Jocurile ies din Full Screen

Rezolvare problema (Fix IT)

Situatie

Recent am avut o problemă ciudată. Aleator unele jocuri ieșeau din full screen fără un motiv anume. La jocurile mai noi, acest lucru se întâmpla mai des, la cele vechi mai puțin sau deloc.

Simptome

Jocurile ies din full screen sau dacă nu ies, se blochează pentru cateva secunde după care își revin, în sensul ca ecranul devine negru iar apoi își revine.

Solutie

Pasi de urmat

Mai întâi o descriere mai detaliată și contextul situației.

Recent mi-am propus sa fac un upgrade la calculatorul personal și pentru inceput am achiziționat o placa video AMD radeon R7 260X. Sursa ATX veche nu avea conector de alimentare suplimentar pentru PCI-e, așa ca îmi trebuia și o sursa. Din calculele făcute pe acest site http://www.extreme.outervision.com/PSUEngine rezulta ca mi-ar trebui minim 335 wați dar preventiv am luat o sursa de 450W.

Mențiune importantă: procesorul Intel E6600 avea un overclock de la 2,4GHz  la 2,7Ghz.

Care a fost cauza?

După ce am luat în  considerare orice program care ar putea să provoace o ieșire nedorită din full screen sau pierderea focusului de pe jocul care era în full screen, după îndelungi căutări pe net, nicio soluție nu era validă în cazul meu.

Într-un final m-am gândit: daca totuși sursa nu are suficient amperaj pe 12 volți pentru sistem? Și până la urma acesta era răspunsul, sistemul consuma ocazional mai mult decât putea livra sursa și provoca ieșirea din modul 3D a plăcii video pentru scurt timp, suficient pentru a bloca jocurile sau a ieși din full screen.

Cum am rezolvat problema?

Mai întâi am ajustat voltajul procesorului (reamintesc, overclocat de la 2,4 la 2,7GHz) și l-am scăzut de la 1,32 la 1,28. Am testat stabilitatea cu Prime95 timp de 30 de minute și nu au fost probleme.

La placa video, din pagina AMD overdrive am micșorat limita de putere disponibila pentru placă la de la 0 la -7%, în felul acesta împiedicam placa să tragă mai mult curent din sursă, cu impact minim sau deloc asupra performanței.

În felul acesta am rezolvat o problemă care a fost destul de greu de depistat.

amd-radeon

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(38 din 101 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?