Cum formatați unitățile USB mai mari de 32 GB cu FAT32 pe Windows

Configurare noua (How To)

Situatie

FAT32 este un sistem de fișiere solid pentru unități externe, atâta timp cât nu intenționați să utilizați fișiere de peste 4 GB. Dacă aveți nevoie de acele dimensiuni de fișiere mai mari, va trebui să rămâneți cu ceva precum NTFS sau ex FAT. Avantajul utilizării FAT32 este portabilitatea. Fiecare sistem de operare major și majoritatea dispozitivelor îl acceptă, ceea ce îl face excelent pentru unitățile pe care trebuie să le accesați din sisteme diferite.

În fereastra „Format FAT32”, selectați unitatea pe care doriți să îl formatați și introduceți o etichetă de volum dacă doriți. Selectați opțiunea „Format rapid”, apoi faceți click pe butonul „Start”.    Va apărea o fereastră pentru a vă avertiza că toate datele de pe unitate se vor pierde. Faceți clic pe „OK” pentru a formata unitatea.
Formatarea cu acest instrument este mult mai rapidă decât metoda liniei de comandă descrisă în secțiunea următoare. Acest instrument a durat câteva secunde să formateze unitatea noastră USB de 64 GB, ceea ce ne-a luat aproximativ 40 de minute în PowerShell.
Un lucru de remarcat aici: va trebui să închideți orice fereastră deschisă File Explorer înainte de a formata unitatea. Dacă nu o faceți, instrumentul va interpreta unitatea ca fiind utilizată de o altă aplicație și formatarea va eșua. Dacă vi se întâmplă acest lucru, doar închideți ferestrele File Explorer și încercați din nou. Nu este nevoie să relansați instrumentul sau altceva.

Totuși, dacă nu doriți sau nu puteți descărca o aplicație terță parte, utilizarea comenzii de format este destul de simplă. Deschideți PowerShell cu privilegii administrative apăsând Windows + X pe tastatură și apoi selectând „PowerShell (Admin)” din meniul Power User. Dacă sunteți pe Windows 11, așa cum suntem noi, căutați în schimb „Terminal (Admin)”.

La promptul PowerShell, tastați următoarea comandă (înlocuind F: cu orice literă de unitate pe care doriți să o formatați), apoi apăsați Enter:

După cum am spus, poate dura mult timp pentru a forma o unitate în acest fel, așa că dacă puteți utiliza descărcarea de la terți am descris-o în ultima secțiune, aceasta este cu siguranță opțiunea mai bună. Amintiți-vă, doar pentru că puteți formata o unitate mare cu FAT32 nu înseamnă că ar trebui să exFAT este mai bun în majoritatea privințelor și este acceptat de aproape orice dispozitiv modern.

Windows XP de la Microsoft a început să utilizeze implicit sistemul de fișiere NTFS pentru unitățile sale interne încă din 2001. Acum au trecut 23 de ani, așa că de ce unitățile flash USB, cardurile SD și alte unități amovibile mai folosesc FAT32 sau ceva numit EXFAT?

Aceasta nu este o greșeală pe care o fac producătorii. Deși puteți formata aceste unități cu un sistem de fișiere diferit, cum ar fi NTFS, probabil că veți dori să le lăsați formatate cu exFAT sau FAT32.

exFAT este o alternativă mai modernă la sistemul de fișiere FAT32. Extinde FAT32 cu suport pentru fișiere mai mari și dispozitive de stocare mai mari. Suportul exFAT este larg răspândit printre dispozitivele moderne. Am scris inițial acest articol în 2013. De atunci, FAT32 a devenit mai puțin comun, dar dispozitivele trec de la FAT32 la exFAT în loc de NTFS.

Din motivele explicate mai jos, NTFS nu este un sistem de fișiere bun pentru dispozitivele de stocare externe. Cu toate acestea, FAT32 a avut propriile sale probleme – limitele de dimensiune a fișierelor fiind cele mai grave. FAT32 limitează fișierele la 4 GB și partițiile la 2 TB. Într-o lume în care dispozitivele de stocare devin din ce în ce mai mari – iar fișierele precum videoclipurile de înaltă rezoluție devin tot mai mari – FT32 nu era potrivit. cu toate acestea, nici NTFS nu era potrivit.

Soluția a fost exFAT sau „Extended File Allocation Table”. Microsoft a lansat acest sistem de fișiere în 2006 și a adăugat suport pentru Windows XP și Windows Vista. Cu toate acestea, a fost nevoie de mulți ani pentru ca suportul exFAT să devină răspândit printre alte dispozitive, de la camere digitale la televizoare inteligente și orice alt dispozitiv care utilizează un card SD sau un dispozitiv de stocare extern.

