfata

In principiu e bine sa avem zero la ambele dar e normal si sa fie cateva sectoare realocate sau pending (in asteptare). În functie de cate sectoare avem, tot atat de mare e defectul. Cateva zeci reprezinta un defect mic, cateva sute sau mii sunt un defect mai mare care poate fi mai mult decat e corectabil de catre hard disk. Importanta e și distributia defectelor, daca sunt localizate în 1, 2, 3 locuri e mai bine decat daca sunt imprastiate pe toata suprafata, asta inseamna ca avem un hdd cu particule de praf care sunt prinse din cand in cand intre capetele de citire și suprafata HDD-ului și zgarie suprafata creand sectoare defecte. In cazul acesta HDD-ul nu mai prezinta siguranța pentru datele stocate și se recomanda Inlocuirea.

Scanarea

În tab-ul Error Scan dam clic pe Start și așteptam sa se termine scanarea

scanare

Dacă avem un HDD fara erori, totul va fi verde, dacă apar erori acestea vor fi marcate cu roșu.

Dupa ce s-a terminat scanarea, ne ducem in tab-ul Health unde putem urmarii schimbarea parametrilor reallocated sector count și current pending sector daca am avut erori la scanare (sectoare roșii) ca în exemplul urmator:

18-decembrie-2014_11-27-crop

La ce ne-a fost utila scanarea? În felul acesta HDD-ul a marcat intern sectoarele cu defecte pe care nu la va mai folosi de acum Inainte iar Intrun articol viitor vom vedea cum putem recupera un HDD cu sectoare defecte.

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(80 din 152 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?