VPN-urile sunt legale?

Configurare noua (How To)

Situatie

Deoarece rețelele private virtuale sunt adesea folosite pentru lucruri care nu sunt complet legale, cum ar fi torrentarea materialelor protejate prin drepturi de autor sau ocolirea cenzurii chineze, ar putea părea plauzibil să credem că VPN-urile sunt ilegale. Vestea bună este că în majoritatea lumii, VPN-urile sunt perfect legale. Vestea proastă este că, într-un număr mic de țări, vă pot pune în dificultate.

Solutie

Pasi de urmat

În primul rând, să analizăm situația din cea mai mare parte a lumii. Dacă locuiți în Statele Unite, Canada, Africa, America de Sud sau în cea mai mare parte a Asiei și Europei, VPN-urile sunt perfect legale. Înscrierea la unul și utilizarea acestuia din orice motiv trebuie să nu vă facă probleme cu autoritățile sau cu furnizorul dvs. de servicii de internet.
Deși VPN-urile sunt utilizate pentru tot felul de scopuri umbrite, de la descărcarea fișierelor protejate prin drepturi de autor până la comiterea infracțiunilor cibernetice, majoritatea guvernelor par să înțeleagă că VPN-urile au și ele utilizări legitime și, prin urmare, nu au întreprins nicio acțiune împotriva lor. FBI chiar recomandă utilizarea unuia atunci când este într-o rețea deschisă.

Acestea fiind spuse, VPN-urile nu fac ca lucrurile pe care le faceți să fie legale în mod magic: dacă utilizați un VPN pentru a rămâne anonim pentru a amenința pe cineva online, veți avea în continuare probleme pentru a face acest lucru. Este doar partea VPN care este legală în acest sens – spunând că vei răni pe cineva încă nu este OK.

În unele țări VPN-urile sunt fie interzise direct, fie utilizarea lor este limitată. Cele trei care sunt în știri în 2021 sunt China, Rusia și Belarus. Cu toate acestea, există și altele, pe care le vom discuta puțin mai jos.

Primul exemplu este China. Am mai vorbit despre cum arată internetul în Regatul Mijlociu: este practic o versiune igienizată a web-ului, care nu conține prea multă libertate de exprimare și cu siguranță nu critică guvernul. În mod surprinzător, există o amendă impusă pentru că a fost prins cu un VPN.

Rusia nu este mult mai bună: agenția rusă de telecomunicații Roskomnadzor afișează anumite site-uri pe lista neagră. Cu toate acestea, rețineți că utilizarea unuia este legală, atâta timp cât nu faceți nimic ilegal cu aceasta.De asemenea, guvernul rus a încercat să facă câteva servicii VPN să respecte lista neagră și le-a interzis utilizarea în Rusia atunci când au refuzat să se conformeze.

În mod surprinzător, aliatul apropiat al Rusiei, Belarus, pare să fi restricționat și utilizarea VPN. Regimul extrem de autoritar al acestei mici țări europene l-a blocat pe Tor în urmă cu câțiva ani și pare plauzibil că utilizarea VPN-ului a fost interzisă în mod similar.

Cele trei țări de mai sus sunt cele care sunt cele mai vizibile, dar există și alte locuri care au interzis sau restricționat într-un fel VPN-urile. Cele mai mari două sunt Iranul și Turcia. Altele includ Irakul și Omanul, deși în ambele cazuri, interdicțiile sunt de acum câțiva ani – 2014 și respectiv 2010 – și nu este clar dacă s-a schimbat ceva de atunci.

Emiratele Arabe Unite au, de asemenea, o interdicție VPN larg mediatizată, dar se pare că este un pic asemănătoare cu cea a Rusiei, prin faptul că interzice oamenilor să folosească un VPN pentru activități ilegale în EAU.

Tip solutie

Permanent
Etichetare:

Voteaza

(5 din 15 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?