Solutie

Pasi de urmat

Problemele cu FAT32 (sau de ce Microsoft a creat NTFS)

Microsoft a creat NTFS pentru a îmbunătăți FAT32 într-o varietate de moduri diferite. Pentru a înțelege de ce Windows folosește NTFS, trebuie să ne uităm la problemele cu FAT32 și cum le-a rezolvat NTFS:

FAT32 acceptă numai fișiere individuale de până la 4 GB și volume de până la 2 TB. De exemplu, dacă ați avut un fișier video mare de peste 4 GB, pur și simplu nu l-ați putea salva pe sistemul de fișiere FAT32. dacă ai avea o unitate de 3TB, nu ai putea-o formata ca o singură partiție FAT32. NTFS are limite teoretice mult mai mari. Din fericire, exFAT este acum utilizat pe scară largă ca înlocuitor pentru FAT32. Are o dimensiune mult mai mare a fișierului și limite de dimensiune a partiției pe care nu le veți întâlni, la fel ca NTFS.
FAT32 nu este un sistem de fișiere de jurnal, ceea ce înseamnă că corupția sistemului de fișiere se poate întâmpla mult mai ușor. Cu NTFS, modificările sunt înregistrate într-un „jurnal” de pe unitate înainte de a fi efectuate efectiv. Dacă computerul își pierde puterea în timpul scrierii unui fișier, sistemul nu va avea nevoie de o operațiune lungă de scanare pe disc pentru a-l recupera.
FAT32 nu acceptă permisiunile pentru fișiere. Cu NTFS, permisiunile pentru fișiere permit o securitate sporită. Fișierele de sistem pot fi făcute doar pentru citire, astfel încât programele obișnuite să nu le poată atinge, utilizatorii pot fi împiedicați să se uite la datele altor utilizatori și așa mai departe.
După cum putem vedea, există motive foarte bune pentru care Windows utilizează NTFS pentru partițiile de sistem. NTFS este mai sigur, mai robust și acceptă fișiere de dimensiuni și unități mai mari.

Pe vremea când FAT32 era implicit, dispozitivele pur și simplu nu erau atât de mari. Acum, dacă stick-ul USB sau cardul SD are o dimensiune de peste 2 TB sau doriți să copiați un fișier cu o dimensiune de peste 4G pe unitate, puteți utiliza exFAT în loc de NTFS. exFAT are limite extrem de mari pe care nu le vei întâlni în lumea reală, la fel ca NTFS.
Unitatea dvs. amovibilă nu necesită jurnalizare, așa cum are o unitate de sistem. De fapt, jurnalizarea ar putea duce doar la scrieri suplimentare care ar putea reduce durata de viață a memoriei flash a unității.
Nici dispozitivul nu are nevoie de permisiuni pentru fișiere. De fapt, acestea pot cauza probleme la mutarea dispozitivelor detașabile între diferite mașini.

De exemplu, fișierele ar putea fi setate să fie accesibile numai printr-un anumit număr de identificare de utilizator. Acest lucru ar funcționa bine dacă unitatea ar rămâne în interiorul computerului dvs. Cu toate acestea, dacă acesta a fost un hard disk amovibil pe care l-ați mutat pe alt computer, oricine cu acel ID de utilizator pe celălalt computer ar putea accesa fișierele. În acest caz, permisiunile pentru fișiere nu adaugă cu adevărat securitate, ci doar o complexitate suplimentară.

Compatibilitatea este probabil motivul principal pentru care probabil doriți să utilizați sistemul de fișiere FAT32 sau exFAT pe unitățile dvs. flash USB, cardurile SD și hard disk-urile externe. În timp ce versiunile moderne de Windows, inclusiv Windows 10 și Windows 11, și tot drumul înapoi la Windows XP, vor accepta NTFS, este posibil ca alte dispozitive pe care le utilizați să nu fie atât de adaptate.

Mac-uri: versiunile moderne de macOS au acum suport complet de citire pentru unitățile NTFS, dar Mac-urile nu pot scrie în unități NTFS în mod implicit. Acest lucru necesită software suplimentar sau ajustări. Mac-urile au suport complet de citire/scriere pentru exFAT fără software suplimentar.
Linux: sistemele Linux includ acum suport solid de citire/scriere pentru unitățile NTFS, deși acest lucru nu a funcționat bine de mulți ani. Distribuțiile Linux au acum suport solid și pentru exFAT.
Playere DVD, televizoare inteligente, imprimante, camere digitale, playere media, telefoane inteligente, orice cu un port USB sau un slot pentru card SD: aici începe cu adevărat să se complice.

Multe, multe dispozitive au porturi USB sau sloturi pentru carduri SD. Toate aceste dispozitive vor fi proiectate să funcționeze cu sisteme de fișiere exFAT sau FAT32, astfel încât vor „funcționa doar” și vor putea citi fișierele atâta timp cât utilizați exFAT sau FAT32. Unele dispozitive, în special cele mai vechi, pot accepta doar FAT32 și nu exFAT. Unele dispozitive vor funcționa cu NTFS, dar nu vă puteți baza pe el – de fapt, probabil ar trebui să presupuneți că majoritatea dispozitivelor pot citi doar exFAT sau FAT32, nu NTFS.

Tip solutie

Permanent

Voteaza

(2 din 2 persoane apreciaza acest articol)

Despre Autor

Leave A Comment?